Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B8] Bang&Olufsen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Miał ktoś do czynienia z system bang&olufsen w A4 B8? Gdzieś na forum wyczytałem, że to porażka.

Jak jest z montażem takiego systemy w audi które standardowo nie było w nie wyposażone? Na aukcjach często widać komplet 14 głośników + wzmacniacz. Czy to wystarczy?

Co z okablowaniem? Jest takie samo?

Czy wymiana wymaga jakiejś ingerencji w MMI?

Opublikowano

Okablowanie trzeba zmieniac.Wzmacniacz rowniez.Nie wiem jak w A4 w A5 musisz polke z tylu na dodatkowe glosniki wymienic(tu pewnie to samo)

Zdania co do jakosci samego systemu podzielone.

Moim zdaniem słabe to ale i tak najlepsze z mozliwie dostepnych oczywiscie.

Opublikowano
  • Autor

szkoda bo z tego co widze to nigdzie nie ma oryginalnego okablowania bang&olufsen, a nawet jeśli by było, to jego wymiana to pewnie kupa roboty.

• 2 lata później...
Opublikowano
Okablowanie trzeba zmieniac.Wzmacniacz rowniez.Nie wiem jak w A4 w A5 musisz polke z tylu na dodatkowe glosniki wymienic(tu pewnie to samo)

Zdania co do jakosci samego systemu podzielone.

Moim zdaniem słabe to ale i tak najlepsze z mozliwie dostepnych oczywiscie.

Czemu zmieniać kable ? Impedancja głośników jeśli się nie mylę jest taka sama, a moc wyjściowa nieznacznie większa (różnica między całym zestawem jest poniżej 500W). Z tego co zdążyłem się zorientować to trzeba pociągnąć kable do dodatkowych głośników + światłowód (3g i 3g+) lub kabel (2g) do wzmaka. No i jeszcze kodowanie... nie orientuje się jak wygląda sprawa z Component Protection wzmak ma ?

Opublikowano

Pozwole sobie kolego w twoim watku napisać, jak jest ze wzmacniaczem czy jest różnica pod 2G, 3G jesli tak prosze o nr.pod 3G High :naughty:

Opublikowano

jako posiadacz oryginalnego naglosnienia Bang&Olufsen moge tylko potwierdzic ze mod napewno sie oplaci:whistling: powodzenia w rezaniu

Opublikowano

I ja również jako właściciel takiego systemu, powiem że warto, jak dla mnie dźwięk dosłownie jak by cię otaczał z każdej strony...... dla mnie lux :thumbup: , pozdr

Opublikowano
Tak ma CP :wink:

Co z tymi kablami ktoś może wyjaśnić czemu trzeba zmieniać kable głośnikowe bo nadal nie widzę przyczyny?

Opublikowano
Tak ma CP :wink:

Co z tymi kablami ktoś może wyjaśnić czemu trzeba zmieniać kable głośnikowe bo nadal nie widzę przyczyny?

Czy ja napisałem ze trzeba zmienic kable ? :wink:

B&O ma wiecej głosników niz standard nagłosnienie i o to pewnie chodzi .

Wzmacniacz ma tzw. OCHRONE KOMPONENTU i przy wymianie trzeba pojechać do ASO celem jej ściagniecia (przypisanie VIN) .

Inaczej nie wszystko będzie prawidłowo chodzić .

Opublikowano

a jak wogole poznac czy sie ma B&O? Mam a4 sline z 2009

Opublikowano

w menu masz dodatkowe ustawienia B&O a poza tym na blendach głośników są napisy i jest ich więcej po pierwsze m.in. "w trójkącikach" drzwi

Opublikowano

Jako, że jestem w trakcie przechodzenia z Audi Sound System na Bang & Olufsena to mogę swoje 5gr. podrzucić ;)

Jak już wcześniej powiedziano jest więcej głośników, co się wiążę z kilkoma extra kabelkami. To tylko przy wymianie głośników i blend. A przy wymianie wzmacniacza trzeba już grzebać we wtyczce do wzmacniacza, bo inna jest kolejność podłączonych kabelków. Oraz dodatkowo trzeba pociągnąć dodatkowe okablowanie od mikrofonów i zasilania. Widać to na schematach z ELSY.

Aczkolwiek już sama zmiana głośników daje wymierny efekt w postaci poprawy grania :)

Opublikowano

i ja powiem jako posiadacz ze warto gra czysto glosno i jak kolega wczesniej pow czyjesz sie jakby z kazdej strony grala muzyka SUPER!!;)

Opublikowano

...żeby nie zakładać nowego tematu...

Czy głośniki same w sobie też mają ochronę CP czy ma ją tylko wzmaczniacz B&O?

Opublikowano
...żeby nie zakładać nowego tematu...

Czy głośniki same w sobie też mają ochronę CP czy ma ją tylko wzmaczniacz B&O?

Sam wzmak :wink:

Opublikowano

a czy mając zwykły ASS jest sens zmieniać same głośniki?:whistling: Chodzi mi przede wszystkim o sub i głośniki w drzwiach. Przy BOSE b7 różnica po wymianie była bardzo duża a jak to wygląda w B8??

Opublikowano

dokładał ktoś suba w avancie? koleś który sprzedał mi auto dał mi oryginalnego suba i wzmacniacz. sub to aż dwa kabelki może ten który mam ma piny? jakiś schemat? :)