Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Fotoradar - potrzebna pomoc prawna.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Kolego, ale do kogo masz pretensje. Był zabudowany? Był, jechałeś więcej niż 50 km/h? Jechałeś. Więc zamiast kombinować to po prostu zapłać ten mandat. Wiadomo, że nikt nie kocha dostawać mandatów ale niestety trzeba ponosić konsekwencje tego co się robi.

A tłumaczenie, że było bezpiecznie bo nie widziałeś nikogo nić nie wnosi. Po to jest ograniczenie w terenie zabudowanym, że pieszy może wejść na jezdnię zanim się zorientujesz.

Zgadza się, złamałem przepis ok. Ale nie godzę się z tym że straż miejska działa niezgodnie z prawem tylko dlatego by żerować na obywatelach. Uważam, że można zamknąć temat. Pozdrawiam
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego co ja wiem, to SM może używać fotoradaru po uzgodnieniu z policja miejsca jego ustawienia.

Natomiast problem polega na tym, iż fotoradar musi być oznakowany dla kierowców.

Na dzień dzisiejszy brak jest rozporządzenia jak i w jaki sposób ma być to oznakowane.

Można o tym poczytać w necie.

Opublikowano

kiedy widze przy drodze śmietnik, filar i inne gówno w które jest wbudowany fotoradar a 100 metrów od niego leży Drużyna A w swoim Partnerze ze straży wiejskiej .. mam ochote skręcic kierownicą i rozpierd**ić im ten bajzel ..

Opublikowano

Kolego, ale do kogo masz pretensje. Był zabudowany? Był, jechałeś więcej niż 50 km/h? Jechałeś. Więc zamiast kombinować to po prostu zapłać ten mandat. Wiadomo, że nikt nie kocha dostawać mandatów ale niestety trzeba ponosić konsekwencje tego co się robi.

A tłumaczenie, że było bezpiecznie bo nie widziałeś nikogo nić nie wnosi. Po to jest ograniczenie w terenie zabudowanym, że pieszy może wejść na jezdnię zanim się zorientujesz.

a ty akurat jezdzisz 50 w zabudowanym ?

Opublikowano

Ja nie znam nikogo kto ZAWSZE jeździ 50, no może L-ki jeżdzą, ale chyba wiecie jakie korki się za nimi robią. A nawet Ci co jeżdżą 70 w niektórych miejscach są zawalidrogami. Mamy bardzo wiele miejsc gdzie ograniczenia są zupełnie niepotrzebne i niedostosowane do warunków drogowych.

Nie mam nic do stawiania radarów w miejscach na prawdę niebezpiecznych jak szkoły, miejsca gdzie porusza się dużo pieszych, czarne punkty itp. A w jakich miejscach najczęściej ustawia się przenośne radary lub mierzy suszarkami? A no w takich gdzie jest 1 dom w środku lasu i jest teren zabudowany :wallbash: Nikt mi nie powie, że ma to na celu poprawę bezpieczeństwa :polew: to jest tylko i wyłącznie nabijanie kasy.

Znajdźcie mi tutaj radar?

radary.jpg

odpowiedź:

fotorapidc.jpg

Mniej więcej w takich warunkach w zeszłym roku w lipcu przyszło mi zdjęcie z przenośnego radaru SM, w tle same pola i łąki, jakieś 50 m od końca terenu zabudowanego, gdzie nie ma już domów itp. Miałem ponad 100/50, mandat oczywiście propozycja 500 zł. Odpisałem zgodnie z prawdą że nie wiem kto jechał bo zdjęcie jest nieczytelne. Postraszyli mnie sądem i tyle.

Minął ponad rok od popełnienia wykroczenia więc zgodnie z prawem sprawa jest nieaktualna. Moj ojciec też miał podobną sytuację, też to olał i też nic nie przyszło...

Opublikowano

ale kiedys z podatku moga Ci zabrac :P

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja nie znam nikogo kto ZAWSZE jeździ 50, no może L-ki jeżdzą, ale chyba wiecie jakie korki się za nimi robią. A nawet Ci co jeżdżą 70 w niektórych miejscach są zawalidrogami. Mamy bardzo wiele miejsc gdzie ograniczenia są zupełnie niepotrzebne i niedostosowane do warunków drogowych.

Nie mam nic do stawiania radarów w miejscach na prawdę niebezpiecznych jak szkoły, miejsca gdzie porusza się dużo pieszych, czarne punkty itp. A w jakich miejscach najczęściej ustawia się przenośne radary lub mierzy suszarkami? A no w takich gdzie jest 1 dom w środku lasu i jest teren zabudowany :wallbash: Nikt mi nie powie, że ma to na celu poprawę bezpieczeństwa :polew: to jest tylko i wyłącznie nabijanie kasy.

Znajdźcie mi tutaj radar?

radary.jpg

odpowiedź:

fotorapidc.jpg

Mniej więcej w takich warunkach w zeszłym roku w lipcu przyszło mi zdjęcie z przenośnego radaru SM, w tle same pola i łąki, jakieś 50 m od końca terenu zabudowanego, gdzie nie ma już domów itp. Miałem ponad 100/50, mandat oczywiście propozycja 500 zł. Odpisałem zgodnie z prawdą że nie wiem kto jechał bo zdjęcie jest nieczytelne. Postraszyli mnie sądem i tyle.

Minął ponad rok od popełnienia wykroczenia więc zgodnie z prawem sprawa jest nieaktualna. Moj ojciec też miał podobną sytuację, też to olał i też nic nie przyszło...

To jest dobre :good: Ale prawda jest taka ze w polsce chodzi tylko i wylacznie o nabijanie kasy. Powiem jak jest w anglii. Tam prawko zabieraja po uzbieraniu 12 pkt (polska 24 pkt). Punkty kasuja sie po 3 latach (polska - rok czau). Ale w anglii antyradary sa legalne. A w polsce nabijamy sobie punkty (czyt. placimy mandaty) ktore po roku sie kasuja i dalej jezdzimy jak chcemy. Jak dla mnie nie ma to nic absolutnie wspolnego z bezpieczenstwem na drodze. Zwlaszcza jezeli wezmiemy pod uwage w jakich miejscach potrafia stac te fotoradary. W miescie postaw samochod w zlym miejscu. W ciagu kilku minut beda juz stac i pisac mandat. Ale jak kolega zglosil pobicie w olsztynie to nie przyjechali. Podobna sprawa w ostrodzie. Tam slyszalem ze jest jakis klub do ktorego wogole nie chca przyjezdzac. Ale mandaty za zle zaparkowanie samochodu wystawia w ciagu 5 min. Dla mnie to wszystko jest po prostu chore.