Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] 16 bitowy komputer, opłaca sie zakładac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam pytanie odnosnie sterownika 16 bitowego bo nie wiem czy go zakładac do mojego 1z-ta, czy "coś" to da.

Mam teraz założoną pompe od AFNa, wtryski od AVSa też powinienem miec za jakis czas i na tym setupie wydaje mi sie że ok 130 KM powinno być bo chyba wiecej mi już turbina nie pusci, ale moge sie mylić i zastanawiam sie własnie czy jest sens wydawac pieniadze na kompa bo nie wiem czy bedą z tego jakies efekty.

pozdrawiam

Opublikowano

Jest sens jeżeli planujesz przekładkę na VNT lub jeżeli twój stary komputer ma tylko 2bar map sensor. Jeżeli masz 8 bitowca z 2.5bar map sensorem i nie planujesz przekładki na VNT to możesz spokojnie zostać przy starym kompie. To jaki masz map sensor najprościej sprawdzisz odczytując numer sterownika.

Opublikowano

a jak mozna sprawdzicz czy sie ma 2bar czy 2.5 czy to zalezy od rocznika produkcji i ewentualnie jak sie to ma do przyrostów po czipsie

Opublikowano

a jak mozna sprawdzicz czy sie ma 2bar czy 2.5 czy to zalezy od rocznika produkcji i ewentualnie jak sie to ma do przyrostów po czipsie

trzeba sprawdzic numer sterownika. majac numer sterownika moge sprawdzic jaki w nim jest map.

na 2 barowym mapie moim zdaniem w ogole nie ma sensu chipowac, na 2.5barowym przyrosty sa takie same jak w 16 bitowcu

Opublikowano

numer sterownika to 0281001366/367

Opublikowano

masz 2.5barowy MAP sensor

Opublikowano

czyli pod taki mozna spokojna wladowac turbulum ze zmienna geometria ... ? np AWX i dac doladowanie max 1.5 bar [bo na tyle pozwala map sensor w ECU- oczywiscie to jest przyklad ]

Opublikowano

a czy samym programem dalo by rade zrobić 120ps

Opublikowano

a czy samym programem dalo by rade zrobić 120ps

zalezy od stanu motorowni ....

Opublikowano

czyli pod taki mozna spokojna wladowac turbulum ze zmienna geometria ... ? np AWX i dac doladowanie max 1.5 bar [bo na tyle pozwala map sensor w ECU- oczywiscie to jest przyklad ]

nie, żeby zamontować VNT trzeba mieć komputer 16 bitowy.

ale można zrobić chipa na seryjnej turbinie lub jakiejkolwiek innej na zaworze upustowym

Opublikowano
  • Autor

nr sterownika:

0 281 001 366/367, taki sam jak u kolegi tomi_25

turbiny raczej nie bede zmieniał, no napewno w najblizszym czasie nie

czyli na tym setupie, ktory mam czyli pompa afn, wtryski ahf no i komp 2.5 bara dało by rade wyciagnac 130 ps i 300 NM ?

Opublikowano

nr sterownika:

czyli na tym setupie, ktory mam czyli pompa afn, wtryski ahf no i komp 2.5 bara dało by rade wyciagnac 130 ps i 300 NM ?

jeśli wszystko jest technicznie sprawne i egzemplarz jest dobry to tak

Opublikowano
  • Autor

nr sterownika:

jeśli wszystko jest technicznie sprawne i egzemplarz jest dobry to tak

no mam małe niedoładowanie turbiny ale to chyba kwestia regulacji zaworka upustowego :mysli:

w każdy razie dzięki Ali_TDI za pomoc :th:

Opublikowano

nr sterownika:

W dużym uproszeniu pisząc... każda A4ka (każdy typ zastosowanego sterownika) z silnikiem 1Z oraz każda 80ka (B4ka) 1Z rocznik modelowy 95 czyli już te wyprodukowane po czerwcu 94 ma sterownik silnika z Map-sensorem 250kPH.

Wczoraj zrobiłem z B4ki modelowej 93 !! ze sterownikiem MSA11 115Psi 280Nm :naughty:

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem z B4ki modelowej 93 !! ze sterownikiem MSA11 115Psi 280Nm :naughty:

a tam jest map-sensor 2 barowy czy 2.5 ... ? pytam bo zastanawiam sie czy przy 2 barowym [ograniczenie w kreceniu turbulum] da sie uzyskac takie wyniki .... ?

Opublikowano

a tam jest map-sensor 2 barowy czy 2.5 ... ? pytam bo zastanawiam sie czy przy 2 barowym [ograniczenie w kreceniu turbulum] da sie uzyskac takie wyniki .... ?

Bar wskazań to max.

Da się tylko znajdz Spanky 15to letnią B4ke w dobrym stanie...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ostatnio widzialem nawet starsza,z tym takim starym przeplywomierzem chyba klapkowy?Ale byla w stanie bdb.

Opublikowano

Bar wskazań to max.

Da się tylko znajdz Spanky 15to letnią B4ke w dobrym stanie...

Pozdrawiam.

to juz nie te czasy ... ;)

Opublikowano

Sokolnh, to ile teraz masz kucyków??? Po modyfikacjach??? Możemy już stawać na kresce??? :tongue4: :tongue4: :tongue4: :tongue4:

Opublikowano

Ostatnio widzialem nawet starsza,z tym takim starym przeplywomierzem chyba klapkowy?Ale byla w stanie bdb.

To własnie taka z taką elektroniką...