Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Przeładowanie, brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:. Mam problem z moją a4, pacjent to 1.9 tdi afn pompa 11mm wtryski 0.216 i dawka 7.5mg, więc tak jak w temacie jest przeładowanie, turbinka od avf, zmienna geometria nie zacina się, podmieniłem n18 z n75, to samo, odłączyłem wężyk od gruchy, pojeździłem troche, doładowanie wynosiło 0.8-1.0 bar, a później do 0.2bara, podłączyłem spowrotem wężyk i nagle wszystko wróciło do normy, jechał jak dzik, pare godzin później po ponownym odpaleniu znowu przeładowanie , podciśnienie jest szczelne, po zdjęciu wężyków z n75 syczało czyli szczelne są. Ze sterowaniem zmienną geometrią dmuchało 1.5-2.0 bara, później wywalało błąd i tyle. Z góry zaznaczam że nie mam możliwości zrobienia logów gdyż vag-com nie łączy się z moją a4, jedynie vwtool do ustawienia dawki lub polski vag.

Pozdrawiam[br]Dopisany: 18 Maj 2011, 22:20_________________________________________________zapomniałem dodać, na postoju normalnie reguluje ciśnienie

Opublikowano

Strojenie jakieś było?

Opublikowano

Postaraj się odpalić vag coma jest opis jak to zrobić gdy nie chodzi w dziale vag. Następnie :vaglogi:

Opublikowano

Jak nie masz wystrojonego auta to sie nie dziw ze jest przeładowanie, nawet jak wyczyscisz turbo to po max miesiącu znowu pojawi sie przeładowanie, lepiej czysć turbine i na program bo nic dobrego z tego nie bedzie :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

strojenia nie było, jedynie zmniejszyliśmy dawkę tak żeby odpałał normalnie, po przeróbce pompy na 11mm wszystko było normalnie, aż do pewnego czasu. A vaga próbowałem podłączyć chyba na wszystkie sposoby i nic, zmieniałem ustawienia portu com, w vagu też i nic ;/ może ktoś podesłać linka do tematu, bo zbytnio nie mam czasu szukać tego, będę bardzo wdzięczny :hi:[br]Dopisany: 19 Maj 2011, 14:58_________________________________________________jest troche osób które po takim zabiegu nie stroiły auta i jeżdżą normalnie,

Opublikowano

Nie ma na tym forum osoby, która po zmianie wtrysków i turbiny bez strojenia nie miała przeładowań.

Ja zmieniłem oprócz wtrysków i turbiny pompę (na 11) i miałem identyczny problem.

Masz rozwiązanie, strojenie - nic więcej. A przed tym czyszczenie turbo :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

hm, troche dziwne, najpierw wymieniłem turbinę na avf, było dobrze, później wtryski, było jeszcze lepiej, na końcu pompe przerobiliśmy na 11mm, i też było dobrze przez miesiąc, ale skoro tak mówisz więc coś w tym musi być. :hi: lecę do garażu rozbierać turbinkę :)

Opublikowano

U mnie była odwrotna kolejność, najpierw pompa i wtryski i o dziwo na seryjnej turbinie nie było przeładowań. Zmieniłem na tę od AWX/AVF, minął miesiąc i pierwszy notlauf. Szukanie przyczyn: logi (diagnoza na forum - jedz na korektę) ale, że nie miałem jeszcze zmienionego sprzęgła i fmica nie jechałem. Notlaufy były coraz częściej a na końcu nie mogłem przekroczyć nawet 100km/h :embarrassed: bo odcinało turbo. Próbowałem szukać dalej, zrobiłem oil catch tank, miałem zamiar wymienić odmę, próbowałem rozruszać sztangę, zamieniałem n75 z n18 - bezskutecznie.

W końcu umówiłem się na strojenie, kilka dni przed wizytą u Rogala pojechałem przeczyścić turbinę i od tamtej pory nie wiem co to notlauf :)

Opublikowano

hm, troche dziwne, najpierw wymieniłem turbinę na avf, było dobrze, później wtryski, było jeszcze lepiej, na końcu pompe przerobiliśmy na 11mm, i też było dobrze przez miesiąc, ale skoro tak mówisz więc coś w tym musi być. :hi: lecę do garażu rozbierać turbinkę :)

dobrze jest do czasu, masz podlane duzo paliwka, auto ogólnie kopci jak dasz po garach oto powód, czysć turbo i umawiaj sie na strojenie jak najszybciej

Wątpie zeby ktos jezdził bez problemów na takich gratach, Armistead tego przykładem :gwizdanie: ja zrobiłem softa pod turbo po miesiacu po załozeniu gratów, później to juz możesz jezdzić i zmieniać graty jak masz już jakos auto wystrojone(półtora roku jezdziłem z innymi gratami) , na seryjnej mapie bedą zawsze działy sie cuda :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

hm, możliwe ;] dziś wyczyściłem zmienną geometrię i jeździ jak cudo, nie kopci prawie nic, turbiny nie czyściłem od 2 lat, teraz słyszę piękny świst turbinki, wcześniej słabiej było słychać, za jakiś czas powinien być lekki program na 160km, ale narazie muszę zadbać o nowe sprężyny bo pękła po prawej stronie, olej, hamulce. Dzięki wszystkim za info :hi:. , aaaaa jeszcze jedna rzecz, nawet jak nie kopci to dalej będą problemy z turbiną ? bo różne osoby mówią mi co innego i nie wiem co mam o tym myśleć

Opublikowano

Powiem tak

"nie wierze ze nie kopci bardziej niz kopciło.. "

Opublikowano
  • Autor

będę mieć czas to nagram filmik i wrzucę :) [br]Dopisany: 20 Maj 2011, 16:15_________________________________________________mam filmik, jutro wrzucę bo mam na telefonie ale bez karty pamięci i nie mam jak zrzucić z komy, ja nie zauważyłem żadnej chmurki ;] dawka jest ustawiona tak żeby dobrze odpalał a przy tym nic nie dymi, przynajmniej nie widziałem żeby dymił, nawet jak by miał zadymić to myślę że minimalnie, silnik igła, , jeżeli nie myle się to 6.8mg dawka ustawiana vwtool'em, jutro jak coś to poprawię bo nie jestem pewny co do dawki, [br]Dopisany: 20 Maj 2011, 22:33_________________________________________________udało się z komy wrzucić na speedyshare, kilka razy oglądałem i nie dopatrzyłem się żadnej chmurki z wydechu, nawet jakby miała by być chmurka to naprawde minimalna, tyle co nic, jak wcześniej mówiłem, dawka jest ustawiona tak by dobrze odpalał, na program trzeba poczekać ;] , najpierw sprężyny, olej, filtr, hamulce :hi:

http://www11.speedyshare.com/files/28559415/download/20110520348.mp4

Opublikowano

Mysle ze przy obciazeniu górna partia obrotów robi swoje, w końcu masz wiecej paliwka niż być powinno, przerabiałem ten temat już na 2 autach :wink4: nawet sama zmiana wtrysków powoduje zwiekszone dymienie, sam cowboy o tym pisał w wątku o sprzedaży wtrysków

Ja bym na twoim miejscu robił pierw program, no chyba że dla ciebie czyszczenie turbo co chwile jest mało uciążliwe :)

Opublikowano

U mnie też tak było, na seryjnej turbinie kopcił jak Batory.

Zmieniłem na awx-a, przestał kopcić ale kierowniczki bardzo szybko się zapiekły, mimo że nie było emeryckiej jazdy :(

Opublikowano

U mnie też tak było, na seryjnej turbinie kopcił jak Batory.

Zmieniłem na awx-a, przestał kopcić ale kierowniczki bardzo szybko się zapiekły, mimo że nie było emeryckiej jazdy :(

przestał kopcić :naughty:

:decayed:

Opublikowano

Przestał kopcić dopiero po strojeniu to oczywiste ale to nie była zasłona dymna jak w przypadku seryjnej turbiny :wink4:

Na seryjnej turbinie, jedna przegazówka zostawiała ślady z sadzy na asfalcie. Z awx-em już tak nie było :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

mimo że nie dymi to też będą zapiekać się ? trudno mi w to uwierzyć, a program to kwestia tygodni ;] już nie długo

Opublikowano

mimo że nie dymi to też będą zapiekać się ? trudno mi w to uwierzyć, a program to kwestia tygodni ;] już nie długo

Obserwuj na bieżąco na vagu :wink4:

Być może u mnie się zapiekły przez dużą dawkę paliwa ale to samo miał np. topor (turbo awx+0.216).

Ciężko powiedzieć :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Mysle ze przy obciazeniu górna partia obrotów robi swoje, w końcu masz wiecej paliwka niż być powinno, przerabiałem ten temat już na 2 autach :wink4: nawet sama zmiana wtrysków powoduje zwiekszone dymienie, sam cowboy o tym pisał w wątku o sprzedaży wtrysków

Ja bym na twoim miejscu robił pierw program, no chyba że dla ciebie czyszczenie turbo co chwile jest mało uciążliwe :)

jak na filmiku widać nic nie kopci,

http://www11.speedyshare.com/files/28559415/download/20110520348.mp4

a turbinę wyczyścić to żaden problem ;][br]Dopisany: 21 Maj 2011, 18:05_________________________________________________dobra, nie wierzyłem wam ;d musiałem doświadczyć tego sam, mimo że nic nie kopci to znowu coś dzieje się, pojeżdże trochę jeszcze i jeżeli będzie znowu przeładowanie to jadę na chipa natychmiastowo, narazie wystarczyło przycisnąć na czterech prostych z butem w podłodze i zaczęło trzymać ciśnienie elegancko czyli 1 bar, możliwe że nawet jak nic nie dymi to turbinka zapieka się ?