Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Podłączenie kierownicy multifunkcyjnej i Radia po CAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Udało mi się uruchomić kierownice multifunkcyjną w mojej b5 :decayed:. Wymagania to:

- Licznik poliftowy z cyfrowym zegarem (ponieważ dopiero te mają szynę CAN-BUS)

lub can-adapter albo bez adaptera (w każdym przypadku będzie działać)

- Radio które działa po CAN (concert II, Symphony II, RNS-E i jakieś tam jeszcze),

- kierownica multifunkcyjna z a4 b6, z modułem w kierownicy ze zdjęcia.

1603583578.jpg

kierownicamultifq5.jpg

- moduł kierownicy z a4 b6, nr 8E0 953 549 J, L, M, N, P (S,F nie pasują)

modul1hn4.jpg

- taśma kierownicy z dodatkowymi pinami czyli z ESP (taśma musi mieć przynajmniej 7 pinów)

5e26f314ea01121a.jpg

Na wstępie zaznaczę że liczniki poliftowe MAJĄ szynę CAN-BUS, ponieważ wiele osób twierdzi inaczej. :gwizdanie:

Dla tych którzy mają, bądź chcieli by zamontować nowsze RADIO o których wspomniałem wcześniej.

Nie kupujcie CAN-ADAPTERÓW do ich obsługi ponieważ są awaryjne i drogie. Kosztują koło 200zł.

Lepszym rozwiązaniem jest zainwestować w licznik poliftowy który po podłączeniu "ożywi" radio i wszystko będzie działać jak trzeba, czyli podświetlenie, wyłączanie co godzinę i działanie po kluczyku oraz obsłuży nam kierownicę multifunkcyjną.

Podłączenie Radia po CAN do Licznika FIS

Z licznika ciągniemy 2 cienkie przewody koniecznie w skrętce (skręcamy dwa ze sobą) i prowadzimy do Radia.

W liczniku wpinamy się w szarą 32 pinową kostkę do pinu:

pin 5 -CAN high speed Display (high +)

pin 6 -CAN high speed Display (low -)

W radiu wpinamy się w kostkę MINI ISO

pin 7 -CAN high speed Display (high +)

pin 12 -CAN high speed Display (low -)

32-pin, szara kostka

1 -Switch menu guide (menu)

2 -Switch menu guide (out A)

3 -Switch menu guide (out B)

4 -Switch menu guide (Enter)

5 -CAN high speed Display (high +)

6 -CAN high speed Display (low -)

7 -CAN high speed Display (screen)

8 -Door contact, passenger side

9 -Door contact, rear right

10 -Door contact, rear left

11 -Enable

12 -Clock

13 -Data

14 -Brake light

15 -Washer fluid level

16 -Tail lights/dipped beams

17 -On-board computer, left

18 -On-board computer, right

19 -On-board computer reset

20 -not used

21 -not used

22 -not used

23 -Key branch 1 Navigation system

24 -Key branch 2 Navigation system

25 -Key branch Telematics

26 -not used

27 -not used

28 -not used

29 -not used

30 -not used

31 -not used

32 -not used

Kodowane Licznika

-> Kanal 62 (Anpassung Datenbus Information)

00001 - Kombiinstrument und Radio

00002 - Kombiinstrument, Telefon (Festeinbau) und Multifunktionslenkrad

00003 - Kombiinstrument, Radio, Telefon (Festeinbau) und Multifunktionslenkrad

00004 - Kombiinstrument und Navigation (Low)

00005 - Kombiinstrument und Navigation (RNS)

00006 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telefon (Festeinbau) und Multifunktonslenkrad

00007 - Kombiinstrument, Radio, Navigation (Low/RNS), Telefon (Festeinbau) und Multifunktionsl.

00008 - Kombiinstrument und Telematik

00009 - Kombiinstrument, Radio und Telematik

00010 - Kombiinstrument, Telematik und Multifunktonslenkrad

00011 - Kombiinstrument, Radio, Telematik und Multifunktonslenkrad

00012 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telematik

00013 - Kombiinstrument, Navigation (RNS), Telematik

00014 - Kombiinstrument, Navigation (Low), Telematik und Multifunktonslenkrad

00015 - Kombiinstrument, Navigation (RNS), Telematik und Multifunktonslenkrad

W tym momencie działa nam już radio po CAN :wink4:

Przystępujemy do montażu kierownicy. W poliftach wymiana jest bardzo prosta, zdejmujemy starą kierownicę wyjmujemy okrągłą taśmę zakładamy nową kwadratową taśmę z ESP i nową kierownicę z B6. W przedliftach jest więcej roboty - wątek do tematu http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=122382.0

Jeśli uporaliśmy się z tym to trzeba przerobić wtyczkę wchodzącą do taśmy od strony kierownicy. Kiera z b6 ma inną wtyczkę 12 pinową natomiast w b5 w nowej taśmie są dwie wtyczki 5 pin i 2 pin.

Wypinamy kabelki z 12 pinowej wtyczki i przekładamy do wtyczek 5 i 2 pinowej w następujący sposób

Wtyczka żółta Wtyczka żółta Wtyczka czarna

12 pin z b6 5 pin z b5 2 pin

pin 1 masa klaksonu i multifunkcji pin 4

pin 2 sygnał klaksonu pin 3

pin 3 poducha pin 2

pin 4 poducha pin 1

pin 5 brak

pin 6 brak

pin 7 brak

pin 8 Multi-function steering wheel (terminal 30) pin 1

pin 9 Multi-function steering wheel (LIN data bus) pin 2

pin 10 Heater sensor/ tipronic (+)

pin 11 Multi-function steering wheel dimme pin 5

pin 12 Tiptronic earth

CDN

Opublikowano

a podlaczyles juz ten licznik ?

Opublikowano

kolego opisuj wszystko ja się noszę z zamiarem nowszego radia to i może kierownicę zmienię :hi: :hi:

Opublikowano

a ja chetnie sie dowiem jak zaadoptowac licznik po lifcie.

Opublikowano

ja licznik po lifcie juz mam :) Zreszto nie mialem problemow bo moje audi jest z 2000 roku a z immo tez nie bylo problemow dla dobrego speca :) Teraz bede szukac ori radia. I z tego co wyczytalem to nie trzeba juz jakiegos can adaptera? bo mysle o radiu concert II.

Opublikowano
  • Autor

okazało się że licznik nie jest wymagany, wystarczy CAN adapter i kiera będzie działać, ewentualnie bez can-adaptera ale wtedy wiadomo jak jest z radiem:gwizdanie:[br]Dopisany: 01 Czerwiec 2011, 10:04_________________________________________________

ja licznik po lifcie juz mam :) Zreszto nie mialem problemow bo moje audi jest z 2000 roku a z immo tez nie bylo problemow dla dobrego speca :) Teraz bede szukac ori radia. I z tego co wyczytalem to nie trzeba juz jakiegos can adaptera? bo mysle o radiu concert II.

jesli masz licznik fis VDO to nie potrzeba can adaptera

Opublikowano

A gdzie jest opis podłączenia kiery do radia ??[br]Dopisany: 01 Czerwiec 2011, 10:11_________________________________________________Ja mam symphony II i jak zmienie kiere na z B6 to co potrzebuje i jak podłączyć żeby działały guziki

Opublikowano
  • Autor

ok jak jesteś chętny to na dniach zrobię instrukcje :hi:

Opublikowano

i jak z ta instrukcja??

Opublikowano

Na angielskim ebay'u znalazlem cos takiego:

http://cgi.ebay.co.uk/2000-AUDI-A4-2-4-SE-AIRBAG-RADIO-STEREO-CONTROLS-/170651508842?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D4%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D529247539029900905

Co jeszcze byloby mi potrzebne i gdzie to moglbym dostac? (druga tasma do airbaga z mozliwoscia podlaczenia tych przyciskow?) Za ori radiem tez sie rozgladam, bo jeszcze nie mam. I jak to u mnie bywa, z niczym sie nie spiesze zeby przypadkiem nie przeplacic :>

Opublikowano
  • Autor

i jak z ta instrukcja??

dajcie mi jeszcze kilka dni i zrobię dokładny opis...

http://cgi.ebay.co.uk/2000-AUDI-A4-2-4-SE-AIRBAG-RADIO-STEREO-CONTROLS-/170651508842?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D4%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D529247539029900905

Co jeszcze byloby mi potrzebne i gdzie to moglbym dostac? (druga tasma do airbaga z mozliwoscia podlaczenia tych przyciskow?) Za ori radiem tez sie rozgladam, bo jeszcze nie mam. I jak to u mnie bywa, z niczym sie nie spiesze zeby przypadkiem nie przeplacic :>

Mój opis będzie dotyczył tylko podłączenia po CAN, kiera z tej aukcji chyba nie będzie pasowała, musi być z a4 b6 z takim modułem w środku

kierownicamultifq5.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

czekamy :decayed:

Opublikowano

i jak z ta instrukcja??

dajcie mi jeszcze kilka dni i zrobię dokładny opis...

Mój opis będzie dotyczył tylko podłączenia po CAN, kiera z tej aukcji chyba nie będzie pasowała, musi być z a4 b6 z takim modułem w środku

kierownicamultifq5.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Rozumiem ze kierownica z b6 pasuje p&p. Trudno cos takiego dostac? Bo mysle o jakims ori radiu cd (i tutaj zastanawiam sie nad Concert II). Wiec jak sie nie myle w gre wchodzi tylko i wylacznie po CAN. A tak wogole to jakie radio najlepiej wybrac jesli chodzi o CD?

Opublikowano

Symphony II

Opublikowano

Symphony II

Heh... Chcialbym :gwizdanie: Caly czas rozgladam sie za czesciami do konwersji na 2 din. A na to w tej chwili nie mam pieniedzy. Mam tzw BRG :confused4: Ale moze troche poczekam i zainwestuje w te radio.

Opublikowano
  • Autor

trochę udało mi się ogarnąć, reszta wkrótce :hi:

Opublikowano

Mam juz ori radio symphony i poduszke z multifunkcja razem z tasma.

20110613055.th.jpg

20110613057.th.jpg

Moze to nie jest takie jak w tym temacie ale zalatwilem wszystko ori od b5 :)

I teraz pytanie jak to wszystko podlaczyc. Wszystko jest z jednego samochodu oryginalna instalacja. Jak sie nie myle to kostki do radia ori u mnie w samochodzie sa. Oczywiscie czesci do przerobki na 2 din tez sa.

Opublikowano

i mnie byś taki zestaw znalazł:)

Opublikowano

Oj ciezko bedzie... Zwlaszcza w takiej cenie. Ale jakbym cos znalazl to moge dac znac. Ja w sumie mam sporo czasu i czesto przegladam e-bay. Dwa miesiace temu kupilem komplet sprzegla sachs za ponad 30 funtow. Oczywiscie nowe w pudelku :) A ogladam czesto e-bay po to zeby tanio znalezc bo nie sztuka jest kupic od razu i zaplacic duzo. Halogen przeciwmgielny do swojego audi (musialem jeden wymienic) kupilem za funta :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Mam juz ori radio symphony i poduszke z multifunkcja razem z tasma.

20110613055.th.jpg

20110613057.th.jpg

Moze to nie jest takie jak w tym temacie ale zalatwilem wszystko ori od b5 :)

I teraz pytanie jak to wszystko podlaczyc. Wszystko jest z jednego samochodu oryginalna instalacja. Jak sie nie myle to kostki do radia ori u mnie w samochodzie sa. Oczywiscie czesci do przerobki na 2 din tez sa.

Niestety w podłączaniu tego zastawu nie pomogę. Ten zestaw opiera się nie na CAN lecz jeszcze na REM-C. Żeby to ogarnąć potrzebny jest jeszcze przekaźnik/sterownik od multifunkcji lecz nie znalazłem do tego nigdzie instrukcji.