Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.9 TDI AFN] brak mocy+dziwne zachowanie przy odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Nieźle się dziś zjadowiłem wracając z pracy... moja niunia zachorowała, zero odejścia... tzn rozpędza się nawet do 130 (więcej nie próbowałem) ale zajnuje jej o dużo czasu... przeglądając posty na forum pomyślałem "turbina" ale poza brakiem odejścia wyniuchałem jeszcze jedną nowość - przy odpalaniu tzn bezpośrednio po odpaleniu silnik sam z siebie robi przegazówkę tak do 1,5 - 2 tys obr. ja nie dotykam wogole gazu..

chyba bedzie czas najwyzszy na zakup VAG-a

P.S. od 2-3 tys jezdze z inspekcją na cyferblacie ale to chyba nie powinno mieć znaczenia bo wszelkie wymiany oleju i filtrów robie i nie jeżdze jak baba tzn więc szanse na zapieczenie kierownic też nikłe...

Może ktoś z was TDi-owców miał podobne problemy???

Opublikowano

bronson, chyba tylko podpiecie VAG-a ratuje. Moze pedal gazu szwankuje.

Opublikowano

Przepływka, lub czujnik temperatury :mrgreen:

Zapnij VAG`a.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj rano mój bracki (serwisant z renault) przetestował auto, przegazował pare razy coś syczy, auto jakby ciut zakopci ale nie tak jakby turbina padła, mówi że przy takich objawach i syczeniu w francuskich dieslach z regóły okazuje się być rozszczelniona chłodnica spalin...

chyba czas VAGa kupić ale to chwilę potrwa, może ma ktoś życzliwy z trójmiasta lub okolic i za piwko lub dwa by podłączył???

Opublikowano
chłodnica spalin...

A co to takiego :?: :?:

Opublikowano

pewnie chodzi o intercooler :lol:

Opublikowano
  • Autor
pewnie chodzi o intercooler
dokładnie..

Efekt przegazówki przy odpalaniu narazie zanikł... za chwilę wyjeżdżam do pracy więc zobacze jak z ciągiem... mam nadzieje że nie będę miał problemów z wyprzedzaniem matizów itp...

......

Jednak przegazówka przy odpalaniu dalej jest, tylko chyba nie występuje na zimnym silniku..

chyba zamówię VAGa co polecacie do lapa bez COMa?? z forum wywnioskowuje ze viaken robi dobre, czy może cosik innego polecacie???

Opublikowano

witam.

ta "przygazowka" to prosty temat (jesli to jest to o czym mysle) - mozesz sam usunac i bez vaga - vag tylko wskaze ci blad sporadyczny (teraz niepamietam nr). sprawdz polaczenie elektryczne elektrozaworu odcinajacego paliwo - jest na gorze z tylu pompy wtryskowej - jeden kabelek. odkrec nakretke, oczysc i przykrec. jesli to nie pomoze wykrec caly elektrozaworzawor (musi byc czysto wokol, aby ci nic nie wpadlo do srodka pompy - konieczne) z pompy i oczysc czystym ON. ale mysle, ze po pierwszej opcji przejdzie. powodzenia i daj znac czy pomoglo.

Opublikowano
rozszczelniona chłodnica spalin...
piotr1602 napisał/a:

pewnie chodzi o intercooler

dokładnie..

No... jeśli intercooler chłodzi ci spaliny, :shock: :shock: to jestem pełen podziwu, że auto daje radę jechać te 130 kph :!: :mrgreen: :mrgreen: :twisted:

BTW - osiągi wskazują na "notlauf" - może zaworek N65 :)

Opublikowano
  • Autor
daj znac czy pomoglo.

dzisiaj rano wstałem szybciej żeby przez to mulenie do roboty sie nie spóźnić odpaliłem niunię wyjechałem na prostą 1..2..3..4..5ka i 160 na placie, się usterka naprawiła sama... do wieczora samego jeździłem i narazie wszystko ok.. z tym elektrozaworem przy pompie to sobie to w sobotę sprawdzę, ale podejrzewam jednak że ew. może być coś z pedałem gazu, bo jak by byłą jakaś nieszczelność w układzie turbodoładowania to by jednak sie samo nie uszczelniło...

Vaga i tak kupie... bo z in 1 i airbag jeżdzę od dobrego miesiąca

[ Dodano: 2006-10-03, 00:18 ]

po podpięciu VAGa -

1237 - zawór odcinający paliwo -N109 uszkodzenie mechaniczne

575 - ciśnienie w przewodzie dlotowym różnica doregulowania - BŁĄD SPORADYCZNY

narazie skasowałem, pobujam się troche i zobacze czy pojawią się znowu

może ktoś wie gdzie ten zaworek schowany???

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

zawor n109 - wczesniej pisalem - nie pamietalem tylko nr

Opublikowano
może ktoś wie gdzie ten zaworek schowany???

no on jest na pompie. pawlo już pisał u góry !!

Masz rysunek :

2323np6.jpg

Czasem się alarmy zakłada wykorzystując N109 :neutral:

Opublikowano

1237 - zawór odcinający paliwo -N109 uszkodzenie mechaniczne

575 - ciśnienie w przewodzie dlotowym różnica doregulowania - BŁĄD SPORADYCZNY

co do zaworu N109 to juz wiesz gdzie jest (N109 to tez przekaznik, który jak zdechnie powoduje ze nie odpalisz furaka,to tak na przyszlośc ... ;-) )

co do 575 - pisales

przegazował pare razy coś syczy, auto jakby ciut zakopci

wiec stawiam na nieszczelnośc w dolocie... :twisted:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

miałem te same objawy w mojej A4,

a kilka miesięcy wcześniej zaczęło się tak (mój post)http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=129336#129336

100% zawór odcinający paliwo N109. opiłki zużywającego się palca zaworu powodowały przyblokowywanie się go i była mała dawka paliwa. ja kupiłem nowy i jest super ale podejrzewam, że przeczyszczenie go też będzie dobrym rozwiązaniem.

Obraz039.jpg

Obraz042.jpg