Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wygłuszanie drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam sie powoli do zakupu jakis mat wygłuszających. Wie ktos ile m2 potrzeba na poprawne wygłuszenie przednich furtek w budzie B5 :mysli: są podbne wątki ale dotyczą B6 i B7 wiec dlatego zakładam nowy

Zastanawiałem sie nad matami STP, ale cena 50zł za 1mate 50x70cm troche mnie zniechęca, taśmy dekarskiej czy soudala niechce ze wzgledów wagi, żeby miało to ręce i nogi trzeba pare warstw połozyć a to wiąze sie z wagą. Dynamat są nie osiągalne cenowo dla mnie.

Tak mysle nad zakupem mat tłumiących HW Energetic HRK. Metr2 takiej maty kosztuje 189zł, a 2,5m2 juz 379zł(ceny z essy)

Do tego zakupu przydała by sie jakaś pianka pochłaniająca dzwięki np cos takiego

http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,242,247&kid=247&pid=1959

Teraz pytanie ile czego było by mi potrzeba na zrobienie przednich drzwi pod głosniki 16cm. jesli ktos moze polecic cos innego niz te wymienione przez mnie w dobrej cenie to byłbym wdzięczny. Chce raz a w miare porządnie zrobić te drzwi tak zeby zimą nic nie pękało i zawiasy drzwi wmiare nie dostawały po pupie :gwizdanie: Wygłuszenie zamierzam sam sobie zrobić. Jelsi chodzi o tą pianke to stosuje sie ja tylko na drzwiach od strony zewnetrznej maty(czyli od wewnatrz auta) czy też w "komorze drzwi" :mysli:

Opublikowano

Kiedyś rozbierałem tapicerki z dachu, boczków i bagażnika. Mam pomierzone powierzchnie. Jak mi przypomnisz to znajdę gdzieś tą kartkę, zeskanuję i Ci wrzucę.

Opublikowano
  • Autor

Kiedyś rozbierałem tapicerki z dachu, boczków i bagażnika. Mam pomierzone powierzchnie. Jak mi przypomnisz to znajdę gdzieś tą kartkę, zeskanuję i Ci wrzucę.

no to przypominam Ci :decayed: zalezy mi tylko na drzwiach.

Opublikowano

jezeli te drzwi wygladaja na takie puste jak tutaj

http://allegro.pl/audi-a4-b5-drzwi-prawe-zielone-szczecin-i1631140396.html

to wiele tam nie zwalczysz (w B6 i B7 one nie sa takie puste i tam jest pare otworod do zabudowania i jest zamknieta przestrzen... moze dlatego malo o B5 znalazles bo tutaj mozliwosci sa mniejsze)

Przemek

Opublikowano

no to akurat zonk, bo tylko drzwi nie wymierzyłem :-) ale je sobie chyba poradzisz nawet bez ściągania tapicerki

Opublikowano

Przemek wkeliłes drzwi bez ramy szyby :wink4:

tak wygladają drzwi po ściagnieciu tapicerki :)

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a3eeefd7d77f3627

Ja oklejałem matą dekarską SOUNDALa :wink4:, weszła cała rolka 30cm x 10m :wink4:, ja oklejałem drzwi bez ramki z szybą, zaznaczyłem sobie poziom na klinie i wykręciłem całą ramkę, wtedy masz eleganski dostęp, do całych drzwi :good:

Opublikowano

Hi,

dla mnie wiele sie nie roznia:)

Tu masz drzwi z a4 b6/b7+exeo

f0f7d757ae922078m.jpg

tutaj mozna cos pokombinowac a w B5 to tam nie ma specjalnie co z tym zrobic...

pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano
  • Autor

Ja oklejałem matą dekarską SOUNDALa :wink4:, weszła cała rolka 30cm x 10m :wink4:, ja oklejałem drzwi bez ramki z szybą, zaznaczyłem sobie poziom na klinie i wykręciłem całą ramkę, wtedy masz eleganski dostęp, do całych drzwi :good:

W takim razie trzeba liczyc te 3m2 :)

Opublikowano

W takim razie trzeba liczyc te 3m2 :)

no dokładnie :wink4:, w sumie przypomniałem sobie, ze troszki mi tego zostało i pokleiłem dziury w półce z tyłu :wink4:, no ale te 3m2 trzeba liczyć, lepiej żeby coś zostało niż jakby miało braknąć :wink4:

Opublikowano
  • Autor

A jak tam z tym soudalem, na strefie caraudio nie ma zbyt dobrych opinie, a Ty ślepy co onim sadzisz, położył byś go teraz drugi raz :mysli:

Ja sie szarpne chyba na to

http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,242,247&kid=247&pid=2096

troche drogie, ale w montazu bedzie łatwe bez grzania sie obejdzie :gwizdanie: i na to pianke sie załozy

Robiłes jakieś dodatkowe poprzeczki na tej ramie drzwi co by zmniejszyc powierzchnie "pustą" do zaklejenia, coś na wzór tej z B6 :mysli:

Opublikowano

A jak tam z tym soudalem, na strefie caraudio nie ma zbyt dobrych opinie, a Ty ślepy co onim sadzisz, położył byś go teraz drugi raz :mysli:

Ja sie szarpne chyba na to

http://essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,242,247&kid=247&pid=2096

troche drogie, ale w montazu bedzie łatwe bez grzania sie obejdzie :gwizdanie: i na to pianke sie załozy

Robiłes jakieś dodatkowe poprzeczki na tej ramie drzwi co by zmniejszyc powierzchnie "pustą" do zaklejenia, coś na wzór tej z B6 :mysli:

dodałem chyba dwie poprzeczki, na stronę :wink4:, Soudal, jak dla mnie daje radę, do nakładania używałem opalarki i się ładnie ułożyła, ostatnio sciągałem boczki, i po 2 latach wszystko, w jak najlepszym porządku :good:

Opublikowano
  • Autor

ja tak sobie mysle moze by to zabudowac jakaś blachą :mysli: żeby było jak najmniej dziur

Opublikowano

ja tak sobie mysle moze by to zabudowac jakaś blachą :mysli: żeby było jak najmniej dziur

też o tym myślałem i gdzieś juz widziałem takie rozwiązanie, tylko musiałaby to być jakaś lekka blacha, bo mata już wystarczająco je dociaża :naughty:

Opublikowano
  • Autor

też o tym myślałem i gdzieś juz widziałem takie rozwiązanie, tylko musiałaby to być jakaś lekka blacha, bo mata już wystarczająco je dociaża :naughty:

albo jakieś tworzywo, własnie daltego nie bardzo chce te dekarki ładować, bo jednak troche bedzie to razem ważyć :disgust:

Opublikowano

albo jakieś tworzywo, własnie daltego nie bardzo chce te dekarki ładować, bo jednak troche bedzie to razem ważyć :disgust:

no ale te maty co wklaiłeś też sobie ważą, ostatnio oglądałem maty z Bolla, i powiem Ci ze 50x50, robiła niezły ciężar :gwizdanie:

Opublikowano

Ja bym proponował cienką blachę alu i matę dakarską. Wyjdzie taniej i pewniej :wink4: bo przy takiej pustej powierzchni to ciężko coś sensownego zrobić.

Opublikowano
  • Autor
IMG_0028.jpg
Opublikowano

blacha alu 1mm + stp/gms/hw i woofery zagrają tak jak powinny. Do pełni szczęścia pozostanie jedynie wytargać woofery z pod boczków i dorobić panele wykończeniowe.

P.S

Mam w/w maty, a rabat dla użytkowników forum nie stracił na ważności.

Opublikowano
  • Autor

Wooferów nie planuje wywalać na wierzch boczka, chciałem zachować ori wygląd wiem ze to troche wpłynie na jakosc, ale ma być wszystko schowane, napewno lepiej zagra niz fabryczne 11,5 :wink4:

leci PW odnosnie cen :wink4: