Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Podłączenie VAG-COM - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj podjechał do mnie kolega z prosba o ustawienie swiateł w tryb 2 ( kraje skandynawskie ) i napotkałem na mały problem. A mianowicie po podlaczeniu kabla do gniazda obd vag nie wykrywa interfejsu i wyskakuje błąd. Jesli wyciagne go z obd jest ok. Czy macie moze jakis pomysl ?? ( Kabel sprawny z innymi autami działa ok, złącze obd w a4 tez sprawne bo tester uniwersalny działa ). Kabel HEX CAN USB V.704.1

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

cześć,

ja też mam b7 i ten sam problem. Byłem w ASO i meches (tak jak i koledzy na spocie) powiedział mi że musi być inne oprogramowanie (nowsze) do B7. Oprogramowanie z B6 nie podchodzi :th:

Opublikowano

Do B7 nie może być zwykły kabelek i VAG-COM 311.2 tylko kabelek HEX-CAN.

Można go kupić tutaj:

http://www.vag-com.pl/

lub poszukajcie kogoś, kto ma coś takiego i wtedy Wam to zrobi.

cześć,

ja też mam b7 i ten sam problem. Byłem w ASO i meches (tak jak i koledzy na spocie) powiedział mi że musi być inne oprogramowanie (nowsze) do B7. Oprogramowanie z B6 nie podchodzi :th:

Jakie oprogramowanie z B6 ??? :shocked:

Jakoś zmieniałem to nie raz w B7 i nie było problemu - nie wiem kto Tobie takich rzeczy nagadał, chyba, że coś źle zrozumiałeś.

Może chodziło o nowszą wersję VAG-COM (pewnie tak było).

Opublikowano

Sorki

żle napisałem. Dokładnie chodziło o nowszą wersję :hi:

Opublikowano

żle napisałem. Dokładnie chodziło o nowszą wersję :hi:

Tak tez myślałem.

Gdybyś był z Warszawy to byś podjechał i bym Tobie to zmienił, ale niestety masz kawałek drogi :tongue4:

Interfejs do B7 trochę kosztuje więc nie ma go za wiele osób.

Opublikowano

Kabel sprawny z innymi autami działa ok, złącze obd w a4 tez sprawne bo tester uniwersalny działa ). Kabel HEX CAN USB V.704.1

Przecież kolega pisze, że ma VAG-COMa 704-1. To prawie najnowsza wersja VAGa (najnowsza działająca z klonami :naughty:).[br]Dopisany: 29 Marzec 2008, 14:00 _________________________________________________Ta wersja na dodatek obsługuje HEX-CAN :wink4:

Opublikowano

Przecież kolega pisze, że ma VAG-COMa 704-1. To prawie najnowsza wersja VAGa (najnowsza działająca z klonami :naughty:).[br]Dopisany: 29 Marzec 2008, 14:00 _________________________________________________Ta wersja na dodatek obsługuje HEX-CAN :wink4:

Ślepota nie boli Adaś :polew:

A co do kabla - masz laptopa działającego na baterii czy przez przetwornicę albo zasilacz podłączony pod gniazdko zapalniczki ?

Druga sprawa: Czy po podłączeniu do laptopa kabla (wtyk USB) pokazuje, że wykrył nowe urządzenie czy nic ?

Trzecia sprawa: wejdź w opcje i zrób test interfejsu - zobacz czy ten test przechodzi jak jest podłączony i zrób SAVE

Czwarta sprawa: odinstaluj VAGa i zainstaluj jeszcze raz - tylko wyłącz od razu UPDATE w opcjach: czyli DO NOT CHECK ...

Opublikowano

Pewnie klon i uwalona część odpowiedzialna za CAN ;(

Opublikowano

Pewnie klon i uwalona część odpowiedzialna za CAN ;(

Niekoniecznie, bo wtedy miałby chyba problem z identyfikacją nawet WINDOWS, aczkolwiek mogę się mylić.

Opublikowano

Dobry fejs wykrywa jako ros-tech(cos tam),jak uwalony to cos tam USB.

Opublikowano

Dobry fejs wykrywa jako ros-tech(cos tam),jak uwalony to cos tam USB.

Dobry wykrywa tylko przy instalacji, potem jak wkładasz to nie ma żadnego efektu w postaci jakiś ramek albo coś.

Jak się coś z nim stanie to zaczyna przy wkładaniu do portu USB wykrywać go jako USB DEVICE i prosi o sterowniki, których oczywiście nie ma.

Opublikowano

A jaka to wersja VAG-COMa? AKP (polska), czy oryginalna Ross-Techa?

Opublikowano

Patrząc na schemat interfejsu, za wykrywanie odpowiada FTDI, ATmega i 93C46.

A od translacji sygnału CAN jest inny układ.

Jeśli wszystkie układy oprócz tego odpowiedzialnego za CAN będą sprawne, to interfejs będzie poprawnie wykrywany, będzie komunikował się z programem i będzie diagnozował samochody po linii K. Natomiast diagnoza po CAN pozostanie martwa.