Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AWT] Wiatrak klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie wiatraczka od klimatyzacji.

Wiatraczek nie załącza się, ale interesuje mnie sprawa inna - przy próbie znalezienia usterki podłączyłem miernik do wtyczki doprowadzającej do niego prąd (tej po lewej stronie przy zbiorniku płynu do spryskiwaczy) i prąd dochodzi, ale napięcie było tam też przy wyłączonym zapłonie i wyjętym ze stacyjki kluczyku?

Czy to jest normalne zachowanie?

Bo może uszkodzony mam jakiś czujnik i spalenie wiatraka było tylko jej skutkiem.

Opublikowano

Przy załaczonej klimie puknij czymś twardym w silnik wetylatora z klimy. Jeżeli zatrybi tzn. zacznie pracować, to znaczy że zawieszają ci się szczotki wirnika i nadszedł ich kres :wink4: - wówczas wymontuj wiatrak i jak się trochę znasz to rozbież go i wymień zużyte szczotki, a jak nie chcesz się z tym babrać i swędzi cię kiladziesiąt złotych to zanieś go do jakiegoś warszatu co zajmują się naprawami silników elektrycznych (rozruszniki, alternatory itd.).

A co do tego prądu, to zasilanie jest chyba doprowadzone cały czas, tylko masa (-) jest odcinana przez moduł sterujący w oparciu o wskazania czujnika temperatury. Zauważ że czasami w cieplejsze dni, po zgaszeniu silnika, wentylator jeszcze chodzi przez jakiś czas.

Opublikowano
  • Autor

OK dzięki w wentylator już pukałem :tongue4: niestety nie chciał zatrybić.

Z nim sobie myślę poradzę - interesowała mnie głownie sprawa napięcia we wtyczce.

Opublikowano

Witam

Mam podobny problem z wiatrakiem klimatyzacji. Również się nie załącz. Dodatkowo u mnie nie ma napięcia na wtyczce (przewodach)od wiatraka. gdzie szukać usterki ??

Pozdrawiam

Opublikowano

A czynnik masz? Bezpiecznik może jakiś? Najlepiej zapiąć Vaga.

Opublikowano

Informację odnośnie braku dopływu prądu do wiatraka klimatyzacji przekazał mi "spec" od klimy (jednocześnie proponując naprawę - komp, itp.). Z oferty naprawy nie skorzystałem. Wczoraj okazało się, iż prąd do wiatraka dopływa a powodem jego nie kręcenia się, były zawieszone szczotki (uderzenie w wiatrak tymczasowo rozwiązało problem). Kolejny raz okazuje się, iż "spece" w naszym kraju są różni. Część mechaników tylko czeka by nas "okantować". :bicz: