rob_rob Opublikowano 21 Stycznia 2008 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam , poniewaz jestem zupelnym laikiem samochodowym mam pytanie .... Posiadam AVB 2002 rok 1.9 TDI ,chcialem wymienic olej - okazalo sie ze jest karteczka poprzedni wlasciciel jezdzil na jakims typowym do dieslow polsyntetyku Castrol 10W40....z tego co wiem do pompowstryskiwaczy musi byc konkretny olej (zapomnialem symbol) ale jest to syntetyk...podobno nie nalezy wlewac syntetyka jesli byl polsyntetyk wczesniej ( czy to prawda ? ) .Mechanik mi powiedzial ze jezeli posiadam FILTR CZASTECZEK STALYCH to musze zalac ten specjalny olej na pompowtryskiwacze mimo ze syntetyk. I teraz pytanie czy posiadam taki filtr , jak to sprawdzic ? I co radzicie zalac . PS.Uzylem opcji szukaj ale nie widze tematu pomocnego mi. Pozdrawiam.
pre_pl Opublikowano 21 Stycznia 2008 Opublikowano 21 Stycznia 2008 w tym roczniku nie masz DPF, zalej obojętnie coś co spełnia 505.01, 506.00 lub 507. Najtańszy sądzę, bedzie 505.01.
Musashi Opublikowano 21 Stycznia 2008 Opublikowano 21 Stycznia 2008 dokladnie DPF w B6 od 10.2004. co do oleju to tak jak pisali koledzy musi spelniac normy. a olej wybierasz w zaleznosci jak bardzo lubisz swoje auto czyli - ile chcesz wydac na olej. n pewno waro syntetyl. a nt olejow poszukaj watku "jaki olej"
Rekomendowane odpowiedzi