Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Wytarty wałek rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

w ciągu 60 000 km mam do wymiany już drugi wałek

auto: skoda superb 2002r 265000km

kupiona w 2010 z przebiegiem 180 000km

pierwsza wymiana wałka okolo 205000km

wtedy wymieniłem wałek, szklanki, i panewki. kolejność dokręcania i momenty nm książkowe

wczoraj wymieniałem uszczelkę pokrywy zaw.

i zobaczyłem ze wałek na pierwszym cyl. pierwsza krzywka od paska jest lekko starty tak jak poprzednio jednak zanim znowu wpakuje się w koszty chciał bym poznać przyczynę tej sytuacji

znajomy miał a4 z tym silnikiem z modem na 200KM i miał 300 000 km wylatane bez problemu

mechanik z kolei mówi ze ten typ tak ma

help

Opublikowano

A jaki olej jest w silniku? Panewki od wałka założone poprawnie bo tylko jedna z dwuch na koażde podparcie ma jeden otworek do smarowania.

Jak będziesz rozbierała to zobacz czy kanały olejowe nie są zatkane, najlepiej kompresor i dawaj ciśnienie w kanały. A przed rozkręcanie czegokolwiek wkręć zegar a głowicę i sprawdź ciśnienie oleju na zimnym i na rozgrzanym silniku bo może to być słaba pompa oleju.

Opublikowano

panewki chodzi ci o stopki wałka rozrzadu które sa kompletem do głowicy i sa rozwiercane na odpowiedni wymiar aby były zgrane ze soba.

z tym jest tak samo jak ze stopkami korbowodów - nie mozna ich przekładac do innego ani dekompletowac...

sprawdź cisnienie oleju bo moze byc na górze zbyt słabe - pompa oleju

lub wina oleju - co nie raz przerabialem w róznych silnikach róznych marek samochodów.

kolejna sprawą sprawdx czy sa zaslepki po bokach w wałkach od pompowtryskiwaczy - z obu stron powinny byc zaslepione. jesli wystrzeliły moze byc to spowodowane utrata cisnienia sparowania górnej czesci silnika.

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie bo w 2.0 L tdi jest zawur ciśniena oleju w głowicy a czy w 1,9 jest to nie pamiętam. Jak wyjmiesz zawór to dokładnie przeszukaj cała głowicę wewnątrz i pod wałkami w poszukiwaniu sroby na imbusa o średnicy jakieś 12mm, jak znajdziesz to wykręć i zobacz czy sprężyna jest cała i czy nie ma jakiegoś śmiecia z oleju bo może zawór się przyciąl i brak odpowiedniego ciśnienia ale na początek sprawdź to ciśnienie jakie jest rzeczywiście.

Opublikowano

no to sie porobilo. smarowanie ok wiec powodem najprawdopodobniej jest wytarte gniazdo 1 szklanki

nie ma ktoś moze na stanie niepotrzebnej głowicy do AWX-a z wałkiem i szklankami (pompki sa ok)?