Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Prośba o analizę błędów (problem ze sterownikiem airbag)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Może na początek "story of my car". Jakiś tydzień temu włączyła mi się niewiadomo z jakiego powodu kontrolka airbag na liczniku. Podłączyłem VAGa i wykazało błąd:

01217 - Side Airbag Igniter; Driver Side (N199)

007 - Short to Ground - Intermittent

Błąd dał się skasować więc skasowałem. Przejechałem 20 km i znowu pojawił mi się ten błąd a wiedząc że błąd może być wywołany niełączącymi kostkami w fotelu kierowcy więc poruszałem kablami i skasowawałem błąd. wszystko było ok aż do wczoraj kiedy znowu pojawił się problem z kontrolką airbag na liczniku. I teraz kicha bo pokazały mi się takie dwa błędy:

Sunday, 12 June 2011, 12:38:25:0

Control Module Part Number: 8E0 959 655

Component and/or Version: Airbag 8.4E 3001

Software Coding: 0010602

Work Shop Code: WSC 63351

2 Faults Found:

00003 - Control Module

014 - Defective

01217 - Side Airbag Igniter; Driver Side (N199)

007 - Short to Ground - Intermittent

Jak widać oprócz błędu zwarcia do masy (co pojawiało mi się tydzień temu) pojawił się błąd modułu sterowania. Obu błędów nie da się skasować VAGiem. Tego drugiego mimo że jest sporadyczny i mimo ruszania kablami pod fotelem jak również spryskaniu wszystkich kostek kontakt sprayem też nie da się usunąć.

I teraz pytanie do znawców- czy mój moduł powiedział papa i trzeba nabyć nowy? Jeśli powiedział papa to jaki moduł musze kupić (czy z takimi samymi oznaczeniami czy może być inny) i gdzie on jest u mnie w samochodzie. Czy podchodzi plug&play czy trzeba coś kodować i jak tak to co? Dużo pytań i mam nadzieje, że ktoś pomoże mi rozwiązać mój problem bo już dzisiaj witki mi opadają przez ten samochód a kontrolka wkurza.

z góry dzięki za każdą pomoc

pozdr :hi:

pomoże ktośś????

Opublikowano

Wygląda to niestety na moduł - wersję sterownika masz w logach VAG-a: 8E0 959 655 (w późniejszych rocznikach modelowych stosowano 8E0 959 655 J ale ten nie jest przeznaczony dla Twojego auta).

Sterownik znajduje się w tunelu środkowym (pod wajhą ręcznego).

Opublikowano

Dzięki Bartek. Poweidz mi jeszcze czy do wymiany tego modułu trzeba demontować tunel czy da rade zrobić to bez tego. I czy po wymianie modułu na taki o tym samym numerze będe musiał dokonać jeszcze jakiegoś przyuczenia vinu czy adaptacji?

Opublikowano

Nie wiadomo czy na 100% to sterownik więc spróbuj coś pożyczyć na testy.

Tunel musisz wywalić - nie ma innej możliwości demontażu.

Po podmiance moduł trzeba będzie zakodować i przyuczyć VIN-u.

Opublikowano

Z pożyczeniem to będzie kicha niestety. Musze coś kupić i wtedy robić testy. O ile z kodowaniem sobie powinienem poradzić to nie wiem jak z przyuczeniem VINu. Masz może jakieś wskazówki?? Jak to zrobić alo skąs zasięgnąć info.

Dzięki

pozdr

Opublikowano

O ile z kodowaniem sobie powinienem poradzić to nie wiem jak z przyuczeniem VINu. Masz może jakieś wskazówki?? Jak to zrobić alo skąs zasięgnąć info.

Wchodzisz w adaptacje (10) sterownika AIRBAG - kanał 81. Zapisujesz tam wartość 02905.

Opublikowano

Dzięki serdeczne Bart. Jeszcze takie jedno pytanko - w moim VAGu nie mam możliwości wejscia w adaptacje ale tylko w module poduszek. Za słaby kabel czy program?

Opublikowano

A 8E0 959 655 B podejdzie bo jak tak to leży mi na półce mógłbym udostępnić na testy.

Opublikowano

Dzięki serdeczne Bart. Jeszcze takie jedno pytanko - w moim VAGu nie mam możliwości wejscia w adaptacje ale tylko w module poduszek. Za słaby kabel czy program?

potrzebujesz loginu-inaczej nie wejdziesz-jest to fabryczne zabezpieczenie :wink4:
Opublikowano

Najgorsze, że login też nie da się włączyć. Mam tylko dostępne "Recode" :wallbash:.

A 8E0 959 655 B podejdzie bo jak tak to leży mi na półce mógłbym udostępnić na testy.

Dzięki kolego. Kupiłem na alledrogo już taki sterownik jak mój w aucie. Jeszcze niedoszedł ale jakby coś z nim było niewporządku to na pewno zgłosze się do Ciebie.

Wsdzystkich, którzy będą mieli kiedykolwiek sensor airbag do wymiany informuję, że nie potrzeba żadnych loginów ani adaptacji przy wymianie. Wystarczy, że moduł będzie miał ten sam numer co siedzi u nas w samochodzie i będzie tak samo zakodowany. Reszta Plug & Play :evil:

:hi: