Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B8 CDN] Black Widow quattro GmbH -----> RS4 Avant B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cudnie to wygląda - kółka :good:

dzieki :cool1:, im wiecej sie patrze tym bardziej mi sie podoba w tym czarnym.Nawet z boksem :)

i po weekendzie , z pelnym boksem bagazem dzis na 250km mieszanej drogi zlapalem 7.4 :cool1:

zdjcie0261m.jpg

w piatek byl wiekszy ruch i wyszlo 7.5 , a wiec 0.5 litra wiecej ze wzgledu na bagaz i boksa.Ja dalej nie moge uwierzyc ze ten 2.0TFSI tak malo pali.

A jaka średnia prędkość? Nie wiem, czy z takim obciążeniem mojemu autu wystarczyłoby tyle paliwa :wink4:

Opublikowano

no ładnie :good: EOT mi z trasy 700 km 5.4 silnik spalił 20 LPG/100 czyli jak ok 10 L beny na 100, więc nie wiem kogo silnik mniej pali :polew:

Opublikowano

no ładnie :good: EOT mi z trasy 700 km 5.4 silnik spalił 20 LPG/100 czyli jak ok 10 L beny na 100, więc nie wiem kogo silnik mniej pali :polew:

Dlatego najlepiej kupić takie A8 6.0 W12 i zagazować :polew::decayed:

A wracając do tematu to w porównaniu z 2.0 TFSI z B7 faktycznie dużo mniej pali, często słyszę że narzekają chłopaki co mają tamte silniki że jednak za dużo pali jak na tą pojemność.

A tu proszę większa moc, nowsza generacja i mniejsze zapotrzebowane na paliwo.

Szkoda że nie zapodali 2.5 T z TTki do B8, ale jak tam ze spalaniem jest nie mam pojęcia :mysli:

Opublikowano

posumowując duże TDI się już nie bardzo opłaca co do kosztów użytkowania

Opublikowano

W życiu!!

Takie A8 4.2 TDI nie dość że dużo pali (mówię o mieście) to jeszcze nie trzeba nikomu mówić o kosztach eksploatacji...

Ale z drugiej strony osoba co kupuje auto takiej wysokiej klasy to chyba ma to głęboko w :dziura:

Co innego jak np. teraz co dużo potaniały te D3ki i można już kupić całkiem dobrego wypasa za 60-70 tys to taka osoba może mieć problem później z utrzymaniem takiego auto bo części jednak nie tanieją jak auta. Ktoś zbiera długi czas na takie auto, później coś się zj**ie i auto będzie stało 2 miesiące pod domem, znam takie przypadki :decayed:

Na to wygląda że teraz wracają do mody mocne benzyny tym bardziej przy takiej "różnicy" ceny między PB a ON.

Opublikowano
  • Autor

:polew:

A jaka średnia prędkość? Nie wiem, czy z takim obciążeniem mojemu autu wystarczyłoby tyle paliwa

ciezko powiedziec , na jednopasmowej raczej zgodnie z przepisami , ale bylo pare wyprzedzan , a dwupasmowka ( w sumie to polowa trasy ) caly czas 120-130 czasami nawet pod 160

zdecydowanie , oczywiscie 3.0TDI to swietny silnik ale ja nie widze sensu dokladania az takich pieniedzy zwlaszcza jezeli chodzi onowe auto.Dla mnie sam dziwk silnika i minimalnie lepsza dynamika nie sa warte wykladania 100 tys. ekstra.Nie wspominajac o ksztach serwisu.

Opublikowano

Czyli silniki 2.0tfsi w B7 są inne? Powiedzmy te w wersji DTM za którą ostatnio szukam? Więcej palą? Czym się różnią?

Faktycznie, z takim spalaniem to nie ma sensu kupować diesla

Opublikowano

:polew:

A jaka średnia prędkość? Nie wiem, czy z takim obciążeniem mojemu autu wystarczyłoby tyle paliwa

ciezko powiedziec , na jednopasmowej raczej zgodnie z przepisami , ale bylo pare wyprzedzan , a dwupasmowka ( w sumie to polowa trasy ) caly czas 120-130 czasami nawet pod 160

zdecydowanie , oczywiscie 3.0TDI to swietny silnik ale ja nie widze sensu dokladania az takich pieniedzy zwlaszcza jezeli chodzi onowe auto.Dla mnie sam dziwk silnika i minimalnie lepsza dynamika nie sa warte wykladania 100 tys. ekstra.Nie wspominajac o ksztach serwisu.

Jak jechałem w zeszłym roku do Niemiec (prawie pod zachodnią granicę) średnie spalanie miałem na poziomie 7,5 litra, mimo że sporo odcinków autobahn'u było w remoncie i ograniczenia do 50km/h. A jechałem tylko z żoną, prawie bez bagażu. Jeżeli kiedykolwiek będę nosił się z zamiarem kupna B8, to na pewno będzie to 2.0tfsi.

Opublikowano

cudnie to wygląda - kółka :good:

dzieki :cool1:, im wiecej sie patrze tym bardziej mi sie podoba w tym czarnym.Nawet z boksem :)

i po weekendzie , z pelnym boksem bagazem dzis na 250km mieszanej drogi zlapalem 7.4 :cool1:

zdjcie0261m.jpg

w piatek byl wiekszy ruch i wyszlo 7.5 , a wiec 0.5 litra wiecej ze wzgledu na bagaz i boksa.Ja dalej nie moge uwierzyc ze ten 2.0TFSI tak malo pali.

zmierz moze ile na baku przejedziesz i wtedy wylicz spalanie,bo te pomiary z FISA to :polew: ja w trasie swoim dieslem na trasie schodze do 3,6 l -na FISIE ,a dziwnym trafem jakos to na kilometry sie nie przeklada

Opublikowano

ja naszczęście FISa nie mam, zatankowałem 140 L LPG i przejechałem dokładnie 440 mil, w B7 wskazania z FISa miały rozbieżność max 0,3 L a i tak zawsze przeliczałem ile wlałem na ile km

Opublikowano
  • Autor

Czyli silniki 2.0tfsi w B7 są inne? Powiedzmy te w wersji DTM za którą ostatnio szukam? Więcej palą? Czym się różnią?

to tak jak roznica miedzy B7 a B8 roznia sie praktycznie wszystkim, to zupelnie inna konstrukcja , dodatkowo ma zmienne fazy czego B7 nie ma.

krzysiek23 bede tankowal do pelna to sprawdze.Ale to tez takie wyliczanie niegdy nie wiesz ile benzyny tak na praweleci , a czasem wystarczy ze sie spieni odbileje wczesniej wczesniej i tez zrobi co 0,2-0,3l roznicy.

Opublikowano

kurcze, muszę skorygować moje wyliczenia co do spalania VS twoje auto, zapomniałem odliczyć VAT, więc wychodzi mi 7,8 L beny na 100 km - 2.0 TFSI 7,5 l/100 VS 5.4 Triton 7,8 l/100

sorry za OT w temacie

Opublikowano

Czyli silniki 2.0 w B7 są inne? Powiedzmy te w wersji DTM za którą ostatnio szukam? Więcej palą? Czym się różnią?

wersja dtm np od mojej nie różni się mocą a jeżeli ma tyle ile podaje producent to nawet ma 12ps mniej.. :wink4:

b8 pali mniej ale 7.5 nie jest problemem dla b7 2.0T.

wyniki spalania w doładowanych silnikach mają bardzo szeroki wachlarz, najlepszym przykładem jest Turdzi, którego poprzenie auto doładowana impreza paliła na trasie 8-9 a mało kto potrafił zejsc poniżej 11..

Opublikowano
  • Autor

wyniki spalania w doładowanych silnikach mają bardzo szeroki wachlarz, najlepszym przykładem jest Turdzi, którego poprzenie auto doładowana impreza paliła na trasie 8-9 a mało kto potrafił zejsc poniżej 11..

GTek byl wyjatkowy , STI nie jestem w stanie zejsc z 13L , ale w sumie specaljnie sie tez nie staram :naughty::wink4:

Opublikowano

turdzi, moim zdaniem spalanie przy tych predkosciach masz okej, jest niskie, ale nie przesadzajmy ze mega niskie :) - jak ja wyskocze na 2 pasmowke i utrzymuje 110-130 to jestem w stanie zejsc do 9,5 (ostatnio tyle wyszlo przy 4 osobach na pokladzie [bez bagazu]), a mimo wszystko mam prawie 100PS i 2 cylindry wiecej :)

Jestem ciekaw ile wyniosloby jakbys przelecial trase z predkosciami 160-200km/h.

Opublikowano

No tak Flyer, ale weź pod uwagę, że 2.0tdi wcale dużo mniej nie spali... A taki BRD to podejrzewam, że tyle samo

Opublikowano

Bez przesady. 2.0TDI przy tych predkosciach spali jakies 6l [ale wszystko zalezy od tego jak sie operuje pedalem gazu, bo mozna jechac 110-130kmh, ale co chwila zwalniac i cisnac.. a mozna trzymac stala predkosc].

Opublikowano

Ja nie wiem, jak ja jadę tak 100-130 to mi pali prawie 7 bez bagażu i tylko ja na pokładzie. No to te pół litra bym poświęcił dla dźwięku i kultury pracy benzyny...

Opublikowano

niewazne, kazdy z nas jezdzi inaczej :) - jesli tudziemu 2.0T pali niewiele wiecej niz ex BRD to i tak respect dla tego silnika.

Opublikowano
  • Autor

mam prawie 100PS i 2 cylindry wiecej

i jakies 100 kg mniej

No tak Flyer, ale weź pod uwagę, że 2.0tdi wcale dużo mniej nie spali... A taki BRD to podejrzewam, że tyle samo

do tego sie odnosze , jezdze samochodem po dokladnie tych samych drogach ktorymi jezdzilem BRD i widze ze roznica jest bardzo niewielka , wiem tez jak musialem jechac GTekiem zeby spalic te 9L w aucie ktore wazylo prawie 300kg mniej !Rozmawialem tez z makkim i wiem mniej wiecej ile pali srednio jego TDI.Oczywiscie nie sa to jakios powalajaca niskie ilosi ale na to ze po porstu jechalem nie parzac na saplanie ( bo na wyswietlaczy mialem navi a nie kompa ) jest na prawde spoko.Do tego brak tych wszystkich irytujacych w dyszlu rzeczy , tego duuuuugiego grzania , tych krotkich pierwszych trzch biegow ktore nie nadaja sie na korki , tego wiecznie obsmarkanego ropa pistoleta na stacji benzynowej i masa innych deobiazgow.Do tego sama dynamika nawet po programie tez nie ma podejscia.A w PL ten motor jest tylko o niecala dych drozszy od 170 km TDI.Dziwie sie ze ktos wybiera dyszla :rolleyes: i to w wiekszosci ludzie ktorzy odpisuja paliwo.

Bez przesady. 2.0TDI przy tych predkosciach spali jakies 6l [ale wszystko zalezy od tego jak sie operuje pedalem gazu, bo mozna jechac 110-130kmh, ale co chwila zwalniac i cisnac.. a mozna trzymac stala predkosc].

te 6L to w osce , ale nie quattro.Mam bardzo lekka noge , w BRD 5.8 zobaczylem tylko raz jadac 80 kmh i muskajac doslownie pedal gazu......