Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Popękane sprężyny 1BA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie własnie się dowiedziałem, że cokolwiek tzn mam "popękane" sprężyny z przodu. Ponoć na jednej poszedł kawałek hmm "zwoju" o góry" na drugiej natomiast od dołu. Pomiędzy kołem a nadkolem wchodzą dwa palce. Powiedźcie mi czy narazie z tym można jeździć czy nalezy wymienić? Czy jazda z tymi sprężynami będzie miała negatywny wpływ na amortyzatory, wachacze i resztę elementów zawieszenia?? Dodam, że narazie nie słyszę jakiegoś "tłuczenia".

Jesli do wymiany to jakiej firmy. Prosze o pomoc gdyż za tydzień czeka mnie wyjazd w dłuższą trasę i nie wiem jak postąpić. Z góry dzięki [br]Dopisany: 24 Czerwiec 2011, 07:55_________________________________________________

Witam

Panowie własnie się dowiedziałem, że cokolwiek tzn mam "popękane" sprężyny z przodu. Ponoć na jednej poszedł kawałek hmm "zwoju" o góry" na drugiej natomiast od dołu. Pomiędzy kołem a nadkolem wchodzą dwa palce. Powiedźcie mi czy narazie z tym można jeździć czy nalezy wymienić? Czy jazda z tymi sprężynami będzie miała negatywny wpływ na amortyzatory, wahacze i resztę elementów zawieszenia?? Dodam, że narazie nie słyszę jakiegoś "tłuczenia".

Jesli do wymiany to jakiej firmy. Prosze o pomoc gdyż za tydzień czeka mnie wyjazd w dłuższą trasę i nie wiem jak postąpić. Z góry dzięki

Opublikowano

Najlepiej będzie jeżeli wymienisz sprężyny tak szybko jak to możliwe.

Teoretycznie nic nie powinno się stać, ale widziałem przypadek kiedy pęknięty zwój się wysuwa i przecina w ułamku sekundy całą oponę (podczas jazdy).

Opublikowano
  • Autor

o kurka....no to teraz mnie pocieszyłeś. Takiego przypadku się nie spodziewałem :(

Opublikowano

Zobacz jakie masz kolory na tych sprężynach. Ja właśnie wymieniam u siebie na Eibacha więc będę miał ori do oddania.

Opublikowano

sorki, że się wcinam :)

gdybyście się nie dogadali to ja też mam ori 1BA w fajnym stanie :) wystawiłem na alledrogo ale chcą tylko tył więc przód będzie się walał po piwnicy a tak przygarniesz, założysz i będziesz śmigał (oznaczenia kolorów: 3brązowe 1 biała/szara, 3niebieskie i 1 zielona)

Opublikowano
  • Autor

Panowie pytacie się o kolory....to powiem, że dla mnie to wszystko jest czarne :) ponawiam temat ponieważ prawy przód musiał mi się jeszcze bardziej "połamać" ponieważ na większych koleinach tre kołem o nadkole... :( dobra podajcie mi ceny tych używek, a poza tym lepiej włożyć dobrą używkę ori czy spręzynki kayaba?? co do kolorów może to coś pomoże??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4ddf77b82dcb317.html[br]Dopisany: 02 Lipiec 2011, 14:54_________________________________________________up ....

no panowie poradźcie bo jutro chciałbym się za to zabrać..[br]Dopisany: 02 Lipiec 2011, 18:51_________________________________________________up

Opublikowano

hej kolego, jakbyś był zainteresowany mam używane, oryginalne, przednie sprężyny 1BA z modelu A4 B5 1.9TDI 1Z 95r. sedan w dziale sprzedam części do B5 (cena 80zł/kpl.)

u mnie mają dwie kropki (brązowa i biała)

Opublikowano
  • Autor

oki dzięki za propozycję, ale narazie prosze o poradę czy ori używki czy nówki kayaby...

Opublikowano

Najlepiej nowe oryginalne do twojego modelu auta, a konkretnie chodzi o dobranie twardości sprężyny. W opisie zamienników nowych sprężyn pisze, że ta sama sprężyna pasuje do benzyny i diesela, a nawet do kilku pojemności silnika, albo do A4 i A6. Nie da rady, po złożeniu będzie lipa. Przód wywali w górę, albo samochód będzie się dziwnie prowadził.

Opublikowano
  • Autor

"Nie da rady, po złożeniu będzie lipa. Przód wywali w górę, albo samochód będzie się dziwnie prowadził. " ...ale sugerujesz, że na nówkach kayaby ??[br]Dopisany: 04 Lipiec 2011, 08:01_________________________________________________Więc dzwoniłem do serwisu o te kropki ... oznaczenia itd... i u mnie przy tym silniku, budzie oraz klimatyzacji powinny byc na przód spreżyny 1 biała i diwe brązowe kropki. jeśli ktoś owe posiada proszę napiasnie w jakim stanie, zdjęcie oraz cenę.....[br]Dopisany: 04 Lipiec 2011, 10:51_________________________________________________up[br]Dopisany: 04 Lipiec 2011, 11:13_________________________________________________panowie ponawiam temat. Wczoraj wymieniłem te sprężyny, ale ku mojemu zdziwieniu okazało się, że zarówno na lewej i prawej stronie był ułamany niewielki kawałek tej sprężyny(różnica w wysokościach w stosunku do nowych była ok 1 cm). Narazie nie jeździłem, ale czy mogło mieć coś innego wpływ na szuranie(czegoś o coś) na koleinach?? Bo tak się zastanawiam czy to właśnie te ułamane sprężyny były powodem. . .??? z reguły przy takich ubytkach się jeździ bez żadnych ubocznych skutków. Może jakieś przykłądy z życia wzięte .... ??