cougarr2 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Opublikowano 26 Czerwca 2011 witam w poszukiwaniu auta ala kolegi, wygląda na to że natkneliśmy się na zarejestrowanego angola Panowie czy z prawnego punktu widzenia sprzedający powienien poinformować nas że jest to przerobiony angol ? czy po kupnie na umowe sprzedaży mogę mieć roszczenia że kupiłem angola ? i nie wiedziałem że był przerobiony ?
A4_Dominik_WAW Opublikowano 26 Czerwca 2011 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Poinformować ale w jaki sposób, to jakie auto się kupi masz napisane na umowie. Jeżeli nic na ten temat nie ma w umówię nie można mieć żadnych roszczeń do sprzedającego. Coś zawartego w umowie musi okazać się nieprawdą a nie masz chyba wyszczególnionego w umowie że auto nie było przystosowane do ruchu lewostronnego ?
domjenick Opublikowano 26 Czerwca 2011 Opublikowano 26 Czerwca 2011 witam w poszukiwaniu auta ala kolegi, wygląda na to że natkneliśmy się na zarejestrowanego angola Panowie czy z prawnego punktu widzenia sprzedający powienien poinformować nas że jest to przerobiony angol ? czy po kupnie na umowe sprzedaży mogę mieć roszczenia że kupiłem angola ? i nie wiedziałem że był przerobiony ? o ile udowodnisz mu ,że wiedział o tym,lub sam to zrobił-to tak,ale jeśli ma ważny przegląd i na pierwszy rzut fachowym okiem nic nie wskazuje na jakieś potężne uchybienia,które mogą zagrażać życiu/zdrowiu,lub po prostu unieważnić przegląd techniczny-to nic nie zrobisz,auto ma być przystosowane do ruch lewostronnego i jesli jest wszystko zrobione,jak ma być-no to nic nie poradzisz, choć w audi zawsze coś by znalazł... :gwizdanie:
cougarr2 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2011 no chyba w żadnej umowie nie ma zapisksków o tym czy auto było przystosowane do ruchu lewostronnego więc jak gośc zrobi to w konkretnej firmie potem zrobi przegląd i zarejestruje auto pojeżdzi 6 miechów i może legalnie sprzedać ? mimo że dokładnie wie o tym że auto było z angli
domjenick Opublikowano 26 Czerwca 2011 Opublikowano 26 Czerwca 2011 no chyba w żadnej umowie nie ma zapisksków o tym czy auto było przystosowane do ruchu lewostronnego więc jak gośc zrobi to w konkretnej firmie potem zrobi przegląd i zarejestruje auto pojeżdzi 6 miechów i może legalnie sprzedać ? mimo że dokładnie wie o tym że auto było z angli oczywiście,że tak,tylko z Audi są problemy z przekładką,bo jest to mało opłacalne,ale jeśli ktoś to zrobi sam dla siebie,a po jakimś czasie musi sprzedać-to nie ma problemówhttp://angliki.info/f11/opis-procesu-rejestracji-anglika-17.html z punktu widzenia Prawa-nie ma przeszkód,ale problemy mogą wystąpić podczas przekładki,bo trzeba ciąć i przespawać ścianę grodziową,ale i to da radę zrobić-polecam to forum-wszystko opisują http://angliki.info/f24/audi-a4-b6-b7-jak-jest-naprawde-1764.html
Booster Opublikowano 26 Czerwca 2011 Opublikowano 26 Czerwca 2011 no chyba w żadnej umowie nie ma zapisksków o tym czy auto było przystosowane do ruchu lewostronnego więc jak gośc zrobi to w konkretnej firmie potem zrobi przegląd i zarejestruje auto pojeżdzi 6 miechów i może legalnie sprzedać ? mimo że dokładnie wie o tym że auto było z angli oczywiście,że tak,tylko z Audi są problemy z przekładką,bo jest to mało opłacalne,ale jeśli ktoś to zrobi sam dla siebie,a po jakimś czasie musi sprzedać-to nie ma problemówhttp://angliki.info/f11/opis-procesu-rejestracji-anglika-17.html z punktu widzenia Prawa-nie ma przeszkód,ale problemy mogą wystąpić podczas przekładki,bo trzeba ciąć i przespawać ścianę grodziową,ale i to da radę zrobić-polecam to forum-wszystko opisują http://angliki.info/f24/audi-a4-b6-b7-jak-jest-naprawde-1764.html W A4 B6 nie trzeba akurat ciąć ściany grodziowej, co innego w B5.
KIKO80 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Opublikowano 26 Czerwca 2011 jakieś wskazówki przy kupnie aby kupić Europę a nie przełożonego angola.
Filutek Opublikowano 26 Czerwca 2011 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Sprawdzić kody wyposażenia po VINie i to powinno wystarczyć
cougarr2 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2011 powiedzmy ze kupiłem sobie auto w angli, przyjechałem do polski przerobiłem zarejestrowałem i po 65 miesiącach sprzedałem, sprzedającego nie poinformowałem o tym że auto jest z angli i sprzedaży kupujący odkrył że auto jest po przekładce,czy ma praweo żadac zwrotu pieniędzy czy może sprawę skierowac do sadu itp ??
Booster Opublikowano 26 Czerwca 2011 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Jeżeli jest to auto w którym trzeba było wyciąć ścianę grodziową to jest podstawa do roszczenia, wycięcie ściany jest zbyt dużą ingerencją w konstrukcje auta i jeżeli jest spartaczone może powodować zagrożenie w ruchu.
g_egorz Opublikowano 27 Czerwca 2011 Opublikowano 27 Czerwca 2011 .. a czy ty kolego czasami nie sprzedałeś komuś anglika i teraz masz "lipę".. ?
trezor4 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Opublikowano 27 Czerwca 2011 ty jako osoba prywatna nie musisz sie znac na aucie czy wszystko jest sprawne czy nie .... , w umowie sprzedazy nie masz chyba wzmianki ze auto bylo europejskie ? jest tylko ze nie ma wad ukrytych .... a przerobka nie jest wada wydaje mi sie skoro przeszedl przeglad i zostal dopuszczony do ruchu .... chyba jednak osoba ktora kupila za duzo nie ugra , podpisal umowe i tyle , auto sprawne jest przeciez a przekladka jest legalna ...
cougarr2 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2011 .. a czy ty kolego czasami nie sprzedałeś komuś anglika i teraz masz "lipę".. ? akurat zastanawia mnie ta druga strona jak się natknę na angola co mogę zrobić , jak widać nie dużo
trezor4 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Opublikowano 27 Czerwca 2011 ale vin sprawdz sobie , nie musisz serwisu na nacie podastawy vinu rozkodujesz , a zatem gdzie został wyprodukowany ....nawet komórka na miejscu przed zakupem mozesz sie polaczyc z netem i sprawdzic po vin gdzie wyprodukowany [br]Dopisany: 27 Czerwiec 2011, 20:05_________________________________________________sorry chyba mi sie pomieszalo na necie na tych prostych stronkach mozna sprawdzic tylko gdzie byl wyprodukowany a nie na jaki rynek .... wiec chyba tylko serwis pozostaje zeby sie dowidziec czy anglik
Rekomendowane odpowiedzi