Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

kupno anglika - jak to wygląda prawnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

w poszukiwaniu auta ala kolegi, wygląda na to że natkneliśmy się na zarejestrowanego angola

Panowie czy z prawnego punktu widzenia sprzedający powienien poinformować nas że jest to przerobiony angol ?

czy po kupnie na umowe sprzedaży mogę mieć roszczenia że kupiłem angola ? i nie wiedziałem że był przerobiony ?

Opublikowano

Poinformować ale w jaki sposób, to jakie auto się kupi masz napisane na umowie. Jeżeli nic na ten temat nie ma w umówię nie można mieć żadnych roszczeń do sprzedającego. Coś zawartego w umowie musi okazać się nieprawdą a nie masz chyba wyszczególnionego w umowie że auto nie było przystosowane do ruchu lewostronnego ?

Opublikowano

witam

w poszukiwaniu auta ala kolegi, wygląda na to że natkneliśmy się na zarejestrowanego angola

Panowie czy z prawnego punktu widzenia sprzedający powienien poinformować nas że jest to przerobiony angol ?

czy po kupnie na umowe sprzedaży mogę mieć roszczenia że kupiłem angola ? i nie wiedziałem że był przerobiony ?

o ile udowodnisz mu ,że wiedział o tym,lub sam to zrobił-to tak,ale jeśli ma ważny przegląd i na pierwszy rzut fachowym okiem nic nie wskazuje na jakieś potężne uchybienia,które mogą zagrażać życiu/zdrowiu,lub po prostu unieważnić przegląd techniczny-to nic nie zrobisz,auto ma być przystosowane do ruch lewostronnego i jesli jest wszystko zrobione,jak ma być-no to nic nie poradzisz, choć w audi zawsze coś by znalazł... :gwizdanie: :wink4:
Opublikowano
  • Autor

no chyba w żadnej umowie nie ma zapisksków o tym czy auto było przystosowane do ruchu lewostronnego

więc jak gośc zrobi to w konkretnej firmie potem zrobi przegląd i zarejestruje auto pojeżdzi 6 miechów i może legalnie sprzedać ? mimo że dokładnie wie o tym że auto było z angli

Opublikowano

no chyba w żadnej umowie nie ma zapisksków o tym czy auto było przystosowane do ruchu lewostronnego

więc jak gośc zrobi to w konkretnej firmie potem zrobi przegląd i zarejestruje auto pojeżdzi 6 miechów i może legalnie sprzedać ? mimo że dokładnie wie o tym że auto było z angli

oczywiście,że tak,tylko z Audi są problemy z przekładką,bo jest to mało opłacalne,ale jeśli ktoś to zrobi sam dla siebie,a po jakimś czasie musi sprzedać-to nie ma problemów

http://angliki.info/f11/opis-procesu-rejestracji-anglika-17.html

z punktu widzenia Prawa-nie ma przeszkód,ale problemy mogą wystąpić podczas przekładki,bo trzeba ciąć i przespawać ścianę grodziową,ale i to da radę zrobić-polecam to forum-wszystko opisują :wink4:

http://angliki.info/f24/audi-a4-b6-b7-jak-jest-naprawde-1764.html

Opublikowano

oczywiście,że tak,tylko z Audi są problemy z przekładką,bo jest to mało opłacalne,ale jeśli ktoś to zrobi sam dla siebie,a po jakimś czasie musi sprzedać-to nie ma problemów

http://angliki.info/f11/opis-procesu-rejestracji-anglika-17.html

z punktu widzenia Prawa-nie ma przeszkód,ale problemy mogą wystąpić podczas przekładki,bo trzeba ciąć i przespawać ścianę grodziową,ale i to da radę zrobić-polecam to forum-wszystko opisują :wink4:

http://angliki.info/f24/audi-a4-b6-b7-jak-jest-naprawde-1764.html

W A4 B6 nie trzeba akurat ciąć ściany grodziowej, co innego w B5.

Opublikowano

jakieś wskazówki przy kupnie aby kupić Europę a nie przełożonego angola.

Opublikowano

Sprawdzić kody wyposażenia po VINie i to powinno wystarczyć

Opublikowano
  • Autor

powiedzmy ze kupiłem sobie auto w angli, przyjechałem do polski przerobiłem zarejestrowałem i po 65 miesiącach sprzedałem, sprzedającego nie poinformowałem o tym że auto jest z angli i sprzedaży kupujący odkrył że auto jest po przekładce,czy ma praweo żadac zwrotu pieniędzy czy może sprawę skierowac do sadu itp ??

Opublikowano

Jeżeli jest to auto w którym trzeba było wyciąć ścianę grodziową to jest podstawa do roszczenia, wycięcie ściany jest zbyt dużą ingerencją w konstrukcje auta i jeżeli jest spartaczone może powodować zagrożenie w ruchu.

Opublikowano

.. a czy ty kolego czasami nie sprzedałeś komuś anglika i teraz masz "lipę".. ?

Opublikowano

ty jako osoba prywatna nie musisz sie znac na aucie czy wszystko jest sprawne czy nie .... , w umowie sprzedazy nie masz chyba wzmianki ze auto bylo europejskie ? jest tylko ze nie ma wad ukrytych .... a przerobka nie jest wada wydaje mi sie skoro przeszedl przeglad i zostal dopuszczony do ruchu .... chyba jednak osoba ktora kupila za duzo nie ugra , podpisal umowe i tyle , auto sprawne jest przeciez a przekladka jest legalna ...

Opublikowano
  • Autor

.. a czy ty kolego czasami nie sprzedałeś komuś anglika i teraz masz "lipę".. ?

:kox: akurat zastanawia mnie ta druga strona jak się natknę na angola co mogę zrobić , jak widać nie dużo

Opublikowano

ale vin sprawdz sobie , nie musisz serwisu na nacie podastawy vinu rozkodujesz , a zatem gdzie został wyprodukowany ....nawet komórka na miejscu przed zakupem mozesz sie polaczyc z netem i sprawdzic po vin gdzie wyprodukowany [br]Dopisany: 27 Czerwiec 2011, 20:05_________________________________________________sorry chyba mi sie pomieszalo na necie na tych prostych stronkach mozna sprawdzic tylko gdzie byl wyprodukowany a nie na jaki rynek .... wiec chyba tylko serwis pozostaje zeby sie dowidziec czy anglik