virus191 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam, 3 tyg temu kupiłem auto, wczoraj skontrolowałem jeszcze raz poziom oleju. Szok miarka była zanurzona ledwo 3mm czarnym olejem. Pojechałem szybko na stacje i kupiłem Castrol 10W40 1L, (na kartce jest napisane, że był zmieniany przy 209 tyś Castrol 15W40, teraz przejechane 215 tys). Po dolaniu było już normalnie. Połowa szabelki oraz kolor w miarę przejrzysty. Pod spodem jednak po nocy zauważyłem małą plamkę oleju oraz na obudowie silnika patrząc od góry. 3 tygodnie temu jeszcze noc po zakupie olej był w normalnym stanie, od tego momentu przejechałem może 500km, więc to chyba raczej jakiś wyciek. Dodam, że kilka razy wycierałem wlew oleju bo wygląda jak by kapał stamtąd. Widać ślady po spełzniętych ścieżkach oleju. Może to być nieszczelny korek ?
mat-85 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Jeśli mówisz, że mokro jest w okolicy korka to jak najbardziej może być nieszczelny
Gelooo Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 moze masz odme przypachana i wali ci albo korkiem albo tak jak u mnie bagnetem i duzo oleju mi szlo wtedy jak mialem adr jeszcze
kred Opublikowano 2 Lipca 2011 Opublikowano 2 Lipca 2011 tak ogólnie opisałes temat ze nikt ci nie odpisze co moze byc przyczyna wycieku.podstawowa zasada na zlokalizowanie wycieku to mycie calego silnika a potem obserwowanie gdzie leci !!!!
virus191 Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Opublikowano 21 Lipca 2011 Góra silnika czysta, jakieś plamy widać od spodu po lewej stronie dolnej obudowy silnika i na dole obok szabelki. Na tygodniu umyję i będę lokalizował. [br]Dopisany: 02 Lipiec 2011, 10:38_________________________________________________Po oględzinach widać, że olej wydostaję się wzdłuż uszczelki spod miski.
WIŚNIA Opublikowano 24 Lipca 2011 Opublikowano 24 Lipca 2011 i tak by mocno leciało? u mnie też się sączy z okolic miski że plama rano jest pod samochodem ale aż tak jak u ciebie oleju mi nie ubywa,wręcz cały czas trzyma poziom na bagnecie.
virus191 Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Opublikowano 24 Lipca 2011 U mnie nawet nie widać, że kapie. Obudowa od strony silnika ma dużo piasku/błota i ten olej w to wsiąka. Kapie pewnie podczas jazdy. Na razie zauważyłem tylko 2 średnie plamy oleju po dłuższej jeździe ~70km na parkingu. Dla pewności jeszcze pojadę do mechanika czy to czasem nie uszczelniacze albo coś innego.
Rekomendowane odpowiedzi