Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.9 TDI vs 2.0 TDI wasze odczucia po przesiadce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Bardzo jestem ciekaw Waszych spostrzeżeń po przesiadce z 1.9TDI ( AVF, AWX ) na 2.0 TDI (BRD) Moze ktoś z Was miał przygodę z jednym i drugim rodzajem silnika. Chodzi mi głównie o Wasze subiektywne odczucia ( moc, przyspieszenie, kultura pracy silnika itp. ).

Opublikowano

Podsumowując opinie kolegów:

- nie idzie (mułowaty na niskich obrotach)

- pali dużo więcej

- telepie budą (w zakresie 1500-2200 obr)

- zawsze któryś wtrysk był już wymianiany

- "AVF po programie chodził lepiej"

:hi:

Opublikowano

chyba założycielowi wątku głównie chodzi o dynamikę i przyspieszenie :gwizdanie:

kolego, nie od dziś wiadome jest, że BRD ma fabrycznie zwalony soft silnika i stąd takie wrażenie, że on nie jedzie z dolnych obrotów :cool1:

podobno dobry program dodaje temu silnikowi skrzydeł :naughty:

Opublikowano

wpisuję się bo jestem też jestem ciekaw co sądzą ludzie po takiej przesiadce

Opublikowano

też temacik mnie zainteresował, a czy wszystkie 2.0 tdi miały fabrycznie FAPA

Opublikowano

czy wszystkie 2.0 tdi miały fabrycznie FAPA

niee

BLB nie miał

BRE kolegi też nie ma a co do reszty to nie wiem

Opublikowano

chyba założycielowi wątku głównie chodzi o dynamikę i przyspieszenie :gwizdanie:

kolego, nie od dziś wiadome jest, że BRD ma fabrycznie zwalony soft silnika i stąd takie wrażenie, że on nie jedzie z dolnych obrotów :cool1:

podobno dobry program dodaje temu silnikowi skrzydeł :naughty:

Dokładnie, chodzi o dynamikę tego silnika. Brat kupił A4 2.0 BRD 170KM a wczesniej jeżdził moim AVF i jest ogromnie zawiedziony mułowatością BRD. Niby 170KM a dynamika słabsza niż w 130KM. Fakt samochód smiga i ma kopa, ale efekt turbodziury lub błedu softowego na niskich obrotach moze budzić flustrację. Słyszałem opinię, że BRD z automatyczną skrzynią biegów dopiero potrafia pokazać na co je stać. Być może w zamyśle konstruktorów tego silnika była głownie współpraca z automatem :mysli: ...

Opublikowano

peAce wyślij brata na Mineralną to wróci zadowolony:)

Opublikowano

Jest juz to w planach :good:

Opublikowano

ja też na BRD przesiadłem się z AVFa i wiem o czym piszesz :wink4: u mnie auto nadrabia wyposażeniem jakie posiada i przyzwyczaiłem się do sposobu pracy BRD, chociaż teraz już jest na sprzedaż :wink4:

Opublikowano

BRD w bardziej liniowy sposób rozwija moc, dlatego pewnie nie ma uczucia tego "kopa", bo na papierze jest minimalnie lepszy.