Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Przepustnica - rodzaje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dla Was nastepna ciekawostke jak i pytanie ;)

Ostatnio zaczelem motac sie z przepustnica, brak adaptacji i wzrost lekko obrotów na biegu jałowym ale po dodaniu lekko a nawet dotknieciu tylko pedału od gazu obroty stabilizowaly sie. Wiec zaczelem troche ja czyscic i co zobaczylem mam jakas dziwna ( moze normalna przepustnice ) kupilem druga, i co okazalo sie wyglada inaczej, nie moge odczytac nr ani z mojej ani z kupionej wiec ciezko mi wrozyc jakie maja nr. Dokladnie chodzi o ksztalt gardziela od strony k.ssacego.

DSCF4243.jpg

DSCF4244.jpg

I dlatego mialem moim zdaniem mialem mula do 3 tys obr. bo ona otwierala sie o wiele pozniej bo miala owa gorke ? :mysli:

Zabralem sie za czyszczenie nowo zakupionej ( uzywanej ) przepustnicy. Po zamontowaniu, nadal nie moge zrobic adaptacji, wiec moze jak gdzies juz przeczytalem w sieci ze nie mozna zrobic adaptacji poprzez nastawy podst. gdyz mam virusa ? :mysli:

Teraz jak by troche lepiej obroty sie ustabilizowaly ale nadal na jalowym mam owe wzniosy obrotow do 1 tys obr. tylko ze teraz musniecia pedalem gazu nic nie daje i tak trzyma. Jak zjade z drogi to jalowy trzyma dobrze, tylko ze jak z 30 sec "ochładzam" turbo to po tych 30 sec wchodzi na 980~1 tys obr i musze gasic :wallbash:

Chce jeszcze nadmienic ze na nowej przepust. ma takiego kopa ze bylem w szoku, lekkie dodanie gazu obrotomierz idzie jak szalony :kox: Teraz czuje moc ! Tylko czy zmiana przepustnicy nie wplynie negatywnie na silnik. Przed wymiana aby wkrecic na obroty nawet na jalowym musialem dosc sporo wcisnac gaz a tutaj moment. Teraz jeszcze ladniej wskaznik doladowania pokazuje doladowanie a nie na tamtej musialem ponad 3 tys obr jechac aby podniosl sie ponad "0".

Od czego moja byla przepustnica byla ? Oryg ? Jak zwykle liczne na wasze mysli, zdania, opinie :) I co zrobic z tymi zawieszajacymi sie obrotami na jalowym, moze linka ? :mysli:

Opublikowano

w AEB była zmiana w latach 96-97

r. 96 nr 058 133 063 C

r. 97 nr 058 133 063 Q

Opublikowano
  • Autor

058 133 063 C - z tego co internet mi tu wskazuje to nie mialem ani wczesniej takiej ani obecnie nie mam takiej, bo widze ze ma jakies wychodzace z niej wezyki podcisnienia. Moja wyglada jak 058 133 063 Q ( stara tak wyglada i nowa ) a pomimo tego gardziej jest kompletnie inny i ma inna charakterystyke. :mysli:

Nie mam rowniez ssania, odpale to mam 960 pozniej po minucie mam 860 i tak caly czas ( procz kwiatkow na jalowym ) :disgust:

Opublikowano

witam, szukałem tematu z przepustnicami ... jeśli gdzieś wczesniej jest odpowiedź na moje pytanie to sorrki ale nie znalazłem ...

do rzeczy:

auto a4 avant 1,8 benz. 125 kucy fabrycznie, rocznik 97/98

szukam kodu przepustnicy do wpisania (obsługiwanego przez VAG)

powinno być zdaje sie 4 cyferki - z góry dziekuję

skąd problem ? zmieniłem ze trzy lata temu przepustnicę (bo coś tam padło), objawy były nastepujące:

do momentu rozgrzania silnika auto na wolnych obrotach gasło, po zapłaceniu specowi w warsztacie stówy ten wklepał mi ten kod i problemy sie skończyły, mam vaga i chetnie bym zaoszczędził kolejną stówę a kod przydałby mi sie na przyszłość

obecne objawy (od czasu rozpięcia elektryki): podobne do tamtych - odpalam i na wolnych gasnie, musze podtrzymać obroty i na podwyzszonych depnąc na kolejnych biegach, po wrzuceniu biegu na trójce problem ustaje (tak jakby obroty się same regulowały), myślę, że nie powinno to mieć związku z imobilizerem

pozdrówki dla pomocnych ;)

Opublikowano

jak dobrze pamiętam to do roku 97 czyli do wprowadzenia nowego ecu przepustnica była z weższą gardzielą , kółko do którego zapinasz linke było też mniejsze . Trzeba było linkę przestawiać na plastiku przy kolektorze . Potem po adaptacji ( o ile ją przyjął ) miał błedne odczyty połozenia i szarpał ( przepustnica na bank była sprawna bo jezdzi do tej pory w innym aucie ) . Może tak było tylko w moim przypadku . Nie wiem jak zamiana w 2 stronę ale powinno być podobnie . A co do ssania to w silnikach 1.8T obroty na ssaniu nie rosną do 1200 jak w gażnikach tylko od poczatku trzymają się na 870 rpm . :)

sumując u mnie przewałka przepustnicy z szerokiej na tą z wąską gardzielą nie powiodła się

Opublikowano

tez miałem problem z przepustnic a,ale kupiłem druga i jest ok .problemem moim były skaczace obroty z sie nie dało jezdzic .

Opublikowano
  • Autor

szczuraz to mnie troche uspokoiłes ze nie ma jako takiego ssania, bo w bylym samochodzie astra f, mialem. Co do przepustnicy to taka ciekawostka ze byly rozne i nie tylko numerem ale rowniez i gardziela, co przeklada sie na inny moment przyspieszenia, bo klapka otwiera sie pozniej, wiec do 2.5 tys obr jezdzi sie jak wolnossakiem ( spalanie takie same jak na innej przepustnicy, moze dlatego ze wiecej sie tym gazem operuje ) teraz na innej przepustnicy - delikatnie wcisniecie gazu daje mi moc, wiec mniej nim ruszam ;) . Z ciekawosci rozbiore stara przepustnice i zobacze jak to wyglada od srodka ze strony elektr. Mam nadzieje ze inna przepustnica, bez owego rowka czy innej gardzieli nie wplywnie na funkcjonowanie silnika jak i trwalosc, bo radosc z samochodu o wiele lepsza :naughty:

Opublikowano

Witam. Może się ktoś orientuję czy przepustnica z ADR-a z roku 1997r. będzie pasować do ADR-a minilift z 1998r czy jest jakaś różnica :mysli:. Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Ja włożyłem do ADR inną używaną i jest spoko. :hi:

Opublikowano

czy jest jakaś różnica :mysli:. Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.

zaczerpnięte z innego tematu post o tej samej treści

nie ma, :wink4:

Opublikowano

jesteś kolego ( szczuraz )bardzo spostrzegawczy to chyba nie przestępstwo że założyłem nowy wątek :shocked: