Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Tarcie przy hamowaniu i skręcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu podczas hamowania słychać tarcie w prawym przednim kole, to samo dzieje się przy skrecie w prawo.

Przegladaelm forum ale podobnych objaw nie znalazlem, nie wydaje mi sie zeby to byly klocki, chyba nie tarlyby podczas skretu tylko przy samym hamowaniu.

Opona nigdzie nie zawadza, z zewnatrz wszystko wyglada na sprawne.

Prosilbym o jakas rade

Opublikowano

Przypadkiem klocki Ci się nie skończyły ??? Okładzina trze o tarcze bo klocek nie odbija...

Opublikowano
  • Autor

ale czy klocki maja cos wspolnego z tym ze dzieje sie tak przy skrecie? oczywiscie nie hamujac

Opublikowano

jeżeli klocki są całe to jedz do warsztatu i oczyść zaciski. Może po którymś z ostrzejszych hamowań cos tam się zapiekło i nie odbijają

miałem tak raz w Focusie po jeździe Zakopianką. Musiałem potężnie depnąć aż smród się zrobił a potem do samej warszawy coś mi tarło. Pojechałem do ASO, przedmuchali sprężonym powietrzem, czymś odtłuścili i problem już nie wystąpił

Opublikowano
  • Autor

ok jutro popatrze co i jak

jak coś to bede Was dalej męczył :]

Opublikowano

Może to wina łożyska. Luz na łożysku powoduje niewielkie odchylenia koła pod obciążeniem i stąd te tarcie. Nic Ci nie huczy?

Opublikowano

byc moze jakis maly kamien lezy na klocku. kiedys w niemczech mialem taka przygode myslalem ze mam problem z lozyskiem, a po ogledzinach sie okazalo ze sie kamyczek zakleszczyl pomiedzy obejma klocka, klockiem a tarcza, i przy skrecaniu i hamowaniu opieral sie o tarcze.

druga mozliwosc to zerwana okladzina klocka i trze blacha klocka o tarcze. pospiesz sie zanim tarcza nie zostanie uszkodzona.

Opublikowano
  • Autor

Może to wina łożyska. Luz na łożysku powoduje niewielkie odchylenia koła pod obciążeniem i stąd te tarcie. Nic Ci nie huczy?

wiesz trudno te dzwieki dokladnie okreslic, napewno tarcie ale czy huczenie to nie wiem

w poniedziałek jade do mechanika, rozkreci wsystko i obada

Opublikowano

ja własnie wymieniłem klocki i jest to samo w prawym kole przy wolnym ruszaniu i skrecie w prawo ale ponoc musi sie ułożyc

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

ja własnie wymieniłem klocki i jest to samo w prawym kole przy wolnym ruszaniu i skrecie w prawo ale ponoc musi sie ułożyc

pozdrawiam

:rolleyes:

ojjj

pierwsze slysze zeby cos takiego dzialo sie zaraz po zalozeniu nowych, slabszego hamownia doznawałem jak wymieniałem klocki w poprzednich samochodach ale nigdy tarcia

akurat w moim przypadku to nie ma nic do rzeczy bo klocki juz jakis czas napewno sa i z tego co zauwazylem swoim okiem to jeszcze dają rade

Opublikowano

to jest minimalnie słyszalne (u mnie przynajmniej) piszcza mi te klocki i pewnie dlatego bo niemozna powiedziec ze to tarcie jakies ostre