Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Uszkodzona pompka centralnego zamka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie powiadomię że czytałem wszystkie tematy o tym na forum lecz nie znalazłem swojego przypadku. Mam w aucie zamontowany alarm (nieoryginalny). Jak do tej pory wszystko działało OK. Teraz mam problem z pompką centralnego bo nie zamyka mi auta - muszę ręcznie wciskać rygielki. Jeżeli chodzi o otwieranie auta to normalnie działa z pilota od alarmu jak i z kluczyka. Jedyny problem tkwi w tej pompce ( 4A0 862 257 K) że działa tylko otwieranie. Dodam że ją dziś wyjmowałem i rozkręcałem i czuć spaleniznę. Czy miał ktoś taki przypadek? Może wystarczy wymienić jakiś układ który odpowiada właśnie za zamykanie?

[br]Dopisany: 12 Lipiec 2011, 15:12_________________________________________________Nikt nie wie co z tym fantem zrobić?

Opublikowano

Witam w pompce jest jest parę tranzystorków(takie czarne ćwierćwałki z3ma nóżkami) jeden z nich powinien być uszkodzony(zwarcie lub przerwa między tymi 3manóżkami) jak niemasz znajomego elektronika to wyjmij pompke i pójdź do sklepu elektronicznego kup wszystkie te ćwierćwałki wymień i powinno działać lub w serwisie rtv.bez problemu powinni znaleźć uszkodzony tranzystor. Cena 1 to ok 0.50gr -powodzenia :)

Opublikowano

witam ja mam podobny przypadek tylko ze u mnie jest tak ze jak dziala to dziala wszystko zamyka z kluczyka i z pilota i otwiera a potem cos tam jej strzeli i musze recznie zamykac co z tym zrobic a i gdzie ta pompke szukac pomoze ktos??

Opublikowano

W B5 pompka ukryta jest z tyłu w prawym nadkolu. Żeby się do niej dostać musisz odsunąć "poszycie" bagażnika. We wnęce masz w takiej gąbce to umiejscowione. Zresztą otwórz bagażnik i się pobaw centralnym zamknij/otwórz i będziesz słyszał pompkę skąd głos dochodzi :>

Opublikowano

tylko ze wlasnie tego nie slychac zadko kiedy ja slychac tak bym zlokalizowal pamietam ze zaczela dzialac jak poruszalem bezpiecznikami moze gdzies masy nie ma musze to sprawdzic

Opublikowano

Mam dokladnie ten sam przypadek. Jak cos jej czasem odbije to ani nie otwiera i nie zamyka, a czasem tygodniami potrafi chodzic bez zarzutu.

Opublikowano

Może to są po prostu zimne luty na pompce? Warto by ją wyjąć i spróbować poprawić je. A próbowałeś sam pompce podać impuls "-" żeby sprawdzić czy to na pewno pompka walnięta?

Opublikowano

Dzisiaj wlozylem druga pompke i dzieje sie to samo. Gdzie dokladnie podac mase na pompke zeby ja sprawdzic?

Opublikowano

dzis to rozebralem ta pompke przeczyscilem wezyki od pompki kostki wyczyscilem i plytke no i zaczelo dzialac narazie dziala zobaczymy jak dlugo[br]Dopisany: 15 Lipiec 2011, 21:13_________________________________________________jeszcze jest jedno ale z ta pompka , w zamkach sa jakies mikro styki czy wylaczniki i czasem tez to szfankuje u mnie tez tak sie dzialo ze wlozylem kluczyk do stacyjki i np odpalilem auto to zamki sie zamknely zgasilem i otworzyly a czasami byly zamkniete caly czas

Opublikowano

u mnie tez tak sie dzialo ze wlozylem kluczyk do stacyjki i np odpalilem auto to zamki sie zamknely zgasilem i otworzyly a czas

Wlasnie podobne objawy wystepuja u mnie. Np pompka tylko zamyka a nie otwiera juz, a jak wlacze zaplon to sie otworzy. czyli te mikrostyki maja wplyw na prace pompki?

Opublikowano

no i dzis znow mi sie tak zrobilo wczoraj bylo dobrze wiec to nie wina pompki jak uwazasz ze to wina pompki wyjmi ja i podlacz pod ako zobaczysz czy ruszy a z tymi stykami to kolega mi mowil on juz dlugo audi ma wszystko sam sobie robi mowil ze cos w zamku od kierowcy wymienil kosztowalo go to 100zl i dziala normalnie

Opublikowano

Sprawa wyglada tak, ze jak wczesniej pisalem raz mi centralny zamykal raz nie. Wyjalem pompke, przejarzalem ja dokladnie i zauwazylem ze jak ja lekko uderze to czasami zalapywala, wiec kupilem druga izamontowalem. Pojezdzilem tydzien i objawy znow wrocily. Takze nie podejrzewam juz samej pompki, tylko raczej cos innego.