Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Olej w intercoolerze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Zauważyłem że w mojej b6 1.9 tdi 100km zbiera się strasznie dużo oleju w IC. Ilość ciężko określić ale gdy go dzisiaj wykręciłem to myślę że wylałem z niego 100-150ml , jakieś pół roku temu gdy mechanik pierwszy raz go odkręcił było go jeszcze więcej może nawet z 300-400ml. Macie może jakieś sugestie dlaczego tak się dzieje? Zdaję sobie sprawę ze zawsze ten olej tam będzie, ale żeby aż wylewać?

Pozdrawiam :>

[mod]Gdzie jest prefix!? - poprawiłem kolejne wylądują w koszu[/mod]

Opublikowano

turbinka do wymiany lub regeneracji napewno z silnika tez ubywa.

Opublikowano

Turbinka zakończyła żywot :( .Regeneracja ok.1000-1200PLN.

Opublikowano
  • Autor

To bardzo dziwne, bo samochód ma buta, nie dymi, odpala ładnie, turbo suche z zewnątrz żadnych niepokojących objawów obiadów...

Opublikowano

moze jak ją zregenerujesz bedzie miało autko jeszcze większego buta :naughty:

byc może ona jest uwalona od samego początku jak ją kupiłes i jakimscudem tego nie zauważyłeś.

IC ma połączenie tylko z turbiną tak wiec tylko z tąd moze byc olej. Czy twoje autko ma odmę? może ona ma coś wspólnego z tym ze turbo żyga olejem i mimo wszystko jakoś pompuje do cylindrów. Nie jestem znawcą ani mechankiem jedynie na podstawie własnych doświadczeń z autem wyciagam wnioski.

Pozdrawiam

Opublikowano

od dawna masz to auto moze poprzedni wlasci ciel wymienil a dolotu nie czyscili,sprawdz stan oleju

Opublikowano
  • Autor

może jak ją zregenerujesz bedzie miało autko jeszcze większego buta :naughty:

byc może ona jest uwalona od samego początku jak ją kupiłes i jakimscudem tego nie zauważyłeś.

IC ma połączenie tylko z turbiną tak wiec tylko z tąd moze byc olej. Czy twoje autko ma odmę? może ona ma coś wspólnego z tym ze turbo żyga olejem i mimo wszystko jakoś pompuje do cylindrów. Nie jestem znawcą ani mechankiem jedynie na podstawie własnych doświadczeń z autem wyciagam wnioski.

Pozdrawiam

No właśnie ciężko powiedzieć, nie mam drugiej a4 z AVB żeby porównać, niby jeździło się nie raz tdi'kami czy to 90km z VW czy A4 116km i moja a4 wypadała na tle innych aut naprawdę dobrze. A wyszło to dopiero teraz wyszło bo IC mam suchy z zewnątrz wiec wydawało mi się że wewnątrz wszytko również gra. A może mieć na to wpływ fakt że auto jest bardzo często jeżdżone na krótkich dystansach przez co silnik nie zdąży się nagrzać? Nie chodzi mi o to że jest ono pałowana na zimnym silniku tylko to że rocznie robi się nim ok. 7,5kkm ?

Czy twoje autko ma odmę?

Nie mam zielonego pojęcia...

Opublikowano

widzisz ja sam się borykałem z brakiem mocy w swoim aucie, wszyscy mi mówili że się już przyzwyczaiłem a okazało się że:

- padnięta była turbina

- w międzyczasie pękła sobie głowica tak po prostu :wallbash:

- padł przepływomierz

- teraz mam nieszczelny lewy IC :disgust:

jak wymieniałem odmę u siebie to w kolektorach nie było gigantycznej ilości oleju jedynie taki "film" jak to po 12 latach jeżdżenia ( bo nikt wcześniej oczywiście tego nie czyścił)

być może u mnie też IC jest usrany w oleju i temu pękł już sam nie wiem co o tym myśleć.

Podsumowując jeśli tylko masz możliwość sprawdź wszystko co może być z tym powiązane żebyś nie musiał wszystkiego po kilka razu rozbierać tak jak ja. Rozbierając poczyść wszystko co należy a autko będzie latało bardzo długo i bezawaryjnie

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

pierwsze objawy turbinki, turbo będzie dalej zapierniczać przez jakiś czas.

Opublikowano

U ojca poci się juz tak trzeci rok, zrobił jakieś 65 tyś. I narazie wszystko ok. Każdy mówi, że jak działa to nie ruszać. Na hamowni byłem i moc trzyma jak trzeba mimo tych "wypocin".

Oczywiście w strasznie daleką trase strach jechać :chytry:

A jak kupowac turbo to najlepiej zdrową uzywke, te regenerowane są do niczego, przynajmniej z mojego doświadczenia na golfie.

Opublikowano
A jak kupowac turbo to najlepiej zdrową uzywke, te regenerowane są do niczego, przynajmniej z mojego doświadczenia na golfie.

tak tak.... "zdrowa" używka, taka sama nie wiadomo jak regeneracja przy której chociaż masz gwarancję :)

i niech mi ktoś nie pisze o sprawdzaniu luzów palcem :decayed:

Opublikowano

Miałem w golfie regenerowane 2 turbiny i ostatnia wypluła przez wydech 3 litry oleju. Ledwo do zakładu dojechałem. Założyli mi w końcu niedłubaną używke i jeździ trzeci rok. I co z tego, że regenerowna na gwarancji jak mi dwa razy olej wywaliła, że mało co silnik do wymiany nie poszedł. A gwarancji też zawsze nie uznają pacany. :wallbash:

Ale wiadomo jeden woli to drugi tamto. :good:

Każdy zrobi jak uważa, ja mam poprostu przykre doświadczenia z regenerowanymi. :tongue4:

Pozdro :hi:

ps. Jak to mówią turbo rzecz ulotna :kox::decayed:

Opublikowano

Bo turbo robi sie w sprawdzonym zakładzie. Ja zanim zrobiłem swoją sporo pytałem ludzi, gdzie polecaja a gdzie nie i wybrałem firmę, u której z 5 moich znajomych robiło i wszyscy sa zadowoleni (w tym i ja).

A wracając do tematu...moje turbo tez nie wykazywało specjalnie objawów, oleju ubywało ok. 100ml na 1000km, nie dymil, mial moc i nagle się poddało.

Opublikowano

jeżeli chodzi o złe słowo o regeneracje to muszę zaprzeczyć, mój znajomy ma profesjonalny zakład do regeneracji turbo, wielokrotnie go się dopytywałem co i jak.

Ze starego turbo zostaje tylko korpus który i tak jest piaskowany raz jeszcze, cały środek jest nowy i ma 12m-cy gwarancji także jak by mi padło turbo to właśnie takie bym kupił, zwłaszcza że pogoniłem już takie 3 turbinki znajomym i nikt nie narzeka.

a wracając do tematu to na pocącym się turbo w ibizie 110km AFN śmigałem przez 1,5roku i później pogoniłem ją dalej, także niema regół :naughty: