Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BDV] Multitronic - falują obroty przy załączonym biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam Audi A6 C5 z silnikiem 2.4 V6 BDV i skrzynią multitronic, problem polega na tym, że falują mi obroty ale tylko jak silnik się rozgrzeje i kiedy załączany jest bieg (na D lub R), kiedy włączę na luz (N lib P) obroty przestają falować i wskazówka równo stoi w miejscu. Jest to uciążliwe bo jak stoje np. na światłach to obroty wariują i muszę wrzucić na luz zeby nie falowały (co podobno nie jest wskazane w skrzyniach automatycznych.

Zrobiłem adaptacje skrzyni i nie pomogło, sprawdziłem też i wymieniłem wiele elementów silnika odpowiedzialnych za falowanie, też nie pomogło, wydaje mi się że problem tkwi w skrzyni bo dlaczego nie falują na luzie? Może jakiś czujnik ?

Mam zrobione screany z MVB od 001 do 026 na VOG-COM. Gdyby któryś z nich mógł pomóc w zagadce to wkleje jak trzeba.

Będę wdzięczny za odp.

Opublikowano

Kolego masz zrobione screany ale gdzie ty je masz bo tu ich nie widać :wallbash:

Druga sprawa to skrzynia lub silnik zgłasza jakieś błędy ? wypisz tu wszystko a koledzy na pewno ci pomogą , nikt tu nie jest wróżką :)

Opis diagnostyki multi masz w podpiętych ,zobacz czy możesz połączyć się z MVB 065 i jaką wersje softu masz w multi.

Opublikowano
  • Autor

Błędy z silnika są takie :

17546 - sklad mieszanki bank 1

17544 sklad mieszanki bank 2

16805 wydajnosc katalizatora ponizej progu bank 1

16815 wydajnosc katalizatora ponizej progu bank 2

18010 - napiecie za niskie (czy jakos tak)

W skrzyni błędów nie ma.

Wersja softu jest podobno najnowsza dla mojej skrzyni.

Opublikowano

Jak na moje oko to ze skrzynia masz wszystko w porządku, ewidetnie jest coś nie tak ze składem mieszanki paliwowo powietrznej ,do tego padniety już akumulator który może generować inne błędy .Na początek miernik w rękę zmierz napięcie na akumulatorze na wył. silniku ( teoretycznie 12,60V to minimum ) u mnie przy tej wartości już działy się cuda .

Opublikowano

Paluch - miałeś podesłać MVB na mejla :decayed: I coś ucichło...

Uris dobrze pisze - problemu szukałbym w silniku (MVB skrzyni, które wysyłałeś wcześniej są zdrowe).

Opublikowano
  • Autor

Barts- chciałem maila od Ciebie żeby wysłać zdjęcia z MVB bo normalnie mają za duży rozmiar ale cuś nie odpisałeś:)

Napięcie sprawdziłem juz wcześniej na wył było 12 V, a włączony pod obciążeniem 13.3 V _ więc wymieniłem regulator napięcia alternatora po czym napięcie pod obciążeniem pokazało 14.1 V - i super, ale obroty dalej falują.

Gdyby coś było nie tak z silnikiem to na luzie czyli N obroty też by falowały.

Gdyby katalizator był zapchany czy pusty już w środku to na luzie byloby tez coś nie tak.

Cały czas wydaje mi się, że skrzynia pada, które MVB wkleić ?? (pokazujące ewentualną usterkę skrzyni odpowiedzialność za falowanie? może cos z napięciem czy jakiś czujnik jest:)

Opublikowano
Opublikowano

@Paluch85 myślę że regulator napięcia nie rozwiązał ci sprawy ,nie wiadomo jak długo taka sytuacja trwała i mogło uszkodzić AKU.

Nie napisałeś jakie napięcie ma teraz AKU na wył. silniku !

Opublikowano
  • Autor

Teraz jest tak jak powinno być, na wył. 12 V na włączonym silniku 14,1 V a na włączonym pod obciązeniem maxymalnym (z klimą) ok 13.8 V.

Problemu szukam dalej, wykończy mnie to auto, jest mega awaryjne - przed chwilą wycieraczki mi sie zatrzymały, pewnie cały mechanizm będę musiał wymienić, deszcz pada i jechać sie nie da.

Opublikowano

12V to za mało ( instalacje masz na 12V) :> ,minimum ma być 12,60V i to ci nie da pewności że jest ok , tak jak pisałem AKU może być już uszkodzony ,są spadki napięcia i źle są zasilane podzespoły auta . Nie miałeś czasem tak że ci się jakieś błędy na FIS pojawiały typu zapaliło się ESP , ABS itp... potem samoczynnie gaśnie .

Wycieraczki się zatarły , wymagają nasmarowania , w podpiętych "Warsztat - Zrób to sam" masz opisane jak to zrobić .

Opublikowano

Zobacz czy na włączonej klimie dzieją się takie cyrki. Być może mieszanka jest za uboga gdy silnik jest pod większym obciążeniem. To tylko moje głośne myśli... :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Mieszanka jest napewno cały czas źle ustawiona ale problem w tym że nie da się jej na dłużej niż 5 min ustalić.

Co do aku to podpiąłem kiedyś duży i mocny akumulator od diesla VW T4, tak duży że nie wszedł nawet w miejsce na aku ...i nic nie pomogło, nawet z tym mocnym aku obroty falowały na Drivie.

Na wycieraczki umówlem się już w poniedziałek, jutro zrobie wszystkie MVB multi i wyśle Bartsowi. Może cuś wyjdzie:) ...ciężkie te A6 do ogarnięcia są....

Opublikowano

Sonda Lambda pewnie padnięta .

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie.

Dziś w końcu dostałem się do mistrza elektromechaniki:)

Sprawdził wszystko i znalazł przyczynę - okazało się że padł potencjometr w przepustnicy, podobno to fabryczna usterka tych przepustnic dlatego czyszczenie i adaptacja nic nie dała. Niestety nowa w ASO kosztuje 2900zł, w servisie Boscha 2500, zamiennik chinski w sklepie 1300zł :(

Znalazłem na szczęście na allegro za 250 zł z przesyłka - numer sie zgadza, kod silnika tez i Boscha co najważniejsze, gościu daje gwarancje wiec raczej będzie ok.

A skrzynia okazała sie w jak najlepszej kondycji, chociaż typek powiedział ze multitronik to badziew:)

W razie czego montuje manualna 6-bieg. za około 4 zł.

Opublikowano

A skrzynia okazała sie w jak najlepszej kondycji...

:good:

...chociaż typek powiedział ze multitronik to badziew:)

:facepalm:

Opublikowano

Witam ponownie.

Dziś w końcu dostałem się do mistrza elektromechaniki:)

Sprawdził wszystko i znalazł przyczynę - okazało się że padł potencjometr w przepustnicy, podobno to fabryczna usterka tych przepustnic dlatego czyszczenie i adaptacja nic nie dała. Niestety nowa w ASO kosztuje 2900zł, w servisie Boscha 2500, zamiennik chinski w sklepie 1300zł :(

Znalazłem na szczęście na allegro za 250 zł z przesyłka - numer sie zgadza, kod silnika tez i Boscha co najważniejsze, gościu daje gwarancje wiec raczej będzie ok.

A skrzynia okazała sie w jak najlepszej kondycji, chociaż typek powiedział ze multitronik to badziew:)

W razie czego montuje manualna 6-bieg. za około 4 zł.

Badziewny to on jest :cool1:

Napisz jak już wymienisz przepustnice .

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem przepustnice, i niestety nic nie dało, dalej to samo :evil:

Dobrze ze kupiłem ta za 250 zł a nie za 2900 zł. Teraz to juz sam nie wiem co go boli.

Opublikowano

Na początek to usuń przyczyny związane z twoimi błędami a potem będziesz kombinował jak to nie pomoże .

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

orientujecie sie moze czy od przewodow wysokiego napiecia moga sie takie cuda dzic? bo tych nie wymienialem i zastanawiem sie czy one nie sa przyczyna, nie chce od razu kupic bo kosztuja 420 zl[br]Dopisany: 12 Sierpień 2011, 13:11_________________________________________________Witam po długiej nieobecności, walka z obrotami dalej trwa. W ostatnim czasie sprawdziłem całą instalacje gazową i cały silnik więc te przyczyną nie są. Postanowiłem pojechac do człowieka który zajmuje się między innymi naprawą multitroniców - dziś stwierdził ze na 100% przyczyną tak falujących obrotów jest sterownik skrzyni. Woła sobie 1500 zł za regeneracje i wymianę. Twierdzi że to typowe dla tej skrzyni i już masę takich usterek usunął. Teraz sam nie wiem co robić. Uwierzyć jemu i zaryzykować 1500 zeta? hmm.. już nie jeden twierdził że zna przyczynę i w finale wzruszał tylko ramionami a zapłacić trzeba było.

Opublikowano

Moim zdaniem sterownik nie ma nic wspólnego z Twoim problemem. Bardziej skłaniałbym się w kierunku instalacji gazowej, której Multitronik ponoć nie lubi... Skonsultuj się w tej sprawie z Sserwis - możesz próbować telefonicznie lub po prostu napisz mejla.