Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] odmowa przyjecia mandatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam szybkie pytanie w razie odmowy przyjecia mandatu sprawa jest kierowana do sadu grodzkiego.

w takim przypadku sprawa odbywa sie w najblizszym miejscu gdzie zostalo popelnione wykroczenie czy w najblizszym miejscu zamieszkania osoby ktora odmowila przyjecia ??

Opublikowano

O ile się nie mylę to najbliższy sąd, gdzie było popełnione wykroczenie, bo co jeśli jedna osoba jest z gór, a druga z nad morza, a bum byłoby w np. w Warszawie? Ale tak mi się tylko wydaje.

Opublikowano

Jeżeli odmówiłeś przyjęcia mandatu to w pierwszej kolejności dostaniesz wezwanie na komisariat w sprawie złożenia wyjaśnień, wtedy też będziesz mógł jednak zmienić decyzję i przyjąć mandat, więc zastanów się czy dobrze zrobiłeś że go nie przyjąłeś i czy wygrasz sprawę.

Sprawa odbędzie się w najbliższym dla Ciebie sądzie grodzkim.

Opublikowano
  • Autor

ja tylko chcialem sie dowiedziec gdzie sie odbywa sprawa jak np przekrocze predkosc w zakopanem i odmowie przyjecia mandatu to sprawa bedzie sie odbywac w zakopanem czy np u mnie w bialymstoku

z powyzszej wypowiedzi wychodzi ze u mnie wiec jesli miałaby miejsce taka sytuacja to watpie zeby policjantowi chcialo sie i oplacalo gnac 600km na rozprawe?? i w takim wypadko sprawa zostaje pewnie umorzona??

kiedys kumpel opowiadal mi ze jego brat nigdy nie przyjmuje mandatow i sprawy zawsze sa umarzane bo policjantom nie oplaca sie jezdzic do sadu...

jesli oczywiscie musza sie stawic osobiscie ? ale jakos swiadkowie maja taki obowiazek chyba.

Opublikowano

nie licz na to ze to umorza

sprawa bedzie miala tryb zaoczny

Opublikowano
  • Autor

nie licz na to ze to umorza

sprawa bedzie miala tryb zaoczny

czyli?

Opublikowano

poprzez poczte polska dostaniesz info o wyroku

Opublikowano

Wyrok zaoczny pod nieobecność, bądź z braku wyjaśnień pozwanego/oskarżonego, bardziej kolejny termin rozprawy.

Pozdrawiam

arielka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zawsze sprawa trafia do sądu rejonowego tam, gdzie zostało popełnione wykroczenie. Sprawca wykroczenia będzie wzywany na komendę w miejscu swojego zamieszkania w celu złożenia wyjaśnień na protokół, który potem policja ma obowiązek przekazać wraz z całą dokumentacją do sądu. Sąd na podstawie zebranych materiałów, zeznań Twoich i policjantów jako świadków popełnionego przez Ciebie wykroczenia uznaje Cię winnym lub też nie i zasądza grzywnę. Trzeba pamiętać o tym, że sąd nie obowiązuje taryfikator i np.coś co kwalifikuje się na mandat 100zł w sądzie może być grzywna np.500zł+koszty postępowania sądowego. Aha, i jeszcze jedno-to czy Ty się zgłosisz na przesłuchanie czy też olejesz nie ma znaczenia-sąd i tak wyda wyrok. Dopiero od tego wyroku masz 7 dni na złożenie odwołania ale wtedy rozprawa odbywa się przed sądem więc będziesz musiał "dymać" do Zakopanego.

Opublikowano

Ogolnie gra nie warta świeczki jeśli nie masz konkretnych dowodów (np. film z kamery) że nie popełniłeś zarzucanego wykroczenia. Mi właśnie przyszedł wyrok z sądu z Sanoka, nie przyjąłem mandatu za przejazd na pomarańczowym, 300 zł do zapłaty, zadnych dodatkowych kosztów, czyli tyle samo co mi chcieli mandat wlepić. Rozmawiałem z prawnikiem. Mowi że nie ma sensu, bo nie udowodnie ze nie mogłem się zatrzymać pomimo że mam 2 świadków którzy byli ze mna w aucie. Na dojazd na kolejne rozprawy wydam wiecej kasy, jeszcze świadków musiał bym ciągnąć ze sobą. A tak zanim to wszystko sie u nich przetworzy to minie 2 miesiące potem mozne jeszcze pare nie płacić. Wiec nie ma pośpiechu z zapłatą mandatu :) Ogolnie prawnik mowił że za taką kwote nie warto sobie zawracać głowy i tracić nerwó i czasu :wink4: