Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] spadek mocy, głośny świst z lewej strony auta i czarno-szary dym jak z komina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jechałem dziś autkiem, które w pewnym momencie zaczęło się dziwnie zachowywać. Spadła moc, spod maski zaczął dobiegać świst, jakby turbina pobierała powietrze z zewnątrz, a za niunią unosił się tuman czarno-szarego dymu. Nie ma oczywiście mowy o jakimkolwiek przyspieszaniu, bo silnik reaguje tylko świstem, za którym nie idzie reakcja samochodu. Na początku myślałem że to coś z gazem, ale na tempomacie zachowuje się tak samo. Leje dobre paliwo, więc to nie to. Chwile wcześniej nim to się stało jechałem trochę szybciej-ok 160, auto zachowywało się normalnie, aż nagle jakiś świst i zero przyśpieszania, za to sporo dymu. ;(

Jeszcze jedną zagwostką jest fakt,iż w mojej angielskiej niuni, nie mogę znaleźć złącza diagnostycznego, wiem gdzie powinno być, ale go tam nie ma :wallbash:

Pomóżcie proszę

Pozdrawiam

Kamil

Opublikowano

Turbo się skończyło, czeka Cię wymiana na nowe :kwasny:

Opublikowano

Dziura w dolocie

Opublikowano

moze dziura w dolocie za turbina :mysli:

Opublikowano
  • Autor
http://www.turboactive.com/turbo_fitting.html wg tej tabelki tez wygląda na dziurę, ale chyba najprościej byłoby się podpiąć, teraz tylko pytanie gdzie jest złącze w angliku? Nie ma go nad pedałem gazu, koło popielniczki, ręcznego, nigdzie na widoku :wallbash:, wiec gdzie go jeszcze szukać?
Opublikowano

po stronie pasazera, od spodu po lewej patrzales?

Opublikowano
  • Autor

niestety tak, obleciałem cały samochód dookoła, nawet w bagażniku sprawdziłem :wallbash: nad pedałem gazu jest na niego miejsce ale jego tam nie ma...

Opublikowano

zdemontuj dolna oslone tapicerki ( ta nad pedalami) i dobrze poszperaj, gdzies tam powinno byc gniazdo, moze luzem.

Opublikowano

Złącze warto znaleść, ale wydaje się że masz nieszczelność w układie niędzy turbiną a kolektorem ssącym. Sprawdź szczelność połączeń i stan złączy elastycznych.

Opublikowano
  • Autor

złącze znalezione :) było dobrze schowane pod plastykiem kolo gazu, szacunek Musashi :hi:, gosc z VAGiem będzie wieczorem, więc się wyjaśni, mam nadzieje :) [br]Dopisany: 10 Luty 2008, 15:01 _________________________________________________no to już mam diagnozę: brawo dla tych co obstawiali nieszczelność w dolocie :hi:, do tego dochodzi jeszcze walnięty czujnik temperatury silnika i problemy z zaworem EGR. Wystarczyło go odpiąć i autko ożyło, świst pozostał jak się dodaje gazu, ale nie ma kopcenia, nie pali jak smok i ma moc z powrotem :th:

Suma sumarum Niunia będzie jutro śmigać z kilkoma nowymi częściami. :>

pozdrawiam

Opublikowano

Również obstawiałem nieszczelność w dolocie. Bo czarno szary dym to powstaje przy niepełnym spalaniu mieszanki. A co za tym idzie złe proporcje powietrza w stosunku do dawki paliwa. :evil: A że po lewej stronie słychać świst to pewnie gdzieś w okolicach intercoolera. :notworthy:

Opublikowano

Również obstawiałem nieszczelność w dolocie. Bo czarno szary dym to powstaje przy niepełnym spalaniu mieszanki. A co za tym idzie złe proporcje powietrza w stosunku do dawki paliwa. :evil: A że po lewej stronie słychać świst to pewnie gdzieś w okolicach intercoolera. :notworthy:

:tongue4: nie ma jako to obstawiac po ogłoszeniu wyników :gwizdanie:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Autko juz dawno zrobione, ale nie miałem czasu napisać szczegółów. Po uszczelnieniu dolotu okazało się że to nie on powodował świst tylko dziura była gdzie indziej-w intercoolerze. Ponadto po jego wymianie silnik przestał się trząść przy wyłączaniu, wcześniej myślałem ze z budy wyskoczy:/ Nie wiem jaki związek ma jedno z drugim, ale widać jakiś ma. Poza intercoolerem w Niuni wymieniono czujnik temperatury, od razu mniej pali :) i wyczyszczono zawor EGR. Na dodatek w aucie wymieniłem jeszcze reflektory, zakładając Angel Eyes, wyglądają rewelacyjne, muszę zrobić fotki to też popodziwiacie :>