Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Turbosprężarka GTB1756VK do Audi A4 B6/B7 1.9 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

A może mi ktos napisać jak wygląda to sukcesywne przyśpieszanie ?? Bo dla mnie to jest bardzo śmieszne :)

przy 1500rpm 35% gazu -> przy 2000rpm 50% gazu ->przy 2500 70% gazu itp. Czy dobrze myślę ??

Ja jak potrzebuje gwałtownie przyśpieszyć np. kogoś wyprzdzić to wciskam gaz do ziemi i się nie zastanawiam jakie mam obroty.

No chyba że są poniżej 1800rpm to wtedy redukuje na niższy bieg i gaz do ziemi.

Opublikowano
panowie,orientuje się ktoś jaki jest koszt sprzęgła sachs performance do a4 b7 BRD bo nosi mnie o kolejne mody

800-1400 euro mniej więcej, kolejne mody to chyba już będzie przepaść finansowa:) z heblmi masz szczęście bo już się szykowałem na Ciebie;P

A może mi ktos napisać jak wygląda to sukcesywne przyśpieszanie ?? Bo dla mnie to jest bardzo śmieszne :)

przy 1500rpm 35% gazu -> przy 2000rpm 50% gazu ->przy 2500 70% gazu itp. Czy dobrze myślę ??

Ja jak potrzebuje gwałtownie przyśpieszyć np. kogoś wyprzdzić to wciskam gaz do ziemi i się nie zastanawiam jakie mam obroty.

Jedyny słuszny system operowania gazem to zero - jedynkowy :) jak wciśniesz do podłogi to przynajmniej ECU silnika wie ze chcesz przyspieszyć a nie ze się krępujesz go o to poprosić:) oczywiście pomijam dobranie biegu do prędkości i podobne bo wszystko trzeba robić z głową.

Opublikowano

jak potrzebujesz gwałtownie ,szybko to ok ale normalnie wystarczy wcisnąć przynajmiej u mnie 5mm gazu i spokojnie typa łyknąć,obroty mogę mieć nawet 1800 i daje rade,piszę o spokojnym wyprzedzaniu

---------- Post dopisany at 12:11 ---------- Poprzedni post napisany at 12:08 ----------

panowie,orientuje się ktoś jaki jest koszt sprzęgła sachs performance do a4 b7 BRD bo nosi mnie o kolejne mody

800-1400 euro mniej więcej, kolejne mody to chyba już będzie przepaść finansowa:)

zostaje Radzik i siłownia,przysiady ze sztangą,wzmacnianie łydek
Opublikowano

A kto wie czym się różni sprzęgło od Radzika a Sachs performers? bo coś mi się zdaje że zasad działania jest tak sama:) i też ciężko potem pedał chodzi.

Opublikowano

w reklamie sachs performance pisze-siła nacisku podobna do sprzęgła seryjnego-chyba że rolują ludzi

Opublikowano
  • Autor

jak potrzebujesz gwałtownie ,szybko to ok ale normalnie wystarczy wcisnąć przynajmiej u mnie 5mm gazu i spokojnie typa łyknąć,obroty mogę mieć nawet 1800 i daje rade,piszę o spokojnym wyprzedzaniu

Ok to teraz już rozumie o co chodziło.

---------- Post dopisany at 12:11 ---------- Poprzedni post napisany at 12:08 ----------

800-1400 euro mniej więcej, kolejne mody to chyba już będzie przepaść finansowa:)

To co chcesz tam dalej modzić że 460Nm Ci nie wysatrcza??

Myślę że lepszym rozwiązaniem byłoby zwiększyć zakres obrotów w którym ten max moment występuje i podniść moc maksymalną ( czyli moment w górnej części obrotów ) niż dokładać więcej NM.

Opublikowano

Ok to teraz już rozumie o co chodziło.

To co chcesz tam dalej modzić że 460Nm Ci nie wysatrcza??

Myślę że lepszym rozwiązaniem byłoby zwiększyć zakres obrotów w którym ten max moment występuje i podniść moc maksymalną ( czyli moment w górnej części obrotów ) niż dokładać więcej NM.

dobrze radzisz,zmienie końcówki PD na jakieś RACE i moment się ładnie rozłoży-nie zwiększając go bo sprzęgło już na pweno nie podoła
Opublikowano

Zależy przy jakich rpm masz max doładowanie wtedy podłoga jest konieczna wiadomo, ale jak przy 2000 dasz 3/4 gazu a podłogę to pewnie nie będzie różnicy w odejściu do momentu aż osiągnie max boost. Każdy zna swój samochód i charakterystykę położenia momentu etc etc, że wie jak na gaz reaguje przy danych obrotach. Zresztą każdy jeździ jak chce, znam takich co klepią podłogę przy 1900 na 6 hehe :)

Opublikowano

w poprzek motorownie jak w moim 2autku Mk5 1.9 PD++ 6g (juz nie bawem stage3) :) jest duzo alternatyw tanszych sharanowy zestaw ASZ/ARL, jest wyjatkowo wydolny... tarcza ponoć pasuje do Audi.

albo, np. Sachs Performance organische Sport Kupplung VW Bora 1.9 TDI ARL ASZ 6Gang | eBay

2,5k

Także, jezeli wsadzamy gtb17/22 i dajemy bary to czemu sie dziwic, ze trzeba wsadzic mocny zestaw przeniesienia tej mocy... Zeby cykać gazem 1/2 ? Taki troche paradoks, jak to moj kolega mowi musi byc fun z jazdy, jak coś kleknie to wymienie :)

Opublikowano

Jarol to twój post:Racingforum - Drag, Drift & Time Attack - Racing Forum > Mocne sprzgło do Audi A4 1,9/2,0 TDI

---------- Post dopisany at 12:52 ---------- Poprzedni post napisany at 12:50 ----------

sprzęgło ci nie wyrabia???? na dodatek nowe

---------- Post dopisany at 12:59 ---------- Poprzedni post napisany at 12:52 ----------

straszna hoojnia,taki przebieg

Opublikowano
przy 2000 jest koło 360Nm.

lol..

Opublikowano
  • Autor

No właśnie to jest Ciekawe bo jesienią w zeszłym roku sprzęgło kilka razy się uślizneło i to bez względu na obroty jakie miałem czy 2000 czy 3000 jak dałem gaz do ziemi to sprzegło puszczało. Działo się tak sporadycznie nie za każdym razem i bez względu na to jaki miałem zapięty bieg.

Po czym przestało się ślizgać i praktycznie do teraz czyli około pół roku nie uślizneło się ani razu.

Temat na SR założyłem bo wiosną chciałem kupować nowe sprzęgło i najlepiej coś mocniejsze ale problem z niewiadomych przyczyn się sam rozwiązał :)

Jak zacznie się znów uślizgiwać to je zmienie ale narazie nie mam takiej potrzeby a nie oszczędzam go :)

Opublikowano
No właśnie to jest Ciekawe bo jesienią w zeszłym roku sprzęgło kilka razy się uślizneło i to bez względu na obroty jakie miałem czy 2000 czy 3000 jak dałem gaz do ziemi to sprzegło puszczało. Działo się tak sporadycznie nie za każdym razem i bez względu na to jaki miałem zapięty bieg.

Po czym przestało się ślizgać i praktycznie do teraz czyli około pół roku nie uślizneło się ani razu.

Temat na SR założyłem bo wiosną chciałem kupować nowe sprzęgło i najlepiej coś mocniejsze ale problem z niewiadomych przyczyn się sam rozwiązał :)

Jak zacznie się znów uślizgiwać to je zmienie ale narazie nie mam takiej potrzeby a nie oszczędzam go :)

rozumiem, ja przy 2000 mam 385Nm na razie jest Ok
Opublikowano

baszmak - jakie masz graty w aucie?

Opublikowano

GTB1756,Fmic,DP 2,5cala,brak EGR

Opublikowano
  • Autor

rozumiem, ja przy 2000 mam 385Nm na razie jest Ok

W moim przypadku rozłożenie momentu z dołu nie miało znaczenie bo sprzęgło się potrafiło uśliznąć jak jechałem na 3 biegu około 65-75km/h czyli 2500-2800obr i nagle dałem gaz do ziemi.

---------- Post dopisany at 14:51 ---------- Poprzedni post napisany at 14:49 ----------

Możesz wrzucić jakieś fotki jak masz zamontowane to GTB??

Jak jest zamontowane do orginalne kolektora??

Bo też czasem mi po głowie chodzi żeby takie turbo zapodać i zrobić 220km i płaskie 430-440NM.

---------- Post dopisany at 14:51 ---------- Poprzedni post napisany at 14:51 ----------

Możesz wrzucić jakieś fotki jak masz zamontowane to GTB??

Jak jest zamontowane do orginalne kolektora??

Bo też czasem mi po głowie chodzi żeby takie turbo zapodać i zrobić 220km i płaskie 430-440NM.

Opublikowano

fotek nie mam ale rzeźby było trochę dla pewności gość mi dał podkładkę z miedzi między turbo-kolektor

Opublikowano

Jarol - wal od razu kolektor rurowy jak Ci sie zmieści :D i gtb2260, moim zdaniem wstaje podobnie a nie jest tak wysilona. Cena bardzo podobna do 17tki.

Opublikowano

ja drugi raz bym nie wchodził w GTB17,szczerze moje ori BRD wstawało podobnie...

Opublikowano
ja drugi raz bym nie wchodził w GTB17,szczerze moje ori BRD wstawało podobnie...

może masz źle przerobioną albo program słabo dba o to żeby wstała