Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B8] Wytrzymałość 1.8T vs 1.8TFSI porównywalna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako ze powoli rozglądam się czymś nowszym, chciałbym u kolegów :hi: porady zasięgnąć w sprawie silników 1.8 TFSI w B-ósemkach. Generalnie z 1.8T bylem(prawie) zawsze zadowolony(oprócz "żarłoczności" na paliwo :thumbdown:).

Sa oznaczenia silnika/roczniki których powinienem się wystrzegać ? (oj, nauczyli mnie inżyniery(tfu!) z VAG, ze nie wszystko złoto-TDI co się świeci-klekocze :polew:)

W necie znalazłem kilka artykułów na temat tych jednostek:

http://freeweb.siol.net/liliko37/mp3/SSP%20384%20-%20Audi%201,8l%204V%20TFSI-Motor%20mit%20Kette.pdf

i jeszcze jeden:

http://www.eb-bruehl.com/files/mtz_zylin...haeuse.pdf

Niestety po niemiecku. :confused4:

Z góry dzięki za poradę :)

Opublikowano

noto tfsi gorsze sa technicznie od zwyklego 1.8t natomiast 1.8 tsi sa dosc dobre i pala jak tdiki,

Opublikowano

z tym spalaniem jak "tdiki" to bym nie przesadzał, 1.8 TSI 160km w mieście spokojnie łyka min. ~10l, średnio ~11l a jak się pojeździ ostrzej to i 13-14 spokojnie można osiągnąć. Trasa to w zależności od wielu czynników ale 6,5-8l. Mam ten silnik co prawda w pasku CC ale chyba niczym się nie różni w stosunku do tych w b8, zrobiłem nim w trochę ponad 2,5 roku 82 tys km i jestem zadowolony. Usterek brak, cichy, elastyczny silnik, osiągi też ok zawsze można zrobić program na ~210-220km. "Urokiem" nowych TSI/TFSI jest to, że czasem lubią sobie łyknąć olej, mój na szczęscie nie bierze dużo jednak trafiają się egzemplarze co potrafią sporo.

Opublikowano

notodziwne bojechalem octavia 2 nowa 700km i srednie spalanie wyszlo 6 litra jazdy do 90kmh

Opublikowano

czy ja wiem czy dziwne. OII waży 1350kg, CC 1505kg. Dane, które ja pisałem tyczyły się dynamiczniejszej jazdy, ale to prawda wyniki ok 6l są jak najbardziej osiągalne, jechałem kiedyś ze Sz-na do Świnoujścia przez Niemcy 150km jazda w stylu ordnung muss sein typowe toczenie prędkośc max 100-110km/h i spalanie wyszło mi dokładnie 6.0 l/100km.

Tu przykład spalania 1.8 TSI w passacie b7