rmak Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Witam, Ostatnio zauważyłem, że moja Audi a4 1.9 TDI AWX od czasu do czasu potrafi puścić takiego białego bąka z biała chmurką. Auto po za tym nie kopci na czarno, oleju nawet grama nie zjada, jeździ się normalnie, jest żwawe itd. Słyszałem, że mogą być to oznaki puszczających uszczelniaczy zaworowych. Co to może być i czy muszę się tego obawiać ?
kudalty66 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 jakby to były uszczelniacze, ubywało by oleju, i dym niebieski,. może to para wodna, jak sie wydech rozgrzewa??
rmak Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Powiem, że kapnie rano kilka kropelek wody z wydechu ale to zjawisko raczej normalne z tego co wiem w każdym aucie. A jak sprawdzić jak się nagrzewa wydech ?
kudalty66 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 jak go dobrze przegonisz to napewno bedzie gorący, wtedy napewno na biało nie powinien bączków puszczac,. powinien troche na czarno, jezeli natomiast wciąż na biało bedzie kopcił, szukaj dobrego mechanika niech zdiagnozuje problem,. może byc począwszy od uszczelki pod głowicą, EGR, przepływka itd
rmak Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Egr się poci jak go tylko kupiłem ale nie robię tego na razie. Przepływka hmmm wywalała by błąd i auto raczej powyżej 140 by nie szło bo wchodziło by w awaryjny. Uszczelka pod głowicą hmmm ubywało by mi płynu chłodniczego i miałbym masło pod korkiem oleju. Ponad to byłem w sobotę na podnośniku i żadnych wycieków na silniku nie widziałem.
kudalty66 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 sam sobie odpowiedziałeś, pozdr
rmak Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2011 No właśnie nie odpowiedziałem sobie bo nadal nie wiem czemu się tak dzieje. Dzisiaj np. po nocy tego nie zauważyłem.
kudalty66 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 z drugiej strony, moja kiedyś kopciła na jasno biało jak sie łopatki cieły w turbawce i na wolnych obrotach za duże było cisnienie, może trzeba logi machnąć wtedy czegos sie dowiemy.
rmak Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2011 z drugiej strony, moja kiedyś kopciła na jasno biało jak sie łopatki cieły w turbawce i na wolnych obrotach za duże było cisnienie, może trzeba logi machnąć wtedy czegos sie dowiemy. a jak to uczynić mam to chętnie machnę
kudalty66 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 z drugiej strony, moja kiedyś kopciła na jasno biało jak sie łopatki cieły w turbawce i na wolnych obrotach za duże było cisnienie, może trzeba logi machnąć wtedy czegos sie dowiemy. a jak to uczynić mam to chętnie machnę trzeba mieć VAGa lub vcds, i znac sie na tym i zrobic logi statyczne i dynamiczne, potem wrzucuc na forum i wtedy sie dowiemy
Rekomendowane odpowiedzi