Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Problem z Turbiną (chyba)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Dziś zamontowałem wskaźnik doladowania turbiny. Podłączyłem go w ten sposób (nie wiem czy poprawnie):

4f86d9e4340728e0m.jpg

Ale niby wszystko pokazuje. Włączam silnik i na "luzie" wskaźnik pokazuje -8 Vaccu, po dodaniu gazu tak do 3000obr/min i wskaźnik wskakuje do pozycji 0

Jedziemy dalej i wrzucam 4 i gaz do oporu i wskazówka dalej na zero nie idzie nic powyżej :kwasny:. Czyli to oznacza, że turbina mi w ogóle nie działa? Dodam, że dźwięk turbiny może troche jest słyszalny powyżej 4,500obr/min ale to też szału nie ma. Dodam, że nie mam kata, wyciąłem go i zamiast jego rurka z kwasu. Co to może być?

Opublikowano

Podlacz owy trojnik pod wezyk ktory idzie od kolektora ssacego do DV.

Bo tak jak go teraz podlaczyles to chyba nie prawidlowo, bo idzie w listwe wtryskowa ? Jakis taki grzybek tam jest.

Opublikowano
  • Autor

PS:

Masakra Pany confused4

Dziś kumpel zaproponował mi byśmy staneli na kresce. On Nissan Primera 2.0GT(150KM), ja wiadomo czym.

Nie miałem szans w ogóle cry, objechał mnie jak chciał i to duuuuużo... Więc wskaźnik działa prawidłowo i turbina w ogóle nie działa...

PS:

Wąż od intercoolera po dodaniu gazu nie "puchnie" tylko go tak jakby do środka bardziej ciągneło :wallbash:

Opublikowano

kolego sprawdź połączenie N75 elektryczne i te ciśnieniowe ;) jest tego pełno na forum :hi:

Opublikowano
  • Autor

Chyba mnie czeka regeneracja Turbiny... Tylko gdzie ja w NL znajdę speców od tego :wallbash::mysli:

Opublikowano

tam raczej bedzie ciezko

a masz moze jakiegos złoma na podmiankę ?

wyslesz do PL, zrobia i Ci odeslą a potem wrzucisz do siebie

przynajmniej nie bedziesz miec uziemionego auta

Opublikowano

a sprawdziłeś te elementy n75 ,grucha ,

Opublikowano

ale najpierw zdejmij kata i zobacz w jakim stanie jest WG albo czy nie jest uchylony

Opublikowano

ja miałem podobny problem z doładowaniem było 0,0 barra sprawdziłem wszystko i okazało się ze jeden kabelek od n75 był przeciętny , nie wiem czemu ;/

Opublikowano
  • Autor

ale najpierw zdejmij kata i zobacz w jakim stanie jest WG albo czy nie jest uchylony

Kata już nie mam, mam rurkę. Hmm a powiedzcie mi gdzie jest ten N75 :mysli:... I może DV trzeba wymienić... Mogę tu dostać DV cały aluminiowy. Jak byłem w PL wymieniłem wszystkie filtry jakie tylko były, świece ngk oraz wywaliłem kata... Ja odkąd mam to auto to tak nim jeżdżę bo myślałem, żę wszystko jest ok ;(. A tu dopiero po podłączeniu wskaźnika zero doładowania...

Opublikowano

najpierw sprawdz N75, DV i WG

Opublikowano

Koledzy mają rację najpierw sprawdź szczelność dolotu, a jak wszystko będzie dobrze dopiero myśleć o turbince bo możesz narobić sobie kosztów a efektu nie będzie.

Opublikowano
  • Autor

A napiszecie mi gdzie znajduje sie ten zawor DV oraz N75 :mysli:. Dzis zakupie DV aluminiowy.

Opublikowano

DV-ke i N75 masz obok siebie przy turbo

kabel do N75 idzie z tej samej wiazki co do przeplywki i konczy sie dwupinowa wtyczka

do DV-ki idzie ten cienki gumowy przewod z boku kolektora ssacego

znajduje dokladnie po drugiej stronie gdzie wpinales przewod do zegara

Opublikowano
  • Autor

Kurde wraz z kumplem rozbebeszyliśmy dolot by wyjąć N75. Jak już udało nam się to zrobić, podpięliśmy na krótko pod 12V i cykało. Jak dmuchałem w jedną nóżkę drugą powietrze uciekało, zaś kiedy dmuchałem w drugą nie dało się, dopiero podczas podłączenia pod 12V przepuszczało gdy dmuchałem. Czyli N75 sprawny... CO do DV dalej nie mogę jej zlokalizować :wallbash:. Lecz gdy DV jest niesprawny to turbo w ogóle nie działa?... Jest jeszcze jedna sprawa, gdy dodaje gazu auto wydaje bardzo głośny metalowy dźwięk z okolic filtra powietrza lub gdzieś koło turbo. Nie wiem co to może być...

PS: Gdy dodaję gazu w turbinie chodzi jakaś :Dźwigienka:

A co najgorsze, ja odkąd kupiłem te auto to ja myślałem, że wszystko jest ok, a ja już prawie rok tak jeżdżę... Na Vag zero błęów, silnik idealnie równo pracuję. Robie nim trasy PL-NL-PL itp zero problemów...

Opublikowano

wpisz sobie w Google jak wygląda DV to wtedy bedziesz wiedział czego szukasz bo mam wrażenie że go widzisz (skoro znalzłeś N75) tylko nie wiesz że to on :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie wiem jak wygląda teraz :wink4:. Ale to nie wina jego, że turbo w ogóle się nie kręci. Czeka mnie pewnie wymiana

Opublikowano

najpierw znajdz a potem sprawdz DV

napisalem Ci jak go znalesc

Opublikowano

Nadmienie ze metaliczny dzwiek przy dodawaniu gazu, nawet na biegu jalowym mialem podczas latajacej klapki od WG w turbinie, czesci goracej, wszyscy juz obstawiali lancuch, ale rura i do ucha i ewidentnie turbo. Luzy jakies sa na wirniku w turbawce ?

Przy walnietej DV mialem zabke, bo czasem sie otwierala a czasem nie, robila co chciala, ale doladowanie jako takie mialem ( zalezy jak sie tloczek ulozyl ). Devastation napewno napisal Tobie jak sprawdzic DV, wiec nie pisze tutaj juz.

Opublikowano
  • Autor

No dobra sprawdzę jutro ten DV. Ale cholernie ciężko jest dostać się do niego od góry auta... :disgust: