Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zawieszenie gwintowane - wymiana sprężyn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżdżę na gwincie FK Automative G36(niebieskie sprężyny), autko przejechało na nich 70k i zauważyłem że tylne amorki ciekną więc postanowiłem je wymienić, mam na oku MTS-y, Raceland, Ta-technik lub FK. Słyszałem trochę opinii że przy niektórych z tych zawieszeń tył jest bardziej miękki niż przód, zastanawiam się czy wymiana sprężyn z starego zawieszenia które jest(było) lepszej jakości i być może twardsze(tego nie wiem)niż podane wyżej zmieniło by charakterystykę zawieszenia, czy w ogóle jest to wykonalne,czy podejdą pod nowy gwint i który wybrać do takiej operacji? Proszę o opinie w tej sprawie.

Opublikowano

jak nie pomierzysz to ze szklanej kuli Ci nie wczytamy :confused4:

Opublikowano
  • Autor

To wiem że jak nie przymierzy się to nie będzie wiadomo, bardziej chodzi mi o to czy moje sprężyny będą twardsze od tych podanych przez mnie dodam że zestawy są około ceny 1200zł, czyli niższa klasa. Mam dokładnie takie zawieszenie

http://img855.imageshack.us/img855/8228/img7410i.jpg

Opublikowano

FK nie jest jakas tam super firma a po tylu kilometrach sprezyny juz stracily swoje parametry. co nowe to nowe. Druga sprawa to nie pasowac moze sprezyna na nakretki. Na Twoim miejscu bym dolozyl i kupil gwint KW bo z tych co zaproponowales wszystkie maja podobne parametry i zywotnosc.

Opublikowano
  • Autor

Wiadomo ze KW to porządna firma jeśli chodzi o zawieszenie, ale z tego co patrzyłem FK ma też w swojej ofercie zawieszenia które oscylują w cenach KW więc raczej wykonanie jest też do zaakceptowania :) Też sobie to przemyślałem i chyba trzeba będzie poświęcić więcej kaski na zawias :( i w sumie w tej cenie można wybrać coś porządnego Weiteck,AP,KW.

Opublikowano

Nie bedziesz zalowal. Ja np TA Techniksa zaluje ;/

Opublikowano

Chcesz wymienić cały zawias tak? Nie kombinuj z przekładaniem sprężyn, przeważnie inne nie chcą pasować lub trzeba dorabiać coś w stylu ori mocować co by sprężyna pewnie siedziała, to się opłaca w przypadku jak amorki są ok, a sprężyny już podziękowały. Co prawda z Twojego gwintu FK sprężyny przełożysz do innego gwintu, bo tu nie ma dużych różnic. Polecam coś porządnego (KW, KONI) tylko w większości są dość sztywne jak na nasze drogi, tył bym zostawił w spokoju, nie kombinował, mi w sumie w garażu leży KW inox do ośki i jest dosć sztywne, ale to nie przez sprężyny, bo sprawdzałem jak to jeździ z ori springami i było jeszcze sztywniej, oczywiście można kombinować, ale chyba producent wie co robi kompletując zestawy.

Opublikowano
w większości są dość sztywne jak na nasze drogi

Mozna kupic gwint z regulacja twardosci :)

Opublikowano

oczywiście :) sam mam KONI z regulacją, choć regulujemy tylko odbicie ,jest 10 obrotów od średnio twardego do betonu, teraz mam ustawione na 2 i jest ok, wiadomo wszystko zależy jakie drogi mamy w okolicy, to wtedy możemy sobie pozwolić na więcej, ale np. przy feldze 17 jest już za twardo, ale to już wina naszych dróg.

Opublikowano
  • Autor

Przy normalnym gwincie też możemy regulować twardość :> Im wyżej auto,tym sprężyna jest ściśnięta bardziej automatycznie jest twardszy,ale to są minimalne różnice :P

ps2snake czemu żałujesz ta-technik-ów? Jest to co mówiłem, że tył siedzi miękko? czy jednak jakość?

Opublikowano

ps2snake czemu żałujesz ta-technik-ów? Jest to co mówiłem, że tył siedzi miękko? czy jednak jakość?

To miekko i jakosc pozostawia wiele do zyczenia. U mnie wytrzymal 10tys i tyl juz leje :) u kolegi w pasku b5 zas przod sie zlal