Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHH] wyciek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Mam problem z olejem po wymianie mam plame pod autem przed było ok pojechałem do mechanika on stwierdził,że cieknie z pod filtra kupiłem nowy bo myślałem że ten jest uszkodzony ale dalej jest to samo niewiem gdzie może ktoś miał taki przypadek mokro jest w okolicach filtra.

Opublikowano

dlaczego masz silnik AHH w samochodzie z 1995 roku?

moze leciec z chlodnicy oleju (poz 15) albo peknieta, albo uszkodzone uszczelnienie (poz. 1) pomiedzy pomiedzy chlodnica a uchwytem. albo uszczelnienie (poz. 3) pomiedzy uchwytem a blokiem silnika.

osobiscie stawiam na poz. 1. w czasie okrecania filtra mogla sie delikatnie odkrecic i uszczelniac puszcza.

mozna sie roniwez przyjrzec. uszczelniaczom poz. 6; 11 oraz 14

a170099hh3.jpg

Opublikowano

Sprawdź czy nie zluzował się kruciec gwintowany mocujący chłodnicę i filtr. To się czasami zdarza.

Opublikowano

dlaczego masz silnik AHH w samochodzie z 1995 roku

Kolega ma chyba AHU albo 1Z :cool: A co do wycieku wystarczy wymienić uszczelkę (na rysunku wyżej Nr,1)albo sylikonem potraktować jeśli przed wymianą nie ciekło a teraz cieknie to jak wykręcał stary filtr musiał poluzować niechcący śrubę (Nr.16)mocującą chłodniczkę oleju :confused4:

Opublikowano

:doh1: silikonem wyciek oleju? :bicz2: przeciez uszczelniacz kosztuje pare złotych.

jeżeli samochod jest 1995 roku to tylko 1Z. AHU wychodził w latach 1996-2001

chyba ze wymieniony byl silnik.

Opublikowano

Z silikonem to przegięcie. Nie cierpię silikonu. Sam mam tubkę a właściwie kilka różnych i starczają mi na bardzo długo, Oczywiście małe tubki i Erlinga. Nie cierpię silikonu bo naprawiacze walą go wszędzie w ilościach hurtowych a czyszczenie tego podczas napraw podnosi mi ciśnienie.

Opublikowano

Panowie napisałe najpierw żeby "wymienić uszczelke"a potem "albo sylikonem" :wallbash: Ja tak zrobiłem u siebie ale nie miałem nowej uszczelki a wymieniałem olej i zauważyłem że cieknie z chłodnicy więc lepiej żeby dale ciekło niż posmarować lekko uszczelkę silikonem pociągnąć (nie mówię żeby nawalić niewiadomo ile), wiem że uszczelka kosztuje grosze ale jak nie miałem możliwości kupić a samochód miałem rozebrany a na drugi dzień w trasę to co lepiej żeby olej paprał cały silnik niż sylikonu trochę wziąść?? I tak już zrobiłem z 20tyś i nawet grama oleju się nie pokazuje. Zależy też jakiego sylikonu kto używa

Opublikowano

:)

:polew: burze sie zawsze gdy słysze stosowaniu silikonu nie tam gdzie jego uzycie przewidziano,

najbardziej irytuje mnie jego stosowanie w kobiecych piersiach :laghing2:

Opublikowano

:)

:polew: burze sie zawsze gdy słysze stosowaniu silikonu nie tam gdzie jego uzycie przewidziano,

najbardziej irytuje mnie jego stosowanie w kobiecych piersiach :laghing2:

Kobiecych jak najbardziej nie :kwasny:

Opublikowano

OT: dobry silikon nie jest zly :naughty:

Opublikowano

no :decayed: tylko troche strach, nigdy nie wiadomo czy nie pusci protezka :kox: no bo coz wtedy? ;)