Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Dziwne odgłosy z okolicy EGR-u ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W momencie naciśnięcia na gaz zanim auto dostanie obrotów słychać pojedyncze " pierdnięcie". Dzwięk zlokalizowałem w okolicach EGR-u . Prawie za każdym naciśnięciem gazu na biegu jałowym to słychać. Zobaczcie na film i doradzcie coś. VAG nie pokazuje żadnego błędu.

Opublikowano

Na pracującym silniku zdejmij wąż powietrza doładowanego z obudowy zaworu EGR i zajrzyj do jej wnętrza. najpierw będzie widoczna klapa gasząca w pozycji poziomej czyli otwartej a za nią trzonek wraz z zaworem EGR. Przy każdym dodaniu gazu zawór musi się zamknąć czyli trzonek ma opaść w dół. Jeśli będzie inaczej to masz prawdopodobnie uszkodzony N18 i wtedy wężyk wychodzący od niego do siłownika zaworu EGR (czyli tego srebrnego grzybka) trzeba będzie odłączyć i zaślepić. Sterownik silnika w Twoim przypadku nie pokaże wtedy żadnego błędu.

Opublikowano

u mnie podobne odgłosy były w egr po pewnym czasie dostał czkawki podczas przyspieszania w okolicy 1800-1900 mechanik zdjął jeden przewodzik z egr i go zatkał = efekt zero pierdzenia i czkawki

:D

a oto moja nie profesjonalna przeróbka ale skuteczna :D

DSC_1012.jpg

DSC_1013.jpg

Opublikowano

Egr puszcza dlatego masz takie odgłosy brumienia:)

Opublikowano

u mnie nie było wycieków z egr, w poprzednim wozie egr przeciekał i było to widoczne, u mnie tego nie było a dźwięki były ;)

to co pokazałem na zdjęciach pomogło w moim przypadku :)

Opublikowano

czy takie zachowanie = się uszkodzone n18 i/lub egr? czy jeszcze inne mogą być przyczyny? zdarza mi się po ostrym przelocie że mój egr chwilę tak robi na postoju po czym przestaje po paru/ parunastu sekundach :mysli:[br]Dopisany: 11 Wrzesień 2011, 13:42_________________________________________________(Dodam że EGR mam nowy, ma niecały miesiąc)

Opublikowano
  • Autor

u mnie nie było wycieków z egr, w poprzednim wozie egr przeciekał i było to widoczne, u mnie tego nie było a dźwięki były ;)

Pawullonn czy jak zdjąłeś ten wężyk i go zatkałeś śrubką to ten wystający bolec na którym był ten wężyk też trzeba zatkać czy on pozostaje otwarty ?

Mam jeszcze pytanie - czy taki zabieg który pokazał na fotce pawullonn można traktować jako zaślepienie EGR-a czy może należy jeszcze dodatkowo coś zatkać ?

Opublikowano

nic więcej nie było zatykane tylko ten przewodzik, mój zaprzyjaźniony mechanik mówił że nie mam co się martwić nic więcej tylko jeździć :)

Opublikowano

Pawullonn czy jak zdjąłeś ten wężyk i go zatkałeś śrubką to ten wystający bolec na którym był ten wężyk też trzeba zatkać czy on pozostaje otwarty ?

Mam jeszcze pytanie - czy taki zabieg który pokazał na fotce pawullonn można traktować jako zaślepienie EGR-a czy może należy jeszcze dodatkowo coś zatkać ?

Dokładnie też cos takiego zrobiłem u kolegi u niego membrana uderzała a póżniej jak robil czip to wyłączyli mu egr programowo i po sprawie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja tam mam odłaczony zawór egr i nawet kontrolki nie pali, a do tuningu wzielem rozwierciłem, zaspawałem i mam tylko klape gaszącą.

Opublikowano

YATES, masz EGR w takim stanie, że możesz sobie pozwolić na zaślepienie tego badziewia i nic się silnikowi nie stanie. Te odgłosy nie są prawidłowe ale też i nie jakieś szokujące.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie akurat dziś zaślepiłem węzyk idący do EGR-a. Odgłosy oczywiście zniknęły ale jakiejś specjalnej różnicy w mocy silnika nie odczułem.

Opublikowano

Bo to nie jest tuning tylko pozbycie się drażniącego środowisko rozwiązania technicznego, które i tak nie działa jak jest wciskany pedał gazu. EGR jest tylko uchylany podczas jazdy ze stałą prędkością lub (i właśnie wtedy najczęściej) jak się zwalnia pedał gazu.

Opublikowano

Ekologia :tongue4:

Opublikowano

Zaślepienie wężyka pomoże jeśli EGR jest sprawny (szczelny) Jeśli się nie domyka przy przyśpieszaniu (a na to mi wydląda) trzeba wyczyścić. Ja w swoim zaślepiłem. Niby było ok ale jak zaślepiłem to od razu turbinę słyszę. Mój na stale był chyba lekko uchylony i ciśnienie z kolektora wydechowego uciekało do ssącego przez co nie miał odpowiedniego doładowania.

Zaślep! Jeśli nie auto nie jest ostro chipowane to będzie ok. Egr przyśpiesza chłodzenie silnika na wolnych obrotach - to jedyne dobrodziejstwo, jak auto ma 100-150 koni to stygnie samo wystarczająco szybko.