Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Po zmianie rozrządu większe spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.9 TDI 110 KM 1999 rok. Panowie mam taki problem, że po zmianie rozrządu u mechanika komputer pokazuje mi spalanie większe o 0,8 litra. Tak samo jeżdzę jak i przed wymiana rozrzadu (dynamika). Auto ładnie pali na zimnym i ciepłym silniku. Co może byc przyczyną takiego stanu rzeczy?? Co muszę ewentualnie wyregulowac??

Opublikowano

Jezeli rozrząd został dobrze złożony i kąt wtrysku ustawiony poprawnie to rozważył bym możliwość że wczesniej miałeś cos "przestawione" ze palił mniej niż powinien ;)

Opublikowano
  • Autor

aha. A po czym ewentualnie poznam że auto ma źle wyregulowany kąt wtrysku?? Skoro odpala i jeździ to chyba rozrząd został dobrze złożony

Opublikowano

Sam to raczej nie poznasz jaki masz kat wtrysku,ratuje Cie tylko podpiecie auta pod komputer.

Opublikowano

aha. A po czym ewentualnie poznam że auto ma źle wyregulowany kąt wtrysku?? Skoro odpala i jeździ to chyba rozrząd został dobrze złożony

to ze odpala i jezdzi nie znaczy ze jest wszsytko ok , tak jak z ludzmi , to ze chodzisz i jesz nie znaczy ze jestes zdrowy,.. :cool1:

trzeba podpiac auto pod VAG-a i zrobic diagnostyke

Opublikowano

To normalne Ja też tak miałem, sprawdzałem wszystko i kąt synchronizacji był u mnie dobry. Spalanie po jakimś czasie wróci do normy nie masz się czym przejmować na razie nic nie kombinuj.

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

To normalne Ja też tak miałem, sprawdzałem wszystko i kąt synchronizacji był u mnie dobry. Spalanie po jakimś czasie wróci do normy nie masz się czym przejmować na razie nic nie kombinuj.

Pozdrawiam :hi:

Kąt wtrysku, a kąt synchronizacji to różne sprawy - o ile w PD de facto reguluje się kąt na kole zębatym wałka rozrządu, o tyle w silnikach z pompą wtryskową robi się to na jej kole zębatym, czyli w konsekwencji - wałka rozrządu się nie rusza (no, chyba, że została poluzowana śruba i niedokładnie ustawione GMP). Nie sądzę, żeby stary pasek był wyciągnięty na tyle, aby rozrząd się minimalnie rozjechał, więc podejrzewam, że właśnie GMP nie jest poprawnie ustawione. Tak, czy owak - poczekaj trochę i sprawdź, czy spalanie wróci do normy, a dopiero potem zadzwoń do mechanika:)

Opublikowano

a tak w ogóle to tylko komputer... :wink4: zobacz jak ci wyjdzie w praktyce

Opublikowano

sprawdz kąt wtrysku

nie pamietam dokłądnie ale powinien zamowac sie pomiedzy 52 a 57

jak sie mylę to niech mnie ktoś poprawi

Opublikowano
  • Autor

już powoli wraca do normy :>. Podziękowac koledzy