chudineze Opublikowano 25 Lutego 2008 Opublikowano 25 Lutego 2008 Planuje w tym roku wybrać się na wczasy do Bułgarii z całą moją rodzinką (2 dorosłych i 2 dzieci). Czy ktoś juz tam bywał i może coś polecić ewentualnie podać jakis konkretny namiar. Z góry dziekuję za jakieś podpowiedzi.
marcin j Opublikowano 25 Lutego 2008 Opublikowano 25 Lutego 2008 Ja byłem w 2006 samochodem w miejscowośći Sveti Vlaz ( Swięty Właz) , okolice Neseber, hotel Ivaiło , hotel rezerwowany z serwisu "Bliżej Słońca" .Z Krakowa ok 1900 km, drogą przez Rumunie (transylwanie). Ciężka droga i warunki, ale zapamiętam tą podróż do końca życia, świetna przygoda, piękne widoki, oczywiście jest też syf , ale to również warto zobaczyć i porównać do naszej Euro Polski. Nie wiem jak teraz jest z opłatami na granicy Rumuńsko -bułgarskiej , ale wtedy przezd kosztował łącznie ok 50 euro = opłaty za most+ dezynfekcja samochodu+ taxa klimatyczna + (viniety, to wcześniej trzeba kupić , bo autostrady w Rumuni było 60 km, Płd część Rumunii dojazd do Bukaresztu[stoilcy], a dziury jak na drodze do lasu, z czego połowa drogi to jedna nitka puszczona bo reszta w remoncie. W Bułgarii wtedy było bardzo tanio. Sniadanie dla jednej os ok 8zł, obiad dla 2 os+ 2* 50 ml rakiji+ 2 piwa ok 36zł, paliwo ok 3.50 zł ON. A i wrumuni uwaga na bezpańskie psy, wychudzone i wyglodzone. Są wszędzie na drogach , obok sklepów , na stacjach paliw. Miłego pobytu.Ogólnie zawsze na wakacjwe jeżdże autem, jak bede dziadkiem to będe latał samolotem, jak narazie strasznie się boje tego typu komunikacji. Pozdrawiam.
mike A4 Opublikowano 25 Lutego 2008 Opublikowano 25 Lutego 2008 witaj chudineze Do Bułgarii najlepiej jechac przez Serbie jechalem ta droga i powiem nie najgorzej jechalem wczesniej przez Rumunie i to jest prawda co pisze marcin j Droga ciezka i warunki równiez ale ciekawa przygoda najlepiej jechac do Sozopola lub Słoneczny Brzeg chociaz w Varnie tez jest milo Złote Piaski Bardzo drogo i w sumie nic ciekawego Pozdrawaim
zegarmistrz Opublikowano 25 Lutego 2008 Opublikowano 25 Lutego 2008 Ja byłem w 2006 samochodem w miejscowośći Sveti Vlaz ( Swięty Właz) , okolice Neseber, hotel Ivaiło , hotel rezerwowany z serwisu "Bliżej Słońca" .Z Krakowa ok 1900 km, drogą przez Rumunie (transylwanie). Ciężka droga i warunki, ale zapamiętam tą podróż do końca życia, świetna przygoda, piękne widoki, oczywiście jest też syf , ale to również warto zobaczyć i porównać do naszej Euro Polski. Nie wiem jak teraz jest z opłatami na granicy Rumuńsko -bułgarskiej , ale wtedy przezd kosztował łącznie ok 50 euro = opłaty za most+ dezynfekcja samochodu+ taxa klimatyczna + (viniety, to wcześniej trzeba kupić , bo autostrady w Rumuni było 60 km, Płd część Rumunii dojazd do Bukaresztu[stoilcy], a dziury jak na drodze do lasu, z czego połowa drogi to jedna nitka puszczona bo reszta w remoncie. W Bułgarii wtedy było bardzo tanio. Sniadanie dla jednej os ok 8zł, obiad dla 2 os+ 2* 50 ml rakiji+ 2 piwa ok 36zł, paliwo ok 3.50 zł ON. A i wrumuni uwaga na bezpańskie psy, wychudzone i wyglodzone. Są wszędzie na drogach , obok sklepów , na stacjach paliw. Miłego pobytu.Ogólnie zawsze na wakacjwe jeżdże autem, jak bede dziadkiem to będe latał samolotem, jak narazie strasznie się boje tego typu komunikacji. Pozdrawiam. W zeszłym roku jechałem przez Rumunie do Bułgarii (i później dalej na południe do Grecji)... Nie polecam. Przez serbie a później do Macedoni i wtedy do byłgari. Pzez Serbie tranzyt (autostrada) - zapłaciłęm chyba w sumie za autostrady w Serbi jakieś 30 Euro. W Macedoni 10 Euro. NIe zapomnij o zeilonej karcie (bo ja zapomnieałem i musiałem jechać przez Rumunie w tamtą stronę..) Rumuni nie polecam bo ... pierwsze 100 km spoko.. droga od strony europy piękna jak stół.. ale później astfalt się skończył i przez 100 km go nie było. Moją audiczką te 100 km jechałem prawie 5 godzin. Szybciej jak 30 się nie dało jechać. Straciłęm szybe (przez kanień spod tira)... po powrocie jeszcze 2 wachacze do wymiany (przed wyjazdem robiłem wszyskite...).. Rumunia to maskara i nigdy więcej.. Co do połączenia pomiędzy Rumunią a Bułgarią - prom 20 Euro + 6 euro za osobe.. W Bułgari natomiast drogi dobre..
chudineze Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Opublikowano 28 Lutego 2008 Ja jak będę jechał to przez Ukrainę bo mam dużo bliżej więc myślę, że będzie może lepsza droga. Przegladałem oferty w necie i jak narazie to myślałem o miejscowościach Balczik i Obzor może ktoś był i podzieli się wiadomościami jaka jest plaża tzn. czy jest kamienista czy piszczysta.
Gość son_czwa Opublikowano 28 Lutego 2008 Opublikowano 28 Lutego 2008 Byłem w Bułgarii 4 razy, co do dróg dojazdowych to nie mam pojęcia w jakim są stanie, bo raz jechałem autokarem, a resztę samolotem, ale jeżeli chodzi o plaże to zdecydowana większość jest piaszczysta i całkiem czysta. Miejscowości, które mogę polecić z tych spokojniejszych to: Kranevo (szeroka plaża), i Rawda. A tam gdzie można zostawić trochę pieniędzy i dobrze się zabawić to: Złote Piaski (dość drogo) i Primorsko (polecam!-wspaniałe usytuowanie miasteczka i widoki). Oczywiście koniecznie odwiedzić Nessebar i Słoneczny Brzeg :th:
Rekomendowane odpowiedzi