Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie termostatu w silniku 2.0 20v ALT

Jest to zwykły mechaniczny termostat?

Do czego jest ta kostka 2 pinowa wpinana w niego? Podobno grzałka.

Czy będzie on prawidłowo funkcjonował jeżeli nie będzie podpięta?

W podręczniku do tego silnika właśnie przeczytałem, że chłodzenie w ALTach jest robione na podstawie map, oznacza to, że sterownik zbiera dane ze wszystkich możliwych czujnik i decyduje CZY ma otworzyć termostat (otwarty/zamknięty). Działa to niezależnie od obciążenia silnika, z wyjątkiem najwyższych obrotów.

Przy "full throttle", termostat rozszerza się jeszcze bardziej (poprzez podgrzewanie wosku), schładzając się do 75-80 stopni.

Wg podręcznika, praca przy 100-105 stopniach zwiększa wydajność termodynamiczną, a dodatkowo nie przegrzewa się oleju (!!).

Podsumowując, bez wpiętej kostki termostatu nie będzie działać wogóle, a bez "wkładu" termostatu silnik będzie niedogrzany.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W ALT nie jest to termostat, a regulator temperatury. Kostka, która jest w niego wpięta doprowadza sygnał od kompa, który reguluje otwarcie zaworu (po co tam grzałka??!!).

Niestety wymienia się to w całości, czyli obudowę razem z regulatorem. W ASO ok. 350pln.

Bez kostki komputer będzie wyrzucał błąd, a regulator w ogóle najprawdopodobniej nie będzie działać (np. wodę będzie wywalać korkiem ze zbiorniczka wyrównawczego).

Sugerowałem się tym schematem z tą grzałką

alt.jpg

Opublikowano

Sugerowałem się tym schematem z tą grzałką

alt.jpg

Zgadza się, ale jak przeczytałem "grzałka", to pomyślałem webasto ;)

Zwracam honor :hi:

Tak, czy inaczej, bez wpiętej wtyczki w termostat działać nie będzie... :chytry:

Opublikowano

Panowie wiem, że odgrzewam kotleta, ale do tego termostatu można kupić sam mechanizm i to jego wymienić koszt około 100 zł tylko nie wszystkie hurtownie to mają. Firma tej części jest dokładnie taka sama jak firma produkująca termostat:) a więc możliwość wymiany jest. Termostat sam w sobie jest drogi bo nie wiem czy zauważyliście, że w jego obudowie zamontowany jest czujnik temperatury. Jeśli zapytacie w ASO to dostanieage informacje, że wymiana tylko całości. Natomiast w dobrej hurtowni dostałem informacje, że można sam środek wymienić.

pozdrawiam przepraszam za błędy ale z telefonu piszę.

Opublikowano

Panowie wiem, że odgrzewam kotleta, ale do tego termostatu można kupić sam mechanizm i to jego wymienić koszt około 100 zł tylko nie wszystkie hurtownie to mają. Firma tej części jest dokładnie taka sama jak firma produkująca termostat:) a więc możliwość wymiany jest. Termostat sam w sobie jest drogi bo nie wiem czy zauważyliście, że w jego obudowie zamontowany jest czujnik temperatury. Jeśli zapytacie w ASO to dostanieage informacje, że wymiana tylko całości. Natomiast w dobrej hurtowni dostałem informacje, że można sam środek wymienić.

Jak Ci się uda dostać ten sam "mechanizm", to mam nadzieje, że będzie tam instrukcja wymiany :wink4:

Ja swój stary chciałem obejrzeć i jedyne co udało mi się zrobić, to odkręciłem górną cześć obudowy - w dolnej części był zatopiony termostat i jak go próbowałem ruszyć to ukruszyłem wosk. Niestety już to wszystko wyrzuciłem, a tak bym wrzucił zdjęcia...

Aaa... i daj namiary na tę dobrą hurtowonię - spróbuję to zweryfikować :cool1:

Opublikowano

Tu macie fotki rozebranego termostatu, które wrzuciłem w tym wątku:

:arrow2:Termostat czy cos innego ?

Termostat z mojego 1.8T ale do ALT idzie ten sam.

U mnie okazało się, że termostat nie trzymał, bo zniknął oring na wewnętrznym trzpieniu. Oring uszczelniał go jak był zamknięty. Zaznaczyłem strzałką gdzie brakuje oringu przez co termostat nie trzymał.

I ten element elektryczny to nie jest żaden czujnik tylko jest element grzejny, który podgrzewa parafinę, jest to wyraźnie napisane w Elsie.

26112011197.jpg

26112011198.jpg

Prawdę mówiąc to wymiana tylko samego elementu mechanicznego nie daje gwarancji, że termostat będzie działał jak należy :mysli: musiałby być wymieniany komplet razem z grzałką.

Opublikowano

Ja dostałem informację, że można wymienić sam środek, za ~ 100 zł, część przyszła jednak okazało się, że uszkodzony mam także czujnik temperatury, więc zmuszony byłem wymienić całość. Tak czy inaczej część tą produkuje ta sama firma co termostat, a więc coś w tym musi być :mysli:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam.

A ma może ktoś namiary na ten zamiennik?