Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Problem po odpaleniu na zimnym silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeglądałem forum w temacie dziwnej pracy na zimnym silniku. Jednak rozwiązania nie znalazłem dlategoopiszę swój problem.

Podczas poranego odpalenia silnik po 10-15 sekundach zaczyna niestabilnie pracować. Obroty falują, wyglada to tak jak by wypadały zapłony. Po ok minucie sytuacja wraca do normy i silnik juz pracuje normalnie.

Co może być powodem takiego zachowania. Vag pokazuje błąd obydwu sond lambda, ale z tego co wiem to normalna sytuacja przy gazie.

Świece zmieniane niedawno, wszystkie wygladały podobnie. Auto podczas późiejszej jazdy zarówno na LPG jak i na benzynie nie traci mocy.

Opublikowano

...a próbowałeś odpalać na lpg, ja kiedyś tak miałem w Lanosie jak mi się przytarły wtryskiwacze...

Opublikowano

Co może być powodem takiego zachowania. Vag pokazuje błąd obydwu sond lambda, ale z tego co wiem to normalna sytuacja przy gazie.

Świece zmieniane niedawno, wszystkie wygladały podobnie. Auto podczas późiejszej jazdy zarówno na LPG jak i na benzynie nie traci mocy.

Nie jest to normalne. Gdy lpg jest dobrze wyregulowane to nie będzie żadnych błędów z tym związanych.

Jakie to błędy, bo jeśli jest ubogo to szybka droga do wypalenia zaworów.

Opublikowano

Ile jeździsz już na lpg??? Wtryskiwacze od LPG były robione?? U mnie przy tych samych objawach okazało się że wtryski lały (i przez noc dostawało się trochę gazu w kolektor i później był problem).

Opublikowano
  • Autor

Nie mam mozliwości wymuszneia odpalenia na gazie, sekwencja.

Gaz ma jakieś 4 lata z czego jest zrobione na nim OK 40 - 50 tyś. Wymienione reperatury wtrysków gazu na wiosnę, wykalibrowane, gaz wyregulowana, zrobione nowe mapy itp.

Jeżeli chodzi o dokładne numery błedów to podam jutro bo powiem szczerze że nie pamiętam. Bład lambdy, mieszanka poza zakresem.

Nie robiłem adaptacji przepustnicy, ponieważ wyczytałem, że ABC to silnik z linką i krokowcem i w tym przypadku adaptacji się nie wykonuje, potwierdzicie?

Opublikowano

A czujnik temperatury silnika sprawny??? Nie zalewa Tobie garków benzyną z rana (łatwo można sprawdzić - jak zaczyna wariować to sprawdź czy nie czuć benzyną z wydechu)??

Opublikowano

raczej nie powinno ci wywalac błedu sond nawet jak masz na gazie :confused4:

Opublikowano

Może po prostu spróbuj dolać jakiegoś STP do czyszczenia wtrysków i pojeździć trochę na benzynie. chociaż z 50km a później zawsze gasić go jak na dłużej to na benzynie. U mnie w poprzednich autach zawsze to pomagało. Prawdopodobnie jeżdżąc tylko na LPG coś tam się zanieczyszcza w nieużywanym układzie zasilania benzyną.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Miałem ostatnio dośc mało czasu. Sprawdziłem błędy, podam numery wieczorem.

Przysłuchałem się ostatnio jak się zachowuje dokładnie silnik odpalony po kilku dniach postoju. Chodzi przez 5 sek dobrze a później zaczyna go dławić i strzela. Wszystko ustaje po nie całej munucie jak silnik zejdzie z najwyzszego ssania.

Wygląda to ewidentnie w moich oczach na dostawanie się lewego powietrza podczas pracy na ssaniu. I tu moje pytanie. Co jest odpowiedzialne w tym silniku za prace na ssaniu i gdzie mogę szukać nieszczelności?

Opublikowano

Sprawdz zawór węgla aktywnego czy pracuje...

Opublikowano
  • Autor

To może ten zawór, który się otwiera dopiero pod wpływem podciśnienia w kolektorze?[br]Dopisany: 12 Październik 2011, 21:25_________________________________________________Ewentualnie jakiś numer części bo Etka mi tego nie znajduje.[br]Dopisany: 12 Październik 2011, 21:29_________________________________________________Jeszcze za pamięci błędy:

00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation

19-10 - Lower Limit - Intermittent

00554 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation 2

00561 - Mixture Adaptation

13-10 - Adaptation Limit (Mul) Not Reached - Intermittent

Opublikowano

To może ten zawór, który się otwiera dopiero pod wpływem podciśnienia w kolektorze?[br]Dopisany: 12 Październik 2011, 21:25_________________________________________________Ewentualnie jakiś numer części bo Etka mi tego nie znajduje.[br]Dopisany: 12 Październik 2011, 21:29_________________________________________________Jeszcze za pamięci błędy:

00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation

00554 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation 2

00561 - Mixture Adaptation

13-10 - Adaptation Limit (Mul) Not Reached - Intermittent

Zawor aktywnego wegla jak masz walniety to moze ci sie robic podcisnienie w baku tez tak mialem po zgaszeniu stukalo cos w okolicach baku myslaem ze moze wydech ale okazalo sie ze bak sie odksztalacal i wracal do pierwotnego ksztaltu(moze oderwac wskaznik paliwa w baku) i czasem syczalo po okreceniu korka (zawor jest na puszcze filtra powietrza przynajmniej w aeb i adr) ja wyczyscilem to wd40 i przedmuchalem kompresorkiem a pozatym zrobilem mala dziurke w korku i juz lepiej odpala rano :)

Opublikowano

mam podobny problem jak Ty tylko że w silniku aqd 2.8 i instalacja gazowa nowa, rownież nie wiem z czym problem, nowe kable i świece ngk :hi:

Opublikowano

bartek123438

Zakręcasz lpg, kasujesz korekty vagiem lub przez odłączenie aku i jeśli na benzynie jest ok to do gazownika na regulację

Opublikowano
  • Autor

A podpowiesz jak skasować korekty Vagiem to bym dzisiaj zakręcił gaz a jutro sprawdził tą teorię.

Być może po odłączeniu aku jeździłem od razu na gazie i mapa benzyny w sterowniku nie zdążyła się utworzyć.

Opublikowano

A podpowiesz jak skasować korekty Vagiem to bym dzisiaj zakręcił gaz a jutro sprawdził tą teorię.

Być może po odłączeniu aku jeździłem od razu na gazie i mapa benzyny w sterowniku nie zdążyła się utworzyć.

Wchodzisz w błędy silnika i je kasujesz nawet jeśli ich nie ma, wtedy zerują się korekty paliwowe.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę w chwili wolnej i dam znać.[br]Dopisany: 14 Październik 2011, 20:10_________________________________________________Znalazłem elektrozawór węgla aktywnego. I teraz moje pytanie. Czy on powinien pracować ciągle, czy włącza się okresowo?

Mój pracuje okresowo i wlącza się jak chce, czasami na dłużej, częściej na chwilę.