Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Akumulator - jaki kupić!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z akumulatorem. jak troszke postoii to zaraz go szlak trafia i nie chce palić. U mnie są na aku oznaczenia 8DO....... 360 A, 600 amps. w sklepie mi powiedzieli że to są pewnie inne jednostki. słyszałem że najlepiej jest mieć akumulator o takie samej pojemności..... nigdzie na froum nie znalazłem odpowiedzi jaki aku do afn-a...... Proszę o pomoc.

Wogóle to nie wiem co się z nim stało. On już tak nie kręcił dobrze. Ale jak poprawiłem sobie kąt wtrysku to mi autko gadało na dotknięcie. I nagle staje u kolegi (podkreślam że miałem do niego około 1 km... autko postało około 2 godz i nie chciał zapalić.... słabo kręcił :wallbash: )

No ale jak tak chwilke przytrzymałem to zaskoczył......

Nowy aku kosztuje 395 zł...... centra 72 mA (przepraszam jeśli myle jednostki.... może źle zapamiętałem w sklepie)

Opublikowano

Musisz zwrócić uwagę na:

-pojemność w Ah (amperogodziny): taka jak orginał lub nieco większa - alternator da radę

-prąd rozruchowy w A (ampery): j.w. , bo mimo takiej samej pojemności w dieslach jest potrzebny większy niż w benz.

-wymiary obudowy, rodzaj i biegunowość styków: mogą być problemy z montażem

Jeśli jesteś laikiem, to lepiej jechać do typowego sklepu z częściami i spokojnie Ci dobiorą, w żadnym wypadku jakieś markety, giełdy itp

Opublikowano
  • Autor

tak, tylko u mnie na akumulatorze jest napisany prad rozruchowy 360 A.... to jest chyba prad rozruchowy???? a pojemnosci nie ma nigdzie zaznaczonej,, (powinna być w Ah tak jak pisze kolega rtocki) jest tylko coś 600 amph ( ps. może coś przekręciłem....ale 600 jest na 100 %) czy to może być jakaś zamienna jednostka i wychodzić powinno 60 Ah????? :wallbash:

Opublikowano

Ja mam o ile pamiętam 72Ah 380A, ale 60Ah 360A też wyrobi.

Opublikowano

Wpisz kody wyposazenia tu: http://igorweb.org/equidec/Default.aspx i dowiesz sie jaki masz/miales fabrycznie zamontowany akumulator i taki wlasnie kup. Kody wyposazenia znajdziesz na naklejce w ksiazce serwisowej, badz we wnece kola zapasowego.

Opublikowano
  • Autor

a czy ktos wie co to jest za jednostka 600 amps :wallbash:

Opublikowano

JA mialem to samo i wymienilem na bosch 80Ah 380A ,a z tego co wiem to na poczatku produkcji AFN byly wyposarzane w aku 80Ah 380A ale starego typu czyli pelna obsluga ,w dalszej produkcji montowali 72Ah 380A ale juz bezobslugowe czyli posiadajace magiczne oczko :decayed: Z tego co piszesz to bierz w tej cenie i problem z glowy

:th:

Opublikowano

A chyba wyczaiłem, teraz się podaje prąd rozruchowy wg normy EN i wtedy są właśnie wartości typu 600-700, na Twoim są pewnie obydwie metody podane

Opublikowano

Kup akumulatro firmy MOLL są orginalnie montowane w nowych AUDI i są to chyba najlepsze akumulatory. Co do pojemności to myśle że będzie ok 75Ah. Prąd rozruchowy powinien być jak największy tylko zwróć uwage w jakie jest podany normie bo jest ich kilka (DIN, EN, SAE) i tak naprzykład w normie DIN 400A = EN 680A. Myśle że taki MOLL 75Ah i 400A DIN będzie najlepszy do twojego auta.

Jak by co to tu masz przelicznik według różnych norm:

http://www.rpt.pl/archiwum/rpt_050118.htm

Opublikowano

Na dizelka to poniżej 72Ah nieradziłbym schodzić,przy rozruchu potrzebuje kopa a amper jak najwięcej. :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki..... Kupiłem Centrę 680 A, 72 Ah. Myślę że będzie hulał. Aczkolwiek zima się kończy a tu trzeba aku zmieniać :th:

Opublikowano

ja kupiłem na allegro czeski akumulator 76 Ah formy AKUMA.. z przesyłką zapłaciłem 280 PLN.. Nic dodać nic ująć - jestem zadowolony. Autko stoi bez garażu i nie było problemów z odpaleniem (mam go od września chyba wiec jest nowy-zobaczę jak przejdę następne zimy).

Na chwilę obecna - polecam.

nick sprzedawcy na allegro z tego co pamietam to : TheBatteryMaster gdyby kogoś to interesowało