Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AAH] Poważny problem z silnikiem V6 2.8 AAH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze auto bardzo kiepsko jedzie jak jest zimne oraz jak się zagrzeje tylko w stanie pośrednim jest z nim w miarę dobrze, choć i tak nie jest to co być powinno. Po drugi co jest już bardzo kłopotliwe, autko traci nagle całą moc, a dokładnie mimo pedału gazu w podłodze obroty gwałtownie spadają i auto zaczyna skakać jak żaba. Dzieje się to mniej więcej po 5 do 30 minutach jazdy zarówno na benzynie i gazie. Generalnie wszystkie te objawy występują na obydwu paliwach. Auto było podpinane pod Vag-a i niestety nic nie pokazuję. Wymienione zostały: przepływka, silnik krokowy, czujnik ciśnienia oleju, miska olejowa, cewki, obydwie sondy lambda, czujnik stuków, uszczelki pod głowicami, a same głowice zostały wyczyszczone i wyremontowane, chyba to wszystko co zrobiłem. Kompresja na cylindrach waha się od 12,5 bara do 13 barów.

I już totalnie nie mam pomysłu co to może być. Może ktoś ma jakiś pomysł.

Opublikowano

Może przestawiony rozrząd o ząbek lub dwa. Daj do kogoś kto Ci to robił i niech sprawdzi, czy dobrze wszystko poskładał-zgodnie ze sztuką. Możliwe, ze po tych wszystkich zabiegach, potrzebne będzie jeszcze planowanie głowic. To tylko sugestia :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Rozrząd jest ok sprawdzałem żeby mieć pewność, a co do planowania to było robione. Poza tym wszystko sam robiłem zgodnie ze sztuką, głowica trafiła do najlepszego zakładu w Krakowie tj. do Papieża, a potem został dokręcona kluczem dynamometrycznym więc jestem pewien że jest dobrze dokręcona. A jeszcze został wymieniony czujnik położenia wałka rozrządu razem z o-ringiem. Może by ktoś polecił jakiś warsztat w Krakowie w którym są jacyś kumaci mechanicy i dadzą sobie rade ??

Opublikowano

na LPG I Pb to samo? jeśli tak to próbowałeś odłączyć całkowicie instalacje LPG?

Opublikowano
  • Autor

Nie próbowałem, czy robi to jakąś różnice ?? Niestety jest to moje pierwsze auto z LPG i na tym się totalnie nie znam.

Opublikowano

Czujnik temperatury?? Może się posypał i źle podaje temperaturę do kompa a ten źle podaje dawkę paliwa na ciepłym silniku .Zrób jeszcze czyszczenie i adaptacje przepustnicy-nie zaszkodzi:)

Opublikowano

Nie próbowałem, czy robi to jakąś różnice ?? Niestety jest to moje pierwsze auto z LPG i na tym się totalnie nie znam.

u mnie robiło :wink4:

mam u siebie staga 300 i jakiś czas temu też miałem DUŻE kłopoty z "niejechaniem" samochodu, vag nie pokazywał żadnych błędów, na Pb i LPG nie jechał

po odłączeniu LPG i powróceniu do ori zasilania w Pb jak ręką odjął

po dokładnym sprawdzeniu wyszło że jeden kabelek do sterowania wtrysku któregoś cylindra nie miał przejścia i zakłócał wszystko

spróbować nie zaszkodzi :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Na razie odpiąłem tylko zasilanie gazu i odpiąłem na minute akumulator, potem zrobiłem jazdę próbną i niestety nic nie pomogło, nie jedzie tak jak przedtem. Sprawdzałem na obwodnicy Krakowa i do 140 przyśpiesza a potem maksymalnie 160 pa paru minutach osiąga. I niestety znów jadąc straciłem całą moc nagle i auto przestało jechać, na Pb przynajmniej nie skacze jak żaba.

Opublikowano

a o świecach nic nie piszesz kolego, wymieniałeś :cool1::mysli:

Opublikowano
  • Autor

Tak wymieniałem. Mniej więcej od końca czerwca meczę się z tym autem.

Opublikowano

Ja bym odłączył bezpiecznik od sterownika LPG, zakręcił dopływ gazu przy butli do reduktora, ściągnął przewody LPG fazy lotnej i spuścił ciśnienie (o ile jest) żeby nie było motywu jak u mnie, reduktor pierdzielnął ciśnienie gazu 3Bary, przeciskało się przez wtryskiwacze gazowe do kolektora... nie chciał palić, jak zapalił to też żabką pomykał no i muł... jak podłączyłem pod kompa to błędów chyba z 15 :shocked: . Jak odłączyłem LPG i odłączyłem na noc aku. rano maszyna odpaliła na PB ze strzała :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za pomoc, problemem okazał się nie gaz lecz ECU, ktoś wielce inteligentny wgrał tam jakiegoś lewego softa i to była główna przyczyna tego problemu plus jeszcze wtyczka od przepustnicy była pęknięta i się czasami lekko rozpinała, na razie LPG jest odpięte i czeka na wizytę u gaziarza który zrobi pełen przegląd i powymienia część zużytego już w sporym stopniu osprzętu.