Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Dogrzanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

To u mnie termostat Jest do wymiany Drugi bo jak Jade i po włączeniu na full ogrzewania spada temperatura i Dlugo się nagrzewa do 90 w czasie jazdy u Ciebie też tak Jest? [br]Dopisany: 15 Październik 2011, 15:42_________________________________________________To u mnie termostat Jest do wymiany Drugi bo jak Jade i po włączeniu na full ogrzewania spada temperatura i Dlugo się nagrzewa do 90 w czasie jazdy u Ciebie też tak Jest?

Opublikowano

a weź pozasłaniaj chłodnice kartonami i zobacz czy będzie OK

Opublikowano
  • Autor

wtedy Jest ok górny i dolny bardzo gorący i temperatura też rośnie szybko.

Opublikowano

Na walniętym termostacie bardzo ciężko mi sie nagrzewał, jak stanąłem w korku to miałem 90 ale jak zaczynałem jechać to szybko spadała.

Prawdopodobnie masz termostat do wymiany.

A od dawna masz ten termostat?

Masz klimatronik? na kanale 49 jest pomiar temp, więc może sprawdź czy zgadzają Ci się odczyty z zegarów i klimatronika.

Po wymianie termostatu u mnie, choćbym nie wiem ile jechał i jak podkręcał ogrzewanie to temp trzyma ciągle 90oC

Opublikowano
  • Autor

Jechałem teraz z 20km silnik mi się nagrzal Do 90c wlaczylew ogrzewanie i temperatura spadała do 70c obrazu a dolny przewód zimny a górny twardy Jade zaraz to rozbierać i wyjme go całkiem i będzie bez bo boję się że przegrzeje silnik a jak kupie nowy dopiero założe ale może coś się da rozwiązać z tym. proszę o rady?[br]Dopisany: 15 Październik 2011, 17:02_________________________________________________Termostat mam trzy dni.

Opublikowano

Może masz dalej zapowietrzony układ?

Ile łącznie płynu wlałeś? Powinno wejść około 6 litrów

Opublikowano
  • Autor

około 5litrów nie więcej. [br]Dopisany: 15 Październik 2011, 17:19_________________________________________________właśnie go wyjołem I sprawdzilem w garku otwiera sie jak woda sie zaczyna gotowac czy to dobrze czy zle prosze o rady bo stoje przed samochodem i niewiem co zrobic.

Opublikowano

to dobrze.a czy montując termostat zakładasz oring uszczelniający termostat.chodzi o to żeby płyn nie miał możliwości ominięcia termostatu.

Opublikowano

popieram pytanie kolegi u góry, bardzo trafne :hi:

nie przegrzejesz w ten sytuacji silnika, przeciez on jest niedogrzany, a nie przegrzany wiec z jakiej paki? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Tak oczywiście tak robię. Termostat sprawdziłem w ten sposób że:

1. włozylem go do pustego pojemnika.

2.gotujaca wode wlalem do niego

3.otworzyl sie z trzy milimetry

pytanie?

4-czy on Jest dobry czy nie za mało się otwiera? proszę o Odpowiedz bo nie wiem co zrobić i jeżdżę teraz bez. DZIĘKUJE.

Opublikowano

Kupiłeś w końcu ten ORI termostat czy dalej walczysz z tym Vernet'em ?

Odpowietrzyłeś układ tak jak się to powinno zrobić ?

Opublikowano
  • Autor

1.Ori nie Kupilem bo nie mam teraz jak.

2.wyjołem go do sprawdzenia i jeżdżę bez

3.wypowiedź wcześniej Jest jak to ZROBILEM.

4.jeśli możesz spójrz Proszę i Odpowiedz bo moim zdaniem Jest ok ale nie wiem chce się dowiedzieć od kogos kto się zna. i nie robić pracy sobie na darmo. [br]Dopisany: 15 Październik 2011, 23:23_________________________________________________Co do odpowietrzenia znalazlem w necie zaje.... artykul jak to zrobic Wstawie go tu jak uporam sie z tym problemem badz zrobie kompa.

Opublikowano

Twoim problemem teoretycznie jest, że termostat otwiera się ZA DUŻO a nie za mało

Opublikowano

Twoim problemem teoretycznie jest, że termostat otwiera się ZA DUŻO a nie za mało

Raczej za wcześnie ( np. przy 82oC , wskaźnik w liczniku wskaże wtedy już 90oC ale jak włączysz ogrzewanie na maxa to temp. spadnie powiedzmy na 75oC i stąd takie wahania wskaźnika ) :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Jak to nie rozumiem . jak by tak było to bym mial obydwa przewody gorace a nie są . bo by był obieg cały czas może się mylę.?Są twarde tylko nawet bez terostatu poluzowalem korek i jest ok moze byc wadliwy . Złożyłem bez termostatu nie mam zamiaru się denerwować nad nim i męczyć Bog wie ile Bo i dziewczyna ma nawet dość tego już bo tylko samochod i samochod złapie grosza kupie ori i juz. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem i przepraszam za zawracanie glowy może czasam bez sensu.

Opublikowano

Przyjrzyj się jeszcze instalacji LPG , na pewno masz gdzieś wpiętą tą instalację w układ chłodzenia :wink4:

Opublikowano

Z tego co wiem to termostat powinien się otworzyć na jakieś 7 mm przy 100oC.

Może za słaby jest obieg cieczy chłodzącej skoro u Ciebie otwiera się tylko na 3 mm?

Opublikowano

Tez jestem na kupnie termostatu....u mnie podczas jazdy wogule już nie łąpie temperatury , termostat jest cały czas otwarty....czy ktos wie ile kosztuje orgi w ASO lub jakies numery,nazwa jego?

Opublikowano
  • Autor

Dziś dzwoniłem do aso koszt Termostatu to 135zł plus wysyłka 18 zł.Jak tylko złapie grosza to kupuje i zmieniam go.[br]Dopisany: 18 Październik 2011, 11:09_________________________________________________Landryn86 jak go wrzuciłem i razem z nim zagotowalem wode to otworzyl sie całkiem jak wlalem do pustego garka w ktorym on był to 3mm wtedy sie otworzył.

Opublikowano

Wg mnie za wcześnie ,jak kupiłem vahlera i zalałem go wrzątkiem co by się na darmo nie napracować to wogule się nie otworzył, już miałem jechać na reklamcaję ale podgrzałem trochę garnek na gazie i jak woda zaczęła lekko ,,chodzić'' to dopiero zaczął się otwierać, i okazał się dobry. Teraz mam 90stopni po max 3 kilometrach i trzyma wyśmienicie, polecam Ci wahlera wydasz trochę więcej bo 70 zł ale będziesz miał spokój. jak sie interesowałem termostatami to te varnety czy jak im tam to tak 50/50. pozdrawiam.