Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Problem po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż nie znalazłem odpowiedzi na mój wielki problem na tym forum chciałbym się was prosić o jakieś pomysły?

Jak odpalę samochód i on pochodzi sobie jakiś 5-7 minut się rozgrzeje jadąc nie ma żadnego problemu.

Ale jeżeli bym chciał wsiąść i jechać od razu to występuje problem duszności. Cholernie przerywa. Jak temperatura podejdzie powyżej ok 60*C problem zanika.

Występuje to zarówno jak i na samym lpg czy Pb?

Jestem świeżym posiadaczem Audi a4 i nie wiem co z tym fantem zrobić???

Opublikowano

Kable, cewki - prawdopodobnie wilgoć. Jeśli się nagrzeję jest bardziej sucho i wszystko gra. Tak przypuszczam.

Opublikowano
  • Autor

Kable cewki są nowe świece, rozrząd też.

Opublikowano

a może coś z modułem zapłonowym?

Opublikowano

sprawdzales auto pod vagiem czy tam wszystko gra?

Opublikowano
  • Autor

Właśnie w piątek sprawdzałem i wszystko było lux. Za tydzień albo za dwa? Wstawiam auto do mechanika który lubi takie zagadki jestem ciekaw co wykombinuje:)

Opublikowano

Obstawiam uwalony czujnik temp. lub rozjechane mapy. Odepnij klemy na godzine i puźniej sprawdź czy nadal go dusi :rolleyes:

Opublikowano

mam podobnie i robi tak że włączę zapłon i czekam 30sekund wtedy odpalam(zawsze słysze jakby się przepustnica nastawiała chodź niby jest adaptacja zrobiona)tylko że mi wywala błąd 16518 czyli coś z sondą

Opublikowano
  • Autor

Odpinałem klemy i nic to nie pomogło. Po rozmowie telefonicznej z 2 mechanikiem który specjalizuje się w BMW obstawia że to może być czujnik położenia wału korbowego??? Co myślicie o tym??? Bo ja nawet nie wiem czy takie cudo siedzi w moim wózku :tongue4:

Opublikowano

Czujnik temperatury na pewno do sprawdzenia. Najlepiej Vagiem bo to co ci pokazuje na zegarach nie musi zgadzać się z tym jaką informację wysyła do sterownika silnika.

Czujnik położenia wału korbowego też może być przyczyną.

Najpierw sprawdź błędy a później pytaj.

Poza tym jak odpiąłeś klemy to musisz zrobić adaptację przepustnicy.

Masz jeszcze jakieś inne problemy oprócz tego co napisałeś. Czy zimny w każdej temperaturze odpala dobrze ? Nie szarpie ?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomysły zajmę się tym za niedługo.

Vagiem był sprawdzany wszystko było lux tylko jakiś drobny błąd ale to nie od tego.

W każdej temperaturze odpala bez problemów.

A szarpie jak jadę przy niskiej temp. silnika i ostatnio zauważyłem że jak nawet przejadę ponad 50km to i zdarza mu się szarpnąć czasami?[br]Dopisany: 18 Październik 2011, 08:04_________________________________________________Wszystko sprawdzone Vag w porządku czujniki w porządku ja już nie mam pojęcia co jest :wallbash:

Opublikowano

Może woda się gdzieś dostaje do filtra i go zalewa a przy większej temp problem znika

Opublikowano
  • Autor

A co myślicie o wyczyszczeniu przepustnicy i za adaptowaniu?? Czy może to coś pomoże :mysli:

Opublikowano

Witam.Możesz to zrobić.

U mnie po oczyszczeniu to szczerze mowiac nic nie pomoglo. . . obroty faluja jak falowaly.

Może zdejmij pokrywę plastikową od pokrywy zaworów i po wyciagal przewody zaplonowe i zobacz czy nie Jest tam czasami mokro. .w okolicy świec. najlepiej Zrob to przed odpaleniem rano samochodu. . .taka moja rada. . .

Opublikowano

Sprawdź czujnik. Ja miałem podobnie, gdy robiło się zimno, silnik nierówno chodził, szarpał, zanim się rozgrzał. Był błąd na VAGu o uszkodzonym czujniku temperatury. Czujnik został wymieniony i choć wciąż źle pokazuje (kwestia styków najpewniej), to auto zaczęło się zachowywać normalnie. Nie ma już żadnych problemów. :good:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wreszcie u mnie pomogło wyczyszczenie przepustnicy i adaptacja - Równo chodzi nie falują obroty

A druga sprawa z przerywaniem dławieniem w czasie jazdy pomogło - wymiana czujnika położenia wału korbowego.

Dziękuje wszystkim za chęć pomocy i owocne rady :hi::good:

Opublikowano

ile Cię wyniosła wymiana czujnika?

Opublikowano
  • Autor

Koszt czujnika po rabacie w sklepie to 130 zł wymieniłem sam :gwizdanie: