Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Sapanie turbo BRD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybkie pytanie , czy ktos mi odpowie co jest odpowiedzialne za charakterystyczne sapanie w turbo BRD ?

Opublikowano

Raczej nikt nie powie bo nikt nie wie u mnie też to jest, turbinka nowa. Ale to nie tylko w BRD się tak dzieje :wink4:

Opublikowano

Sapie , prycha ........ ale najwazniejsze że pompuje . Nic z tym nie zrobimy - ten typ tak ma :wink4:

Opublikowano

mozesz nagrac to sapanie?bo nie czaje o co chodzi

Opublikowano
Opublikowano

hmm u mnie tego nie ma... chyba ze przez wydech nie słysze

Opublikowano
  • Autor

Nic sie nie dzieje , po prostu interesuje mnie to co to robi ten dzwiek , tym bardziej ze w 2.0 TFSI tez to mam a turbo to IHI :mysli:

Opublikowano

Po prostu nie trzeba się tym przejmować i jeździć :decayed:

Opublikowano

bardzo fajny dzwiek ,no pewnie nic sie nie dzieje ,a akustyka fajna

Opublikowano

turbo surge?

Opublikowano

turbo surge?

dokladnie tak to brzmi
Opublikowano

no to sory u mnie nie ma tych odgłosów wogóle,robiłem test jedynie jest gwizd....
Opublikowano

Jeden to ma drugi nie :wink4: czasem pojawia się znikąd :decayed:

Opublikowano
  • Autor

co to jest turbo surge

Opublikowano

no to sory u mnie nie ma tych odgłosów wogóle,robiłem test jedynie jest gwizd....

Panowie u mnie też nic takiego nie zauważyłem ..............Daniels1980 a może gwizd zakłuca nam ten dzwięk :bag:

co to jest turbo surge

No właśnie :mysli:

Opublikowano

surge to zjawisko wystepujace gdy turbo pracuje pod mapa... jest niebezpieczne pod obciazeniem, przy zmianie obciazenia w dol ( odejmujemy gaz) surge zawsze na chwile wystapi prz dosterowanej turbinie :) zawsze surge objawia sie sykiem z cichszym lub glosniejszym odglosem "indyka" w tle

w big turbo wystepuje odglos podobny do surge pod obciazeniem wynikajacy z duzej ilosci zasysanego powietrza, ale bez bez wystapienia zjawiska przeciagniecia strumienia. nie pojawia sie wtedy indyk a wystepuje tylko charakterystyczny syk

Opublikowano
  • Autor

maslo maslane , dalej nie wiem co to jest :)

Opublikowano

no to prosciej w warunkach gdy turbo ma na wyjsciu zbyt duze cisnieniew stosunku do obrotow wirnika lub gdy stara sie przepompowac zbyt duzo ladunku, nastepuje zachwianie przeplywu na kole kompresji i czesc tego ladunku wraca do dolotu uciekajac w przestrzeni miedzy lopatkami i obudowa powodujac w dolocie charakterystyczne odglosy podobne do gulgania indyka.

przyklad

Jest to niebezpieczne tylko podczas obciazenia, w stanach nieokreslonych moze wystapic

Opublikowano
  • Autor

oooo prosciej to teraz rozumie , ale co ciekawe u mnie slyszalne jest to tylko po odpaleniu auta po nocy i tylko jak przejade doslownie pare motrow.Pozniej juz ego nie slysze :mysli: