Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wymiana licznika jaeger 1/2 na vdo 1/2 wersja angielska problem z immo pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem mam w swoim samochodzie jak wiekszosc wie najgorsze zegary jaeger i strasznie szaleja nie licza km nie pokazuja obr predkosci paliwa i temp wody ogolnie ciagle sie wieszaja zacinaja resetuja itp chcialem zmienic na vdo mam z anglika 110km AVG i chcialem zapytac czy da sie zmienic zeby pokazywalo km a nie mile na wyswietlaczu ogolnie czy beda pasowaly po podlaczeniu wszystko dziala niby ok (temp wody paliwo zegarek podswietlanie itp.) poza tm ze po odpaleniu gasnie odrazu to przez immo i chcialem jeszcze zapytac czy mogl by mi ktos powiedziec jak sie to programuje (koduje immo) taka metoda łopatologiczna i czy to wogole jest mozliwe ze bedzie wszystko dzialac bo jak juz powiedzialem to jest wersja angielska mam przy zapasowym pilocie i kluczykach taka metke z kodem kluczyka czy cos tam prosil bym o pomoc z gory dzieki :)

Opublikowano

jasne ze sie da :) potrzebujesz vaga :

kanal 17 potem adaptacja 07 kodowanie srodkowa cyfra 4 na 1

Opublikowano
  • Autor

a co z tym jak zmienic mile na km i nie bedzie oszukiwac predkosciomierz i jesli mogl bs mi wytlumaczyc wszystko dokladnie co sie robi z immo itp od podlaczenia mojego angielskiego licznika do auta az do samego konca jak nie na forum to mozesz na gg napisac 8705199 [br]Dopisany: 16 Październik 2011, 23:43_________________________________________________aha posiadam vaga na laptopie wystarczy ??

[br]Dopisany: 16 Październik 2011, 23:44_________________________________________________a jesli zmienie ta srodkowa cyfre 4 na jeden to co sie stanie ?? a wogole z kad wiadomo ze to bedzie akurat cyfra 4 ??

Opublikowano

srodkowa 4 to jest wlasnie UK ;) 1 to europa co do immo to musisz zczytać kod z licznika

Wieczorem napisze ci krok po kroku jak to zrobić bo teraz lece do tyry ;)

Opublikowano
  • Autor

siema pruvbowalem zmieniac to w vagcom-a81 daje start i wszystko sie wylancza ale nic sie nie zmienia choc po kilku razach po odlaczeniu komputera od auta pojawil sie napis fail i zaraz zniknol ale dalej jest w milach

Opublikowano

do tego potrzebujesz VAG 409 nie wiem czy innym da rade - nie sprawdzałem

gdy już będziesz miał tego VAG'a wchodzisz na kanał 17 - Instruments jak się połączy to dajesz adaptacje potem kanał 7 i zmieniasz tą cyfre co do immo to nie wiem czy zwykłym kablem ściągniesz z niego kod potrzebny do zaprogramowania immo prawdopodobnie będziesz musiał również w kluczykach wymienić tą pastylkę na nową i wtedy programować pod nowy licznik ale to już niech się wypowie ktoś kto to przerabiał :)

Opublikowano
  • Autor

a ktora cyfre zmieniam po tym jak dam adaptacje ?? i nie da sie jakos odlaczc tego immo ??

Opublikowano

no właśnie tą środkową 4 na 1 dajesz Test zapisz i koniec ;) immo raczej nie da się wyłączyć

Opublikowano

Do ogarnięcia kluczy potrzebujesz pin nowych zegarów i pełną wersję vag 3.11. Logujesz się na nową szafę kasujesz stare klucze i podajesz ilość nowych kluczy rozłączasz vaga i na chwilę każdy klucz do stacyjki i włączyć zapłon. Instrukcja szczegółowa dostępna w sieci. Nie trzeba wymieniać pestek, bynajmniej ja nie musiałem. Potem pokasować błędy we wszystkich sterownikach i cieszyć się efektem.

Opublikowano

No niestety ale jak jest białe podswietlenie to pestka musi być nowa bo zaprogramować się nie da. 3 generacja immo. Immo też się da wyłaczyć ale z poziomu komputera od silnika i trzeba mieć do tego special kabelek.

Generalnie to licznik nawet jak przekodujesz na europę i wskoczą kilometry to i tak prędkościomerz będzie przekłamywał bo algorytm pozostaje taki sam, trzeba wgrać dumpa z wersji europejskiej.Dumpa mam.

W europie 100/h jest na godz. 11 a w anglikach na 12 i o tyle będzie oszukiwał.

Za daleko masz do mnie bo to co dla Ciebie jest problem to ja bym Ci to zrobił w 45min

Opublikowano

przeciesz na angielskich zegarach masz mile i kilometry... ? to niby jakim prawem ma przekłamywać?

Opublikowano

No niestety ale jak jest białe podswietlenie to pestka musi być nowa bo zaprogramować się nie da. 3 generacja immo. Immo też się da wyłaczyć ale z poziomu komputera od silnika i trzeba mieć do tego special kabelek.

Generalnie to licznik nawet jak przekodujesz na europę i wskoczą kilometry to i tak prędkościomerz będzie przekłamywał bo algorytm pozostaje taki sam, trzeba wgrać dumpa z wersji europejskiej.Dumpa mam.

W europie 100/h jest na godz. 11 a w anglikach na 12 i o tyle będzie oszukiwał.

Za daleko masz do mnie bo to co dla Ciebie jest problem to ja bym Ci to zrobił w 45min

Wymieniałem zegary z białych 1/2 fis na białe pełny fis i wiem że da się zaprogramować bez zmiany pestek. Oba liczniki 8D0920... Pin starych zegarów nie jest potrzebny, wystarczy tylko nowych na których programujemy stare klucze. W moim przypadku miałem immo 2 na obu zegarach mimo białego podświetlenia i elektronicznego zegarka. Stare zegary jaeger , nowe VDO. Pozdr

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja również po świętach będę zmieniał 1/2 jeager diesel na 1/2 vdo diesel tyle że nowe vdo już jest EU. oba z białym podswietleniem i cyfrowym zagarkiem.

Mam kabel od Viakena " Interfejs diagnostyczny USB VAG z 2 liniami K (KKL) we wtyku OBD2" niebieski za 28zł i Polskiego Vaga 4,9 i VAG -com 409,1.

Kto mi na PW lub tutaj ŁOPATOLOGICZNIE napisze co po kolei mam wciskać w tych programach i robić z licznikami i czy wogóle jestem w satnie to zrobic z moim kablem. Dodam że te pestki chyba sa do ponownego zaprogramowania bo na vagu grupa 022 pokazuje 1 1 1 4. Pin mam tylko z mojego obecnego zegara ale to chyba nieprzydatna informacja.... I czy będę w stanie na nowych zegarach ustawić mój przebieg ze starych zegarów?

Jak temat juz był to nie bijcie i nie krzyczcie :P ale ciężko mi coś znaleśc wsród tysiąca postów :/

Opublikowano

niezbedne beda oba piny immo i ze starych zegarów i z nowych

poniewaz stary pin licznika jest jednoczesnym kodem immo ze sterownika silnika

jako ze masz immo 3 potrzeba w nowym licznika zaadaptowac vin auta i kod immo

jesli nie masz pinu z obecnego licznika ktory jest w aucie nie odpalisz za h*ja auta

i jesli bedziesz mial oba piny obu liczników to odpalenie auta zajmie Ci 2 minuty, klucze programuje sie na starych pestkach wbrew temu co pisza wyzej, wiem bo przerabialem temat z jeagera na vdo

adaptacje vinu robi sie w kanale 50 wpisujac stary kod pin do nowego licznika

Opublikowano

Czyli robie to co znalazłem na forum passata? :

Kodujemy CAN:

Wybieramy:

[19 - CAN Gateway]

[Recode - 07]

Wprowadzamy 5-cyfrowy numer kodowania spisany uprzednio ze starego licznika.

[Do It!]

[Close Controller, Go Back - 06]

Kodujemy Licznik:

Wybieramy:

[17 - Instruments]

[Recode - 07]

Wprowadzamy 5-cyfrowy numer kodowania spisany uprzednio ze starego licznika.

[Do It!]

Robimy dopasowanie, logujemy się do licznika:

[Login - 11]

Wpisujemy PIN obecnego licznika w formacie 0XXXX.

[OK]

Następnie:

[Adaptation - 10]

Wybieramy kanał 50.

[Read]

W polu [New Value] wpisujemy PIN starego licznika w formacie 0XXXX.

[Test]

[save]

[OK]

Wyłączamy zapłon i włączamy w ciągu 1 minuty, ale nie uruchamiamy silnika!

Wybieramy:

[17 - Instruments]

Sprawdzamy czy w polu [Extra] pojawił się VIN naszego samochodu.

Teraz trzeba zakodować kluczyki. Prawdopodobnie należy wymienić transpondery na nowe czyste.

Można to sprawdzić w bloku 22 wartości mierzonych, w polu 3 powinna być wartość 1. Jeżeli jest 1 to można przeprowadzić programowanie kluczy.

[Login - 11]

Wpisujemy PIN starego licznika w formacie 0XXXX.

[OK]

[Adaptation - 10]

Wybieramy kanał 21

[Read]

Wpisujemy wartość 0

[save]

W ten sposób wymazaliśmy stare klucze. Teraz wpisujemy luczbę posiadanych kluczy, które chcemy dopasować.

[save]

[Done, Go Back]

[Close Controller, Go Back - 06]

Wyciągamy klucz ze stacyjki.

Szybko wkładamy następny klucz i włączamy zapłon, lampka immo powinna zganąć po ok. dwóch sekundach, wtedy możemy wyjąć klucz. Powtarzamy tą procedurę dla wszystkich kluczy które chcemy dopasować.

Uruchomić silnik ostatnim dopasowanym kluczem.

A Pin z nowych zegarów jak się odczytuje moim vagiem 409.1? czy commanderem?

Pin obecnych zegarów (tych w aucie) to ten cztero cyfrowy numerek z zerem na początku(0XXXX) który dostałem ze wszystkimi kluczykami?

Opublikowano

Commanderem

Tak chyba będzie ten , można to łatwo sprawdzić , spróbuj się zalogować do licznika tym pinem będziesz wiedział czy prawidłowy, jak go wpiszesz w zakładka login to jak nie wy***ie erroru to będzie ten, ale pin z nowego licznika jak go nie dostaniesz z licznikiem to conajmniej odczytasz commanderem