Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] 1.6 Pali jak smok - czy to przez korki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie, właściwie to czysto teoretyczne (oczywiście problem muszę zdiagnozować komputerowo ale nie mam na to czasu) ...

1.6 AHL dotychczas w jeździe miejskiej spalał max 12 litrów gazu (różnie zależnie od jakości tego gazu bywało że i 10 spalił), zmieniłem miejsce zamieszkania i auto jeździ 12km rano i 12km po południu ... droga w jedną stronę to katorga i zajmuje około 40-50 minut ... czasami zdarza się, że da radę wrzucić 4 bieg :) ale jazda to zazwyczaj ruszanie i jazda na dwójce...

Auto pali w takim cyklu ... 17 litrów gazu ... i teraz pytanie czy to przez to, że zmieniła się specyfika jazdy spalanie wzrosło o te 5 litrów ? Wiem, że VAG pokazuje padniętą sonde lambda ... o dziwo jest to błąd sporadyczny więc auto na benzynie jeździ jak trzeba i pali również jak trzeba.

Instalacja to:

Lecho Mini Sec

reduktor Tomasseto

Listwy OMVL niebieskie

Coś tu chyba nie halo co ? :) Wiem, że kiedyś auto gasło na jałowym to magik od gazu zwiększył mi dawki na jałowym.

I teraz najlepsze - auto w trasie pali 8 litrów gazu :) (różnica 9 litrów - miasto-trasa)

Dzięki

Opublikowano

Sprawdz jak jest skład mieszanki na zimnym silniku może byc ze rano go przylewa ale ruch w jakim teraz odbywasz jazdy tez ma wpływ

Opublikowano
  • Autor

Czasami rano strzela z ruru ... i tak jakby szedł na 3 cylindry.

Opublikowano

Z tym strzelaniem to sprawdz swiece, bo to 90% przypadkow wlasnie tak robi jak swiece sa postrzelane.

Opublikowano

coś jest nie tak, 17 to dużo za dużo. Powinien mieścić się w 13 litrach gazu po mieście. To już max, nawet w korkach.

Termostat masz sprawny?

Błąd lambdy może sugerować problem z przepływomierzem (spróbuj wyczyścić, najlepiej bezdotykowo jakimś preparatem do gaźników), albo oczywiście z samą lambdą. Tego na odległość nikt Ci nie powie.

Strzelanie w rurę może mieć dużo powodów- tak jak napisał nel239 świece, kable, przestawiony zapłon (robiłeś ostatnio rozrząd? może ktoś przestawił).

Opublikowano
  • Autor

Odkręciłem świece rzeczywiście są mocno do bani ... wkręciłem jakieś używane Iskry i na razie po 50KM dopiero zapaliła się rezerwa tego gazu wieć coś idzie na lepsze ... ale na Iskrach długo pewnie nie polatam ? Jakie świece sugerujecie ? to że NKG to wiem ... ale może coś innego ?

Dzięki

Opublikowano

Niech Cię ręka boska broni od Championów, Iskry to do kosiarki. ;)

Ja kupiłem championy, zadowolony zacząłem jeździć i stwierdziłem że samochód ma 30% mocy mniej. Ledwo się turlał.

Kupiłem NGK i jest super, samochód jest zrywny, nie ma żadnych problemów...

Tylko NGK

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj kupiłem NGK oraz kable WN nowe wymieniłem i rzeczywiście inny samochód :) Dam znać jak to spalanie ...

Opublikowano

jeszcze VAG

sprawdz prace sondy lambda i jak sie nagrzewa silnik

Opublikowano

swiece i kable to podstawa. tez tak mialem ze na zimnym chodzil jak traktor. poza tym vag :)