Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B6] Pytanie o zasadę działania klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam do Was pytanie, mianowicie dokładnie na jakiej zasadzie działa klimatyzacja, czyli czy jak w samochodzie mam np. + 10 C a włączę temperaturę na klimatroniku na + 22C to czy z nawiewów powinno lecieć powietrze o temperaturze 22C czy leci ciepłe powietrze o wyższej temperaturze tak aby we wnetrzu samochodu było po jakimś czasie + 22C. Reasumując czy klimatronik ma za zadanie otrzymać taką temperaturę we wnętrzu samochodu jaką ustawimy na wyświetlaczu czy z nawiewów wieje powietrze o temperaturze ustawionej na wyświetlaczu?

Opublikowano

jaka temp sam ustawisz do takiej temp klima powinna ci nabic cieple lub zimne powietrze...z biegiem spadku lub wzrostu temp sila nawiewu powinna spadac

Opublikowano

Czyli mając we wnętrzu + 10C a ustawiając na + 22C na początku może wiać cieplejszym powietrzem niż te 22C, aby jak najszybciej osiągnąć temperaturę we wnętrzu 22C. Dobrze myślę?

Opublikowano

tak dobrze myslisz tylko musisz wziasc pod uwage to ze jak masz np na dworze plus 10 a chcesz miec plus 22 to na postoju ci takiej temp nie zrobi tylko w czasie jazdy...w tedy bedzie dmuchac cieplejszym powietrzem az do uzyskania temp takiej jaka chcesz...w czasie kiedy bedzie juz te 22 sila nawiewu spadnie na najnizsza