shad0vv Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 Witam, po wbiciu biegu puszczeniu sprzęgła audi stoi Biegi przy włączonym silniku mogę wrzucić bez sprzęgła i nic się nie dzieje, autko dalej pali. Gdy docisnę sprzęgło do końca słychać jakby coś ocierało. Półośki się nie kręcą, choć poprzedni właściciel mówił, że to przegub. Autko takie kupiłem, wcześniej był wymieniany silnik. Czy może być tak że coś źle złożyli?
spetsnaz Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 co to za silnik i samochód?
kalik Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 Może zapomnieli sprzęgło założyć?
shad0vv Opublikowano 27 Października 2011 Autor Opublikowano 27 Października 2011 Audi a4 1.6b Sprzęgło myślę, że by zobaczyli że im część została
spetsnaz Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 może nie ma samej tarczy, czujesz że te biegi "wchodzą" w skrzyni?
kalik Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 Trzeba wywalić skrzynię i zobaczyć co nie tak jest. Skoro silnik pracuje to powinien przekazywać pracę na skrzynię. Albo jebn.ięta jest skrzynia albo sprzęgło. Przy uszkodzonym przegubie nie wbiłbyś biegu bez sprzęgła bez hałasu.
shad0vv Opublikowano 27 Października 2011 Autor Opublikowano 27 Października 2011 Czyli bez rozbierania się nie obędzie. Poprzedni właściciel upiera się że widział jak się kręci półośka i przegub do wymiany. Nawet jak podniosę koło wrzucę bieg to koło kręci się tak jak na luzie. [br]Dopisany: 27 Październik 2011, 14:30_________________________________________________ może nie ma samej tarczy, czujesz że te biegi "wchodzą" w skrzyni? Tzn czy wchodzą... hmm myślę normalnie wchodzą tak jak ze sprzęgłem tylko bez niego. [br]Dopisany: 27 Październik 2011, 14:33_________________________________________________Może być ten wałek( nie wiem dokładnie jak się nazywa) źle włożony co jest w skrzyni?
kalik Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 Z tego wynika, że silnik nie przekazuje napędu na skrzynię. Trzeba szukać problemu pomiędzy tymi dwoma elementami.
shad0vv Opublikowano 27 Października 2011 Autor Opublikowano 27 Października 2011 Ok przebieram się i idę grzebać. Jak rozbiorę dam znać co i jak.
kalik Opublikowano 27 Października 2011 Opublikowano 27 Października 2011 Ok przebieram się i idę grzebać. Jak rozbiorę dam znać co i jak. To do jutra w takim razie
shad0vv Opublikowano 27 Października 2011 Autor Opublikowano 27 Października 2011 No to tak: wyjąłem skrzynie i wszystko niby ok. Tarcie o którym pisałem spowodowane było złym złożeniem wysprzęglika, tzn był odwrotnie wsadzony ale to chyba nie jest główny powód?
kalik Opublikowano 28 Października 2011 Opublikowano 28 Października 2011 No to tak: wyjąłem skrzynie i wszystko niby ok. Tarcie o którym pisałem spowodowane było złym złożeniem wysprzęglika, tzn był odwrotnie wsadzony ale to chyba nie jest główny powód? Jak to odwrotnie włożony?
shad0vv Opublikowano 28 Października 2011 Autor Opublikowano 28 Października 2011 Tam gdzie jest miejsce na tą kulkę z tym zabezpieczeniem to było to u góry. Obrócone o 180 stopni.
kalik Opublikowano 28 Października 2011 Opublikowano 28 Października 2011 Chodzi Ci o siłownik sprzęgła czy łapę wysprzęglającą tą co jest w pomiędzy silnikiem a skrzynią, przesuwa ona łożysko oporowe.
shad0vv Opublikowano 28 Października 2011 Autor Opublikowano 28 Października 2011 Źle to opisałem Chodzi o łapę sprzęgła. Dokładnie coś takiego: http://allegro.pl/lapa-sprzegla-vw-passat-audi-a4-skoda-i1855254787.html
kalik Opublikowano 28 Października 2011 Opublikowano 28 Października 2011 Bardzo prawdopodobne, że cały czas było sprzęgło zapięte i dlatego nie jechał. Sprawdź jeszcze skrzynię biegów. Pokręć za wałek atakujący i zobacz czy się flansze kręcą. Trzeba być świetnym mechanikiem, żeby źle to złożyć....
shad0vv Opublikowano 28 Października 2011 Autor Opublikowano 28 Października 2011 Wałkiem kręciłem, druga osoba trzymała i nie dało rady utrzymać. Skrzynia na moje oko dobra :>
kalik Opublikowano 28 Października 2011 Opublikowano 28 Października 2011 To teraz pozostaje Ci tylko zmontować wszystko do kupy i cieszyć się jazdą.
shad0vv Opublikowano 28 Października 2011 Autor Opublikowano 28 Października 2011 Mam nadzieję że to było to. Tam się płyn wlewa czy olej i gdzie dokładnie? No i jaki
kalik Opublikowano 28 Października 2011 Opublikowano 28 Października 2011 Mam nadzieję że to było to. Tam się płyn wlewa czy olej i gdzie dokładnie? No i jaki Gdzie chcesz wlewać? Sprzęgło jest napędzane przez płyn hamulcowy ze zbiorniczka.
Rekomendowane odpowiedzi