Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Technologia czy Pojemność ??

Który silnik wybierasz ?

1. 1. Który silnik wybierasz ?

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Załóżmy hipotetycznie że mamy dwa silniki, który byście wybrali?

Silnik1:

Pojemność 2.9litra, 6 cylindrów V6, 12 zaworów (2 zw/cyl), benzyna, zwykla pompa, 190 PS przy 5000 RPM, 260 Nm przy 2500 RPM, spalanie 9-20 litrów, srednio 13-14, produkowany od 1988 roku

Silnik2:

Pojemność 1.6litra, turbo, 4 cylindry R4, 20 zaworów (5 zaw/cyl), benzyna, pizoelektryczne wtryskiwacze, 190 PS przy 6600 RPM, 260 Nm przy 3500 RPM, spalanie 7-16litrów, średnio 11-12, produkowany od 2005

Proszę o wybranie i skomentowanie dlaczego taki a nie inny wybor :)

I obstawiajcie który silnik jaki przebieg (hipotetycznie) by wytrzymał ...

Opublikowano
Silnik1:

Pojemność 2.9litra, 6 cylindrów V6, 12 zaworów (2 zw/cyl), benzyna, zwykla pompa, 190 PS przy 5000 RPM, 260 Nm przy 2500 RPM, spalanie 9-20 litrów, srednio 13-14

ja ten :wink:

Opublikowano

ale dlaczego, bo wdałem się ostatnio w dyskusję w tym temacie i chcę usłyszeć argumenty innych

Acha i jeszcze jdno hipotetyczny 1.6T produkowany od 2005 roku, a hipotetyczny 2.9 V6 od 1988 roku....

A i możecie jeszcze dodawać wasze estymacje po jakim przebiegu który silnik umrze :)

Opublikowano

Z tych dwoch wybiore ten mniejszy... Turbo - darmowa moc:)

Audi robiac 125KM z 1.8 troche sie nie popisalo, bo pali to 1l - 1.5l wiecej niz moj byly oplowski 1.8 C18XE o tej samej mocy.

Co do przebiegów to najpewniej przy poprawnej eksploatacji obydwu umrze pierwsze 1.6, ale przez ten czas na paliwie i eksploatacji (swiece, olej itp) oszczedzone zostanie na kilka remoncikow 1.6, albo i nowy silnik.

Ale generalnie postawilbym obok tych dwoch: wolnossace 2 litry hondy z CTRa. Albo to co honda wklada do S2000:D Dla mnie to jest technologia...

Pozdro

B

Opublikowano

2.9 V6 - zdecydowanie - samo brzmienie tego silnika jest powalające :wink:

Opublikowano

aaa no brzmienia nie uwzglednilem bo tu o technologii:) ale za brzemienie V6 oskara dostaje:)

Opublikowano

hmmm ja bym brał 1.6 T jeśli miałby przebieg tak do 80-100 tys km. Zawsze można wgrać nowy program i cieszyć się dodatkową mocą.

Opublikowano

Ja stawiam na 2.9 jest to bardzo mocny silnik nie dosc ze ma 190km to ma 6 garow i te piekne odglosy prawie takie same jak v8 ....mmmmmmmm :mrgreen:

Opublikowano

im większa pojemność tym lepiej, a że technologia starsza to i łatwiejszy w exploatacji.

Opublikowano
Załóżmy hipotetycznie że mamy dwa silniki, który byście wybrali?

Silnik1:

Pojemność 2.9litra, 6 cylindrów V6, 12 zaworów (2 zw/cyl), benzyna, zwykla pompa, 190 PS przy 5000 RPM, 260 Nm przy 2500 RPM, spalanie 9-20 litrów, srednio 13-14, produkowany od 1988 roku

Silnik2:

Pojemność 1.6litra, turbo, 4 cylindry R4, 20 zaworów (5 zaw/cyl), benzyna, pizoelektryczne wtryskiwacze, 190 PS przy 6600 RPM, 260 Nm przy 3500 RPM, spalanie 7-16litrów, średnio 11-12, produkowany od 2005

Proszę o wybranie i skomentowanie dlaczego taki a nie inny wybor :)

I obstawiajcie który silnik jaki przebieg (hipotetycznie) by wytrzymał ...

Przy takim wyborze wziąłbym ten drugi. Ten pierwszy to stary paliwożłop bez szans na rozsądne mody. Ten drugi nowoczesniejszy, na suszarce, z którego wyciągniesz spokojnie +30 KM i 50 Nm.

Niemniej chciałbym poznać jeszcze producenta tych motorynek, a domyślam się z dziwacznych pojemności że to jakaś japońszczyzna :mrgreen:

Pierwszy silnik pojeździ pewnie dłużej ale zrujnuje właściciela, za zaoszczędzone pieniądze na paliwie będzie można wymienić drugi silnik po 300 tys km.

Niemniej osoboście nie wziąłbym żadnego z nich ... sami wiecie dlaczego :mrgreen: :twisted:

Opublikowano

to są tylko HIPOTETYCZNE nieistniejące silniki

Opublikowano

Ponieważ są to hipotetyczne silniki, więc wybrałbym pierwszy (tak zagłosowałem), bo sądząc po wysileniu i pojemności nie były by takie łatwe modyfikacje tego drugiego.

Poza tym jak już audi się przyznało, 5V na cylinder nie dodaje nic ponad 4V na cylinder, jedynie komplikuje budowę głowicy i jej późniejsze ewentualne naprawy.

A jeszcze te4n dźwięk v6-tki. :twisted:

Opublikowano

niby pojemnosci nic nie zastapi, ale 2.9 to dla mnie za malo zeby przebic takiego wariata 16t ;)...CO innego jakby to bylo 5.0

Opublikowano

ja jestem za 2,9 :) bo sam mam 2,6 z nizbyt nowa technologia... ale wiem ze moge zredukowach nawet z 4 na 2 i silnik sie nie rozpadnie a w 1,6t moglo by byc z tym gorzej czyli ze wzgledu na elastycznosc kulture pracy i zywotnosc :P

Opublikowano

V6 - na 100%. :twisted:

Dźwięk nie do pobicia. :wink:

A poza tym pewnie trwalszy i do tego łatwiej naprawialny.

Opublikowano

Ja wybrałbym ten 2.9 gdyż jego budowa jest napewno prostrza a prawdziwa moc bierze się z pojemności takie jest moje zdanie.

Opublikowano

Na pewno 1.6 T. To chyba oczywiste dlaczego :cool: Silnik rozwojowy, po malych modach 2.9 nawet nie bedzie sie do niego umywalo :razz:

Opublikowano

Dźwięk nie do pobicia. :wink:

Jest jeden taki zestaw garów , który bije resztę pod względem kultury ... R5 :twisted:

Opublikowano
Jest jeden taki zestaw garów , który bije resztę pod względem kultury ... R5
uwielbiam dzwiek ur-quattro lub RS2 !!!! szkoda ze juz nie robia tego silnika :(