Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AAH] 2.8 V6 30V i 12V jak to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kolega ma A4 2.8 V6 Quattro w Avanciuku i ma silniczke 30V. Dla porównania ja mam 12 V tyle ,że w sedaniku. Auta bardzo porównywalne jak by sie moglo zdawac jednak na papierku inaczej to wyglada.... Małe porównanie :

30v posiada 280 Nm

12v - odpowiednio 250 Nm

Moc - 12V - 174 PS

Moc - 30V - 193 PS

Na papierze wszystko jest jasne... 30V górą ale.... zgadnijcie co sie stalo jak postawilismy dwa auta na kresce ?

Obydwa autka z wycietymi katami i wstawionymi prostymi rurkami. Kolega ma jakis sportowy wydech no-name.

Ja z koleji wydech fabryczny tylko koncowy wybebeszony zostawiona pusta pucha. Reszta seryjna.

Wrazenia z jazdy w 30V są troszke inne niz z 12V... w mocniejszej wersji v6-ki czuc moze przez chwile odrobine mocniej

tak przy okolo 3000 tys rpm jak rosnie moment do tych 280 Nm... ale bardzo szybko spada :/ moja jednostka

12v rozwija moc bardziej plynnie i mam wrazenie ,ze na wysokich obrotach nadrabia to co stracila od dolu... I wiecie co ?

Moje a4 które jest w stanie idealnym kiluje wyraźnie mocniejszy silnik 30V :> Mam VAGA i sprawdzalismy obydwa auta. Wszystko sprawne. Zadnych błędów. Moze mi to ktos wyjasnic ? Problem mięsnego łącznika pomiedzy kierownicą a fotelem kierowcy rozwiazywalismy kilka razy...

zamieniajac sie miejscami. Wynik praktycznie caly czas taki sam. OSOCHOZI?!

ps. napedy takie same w obydwu testowych przypadkach... oczywiscie QUATTRO! Oba auta to manual :evil:

U mnie przebieg 100 Tys km. U kolegi od 30V okolo 200tys km

pozdrawiam

Lukasz

ps2. Proponuje dodac stronke www.12v.org do FAQ :) znajdziecie tam wszystko o silnikach V6 Audi. AAH,ABC,AFC itd...

ps3. kilka nowych fotek niuni

http://www.centrumpiek.boo.pl/a4/nowe%20zdjecia/DSC00122.JPG

http://www.centrumpiek.boo.pl/a4/nowe zdjecia/

EDIT: dodałem małe video moje quattro :

http://pl.youtube.com/watch?v=knACKu0_1sw

Opublikowano

Wolnossaki tracą z wiekiem konie i niutony, wynikałoby że kolega stracił ich więcej...

Opublikowano
  • Autor

Oba auta wczesniej jezdzily za granicą i od niedawna są w PL. Oba byly regularnie serwisowane. Oba na tym samym oleju...

Taka sama wielkosc i szerokosc kół.... :blink: Nie sądze aby jego auto stracilo 20-30 km... bo silnik naprawde dobrze pracuje

jednak moje AAH lepiej... Co moze byc przyczyną ?

Opublikowano

kazdy silnik traci moc z wiekiem, to po 1

a po 2 moze miec filtr powietrza brudny, moze pompa mu niewydaal, sporo przyczyn moze byc , moze miec nawet inne opory toczenia, ja np zrobiłem swoim 1,8 t quattro na starcie i na prostej, z tym ze ja ma ABC 2,6 150 źreba, musze sie z kims innym zmierzyc

Opublikowano

sory ale ja nie bardzo rozumiem 30V i 12V mają obie silnik 2.8 czy tylko 30V. przecież jak V6 miałaby 12V to po zaworze na wejście-wyjście to chyba mało. Wytłumaczcie bo nie rozumiem

Opublikowano

a malo to jezdzi silnikow 4-ro cylindrowych 8v ? strzelam ze z 70-80% jezdzacych po naszych drogach ...... chocby takie a4 1.6 8v

Opublikowano

mało ale wystarczająco :)taka była konstrukcja i założenie, idziała i to bardzo dobrze ma mnie czesci mechanicznych za to mniejsza sprawnos

Opublikowano
  • Autor

sory ale ja nie bardzo rozumiem 30V i 12V mają obie silnik 2.8 czy tylko 30V. przecież jak V6 miałaby 12V to po zaworze na wejście-wyjście to chyba mało. Wytłumaczcie bo nie rozumiem

kolego to nie tak.... początkowo silniki 2.8 V6 miały tylko 2 zawory na cylinder. Stąd to określenie 12v. Dopiero od 98/99 Silniki które mają 5 zaworów na cylinder byly wsadzane do a4. Dlatego rozróżniamy 30v i 12v. Różnica jak dla mnie tylko w charakterystyce bo juz z kilkoma 2.8 sie ganialem :]

Opublikowano

moja cos sie muli kolega kupił passata 1.9TDI 115km i nie mogłem go dogonic

Opublikowano
  • Autor

moja cos sie muli kolega kupił passata 1.9TDI 115km i nie mogłem go dogonic

Zacznij od sprawdzenia:

- rozrządu... ( malo kto potrafi dobrze zrobic wymiane i wszystko to poustawiac jak trzeba )

- Przepływomierz

- Szczelnosc wszystkich gumowych i plastikowych wężyków a w szczególnosci od sterowania zmienną dlugoscią dolotu

- Sondy Lambda

- Odma

- świece zapłonowe i przewody

- paliwko ( filtr paliwa ) , pompa paliwowa ( w jakim jest stanie ? )

- Uszczelki gumowe i oringi które mają wpływ na szczelność dolotu ( w szczegolnosci przy przepustnicy!)

To najczesciej spotykane dolegliwosci w AAH/ABC/AFC itp. bardziej wynikają one z niewiedzy serwisowej i kombinowania

niewiedzących użytkowników.

pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

rozrzad wymieniony róznicy nie widac

szczelnosc wezyków sprawdzona

sonda lambda walnieta bede wymieniał w przyszłym tygodniu

i czyszczenie pszepustnicy

moze jeszcze cos sie znajdzie

SWIECE WYMIENIONE PRZEWODY SPRAWDZONE

POZDRAWIAM :drunk:

Opublikowano
  • Autor

rozrzad wymieniony róznicy nie widac

szczelnosc wezyków sprawdzona

sonda lambda walnieta bede wymieniał w przyszłym tygodniu

i czyszczenie pszepustnicy

moze jeszcze cos sie znajdzie

SWIECE WYMIENIONE PRZEWODY SPRAWDZONE

POZDRAWIAM :drunk:

i wszystko jasne... a jak tam spalanie ?

pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

16 do 18 gazu 70% miasto 30 trasa dosc spokojna jazda

a jak u Ciebie to wyglada??

Opublikowano
  • Autor

16 do 18 gazu 70% miasto 30 trasa dosc spokojna jazda

a jak u Ciebie to wyglada??

Ja mam only PB :P wkrotce moze założe sekwencje stag 300-6 ale jeszcze sam nie wiem...p

U mnie miasto okolo 12 dynamiczna jazda

trasa okolice 10 - szybciej niż wszyscy inni uczestnicy ruchu...

pozdrawiam

Łukasz

ps.Ogolnie to za ile wlejesz tyle spali :P

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podlacze sie do tego postu moje pali srednio 14l

• 2 lata później...
Opublikowano

podlacze sie do tego postu moje pali srednio 14l

:hi: A ja do Twojego się podłączę-moja łyka przy mojej nodze 15 gazu ,w zimie i latem na klimie 16.Znajomy w quattro z tiptronikiem 18-19 [br]Dopisany: 29 Marzec 2011, 16:48_________________________________________________A Macie cos na temat ALG?Typu żywotnośc,usterki.porównania z innymi 2,8 193 PS?