Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Spalanie... na ile wiarygodne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się na ile wiarygodne są komunikaty o spalaniu ( A4 B6 1.9 TDI ), jadąc dość równo na ładnej trasie Łomża - Ostrołęka - Szczytno komputer pokazywał mi 4.0 l/100km, ... czy to są dość dokładne pomiary czy może trzeba odjąć/dodać jednak kilka litrów do prawdziwego... spalania?

Opublikowano

które masz dokładnie 1.9 tdi? szczerze mówiąc nie sądze, żeby realne średnie spalanie zeszło poniżej 4.5l/100km w najsłabszym 1.9tdi.

Opublikowano
  • Autor

Kurcze, w ogóle to laik jestem, wiem że rocznik to 2001.

Opublikowano

Mowimy o spalaniu średnim czy o spalaniu chwilowym przy stałej predkosci?

Pozdrwiam

Opublikowano

Nie możliwe że masz w b6 taki silnik więc albo nie masz b6 albo silnika AHU - spalanie 4.0 to może być jedynie chwilowe przy równiutkiej jeździe powiedzmy 90Km/h na 6 biegu np

Opublikowano

Ja jak jadę moim AVF na autostradzie do 130km/h osiągam 5,5l

Opublikowano

Tylko tankujesz lepsze paliwo, mi w Niemczech po zalaniu ich paliwa na autostradzie pali prawie litr mniej niż na naszej "aftostradzie" na naszym ON.

Nie mówiąc o tym, że mniej kopci

Opublikowano

Najpierw sie dowiedz jaki masz dokładnie silnik. Pewnie komputer oszukuje ok 0.3 wiec 4.3l/100 jest możliwe przy bardzo spokojniej trasie (80-90km/h)

Opublikowano

U mnie komputer na trasie około 1300 km pomylił się o 0.3l na plus (czyli wskazał więcej niż spalił). Silnik AVF.

Opublikowano

A czy nie lepiej obliczyć faktyczne spalanie po zatankowamiu :mysli: nie z FIS-a ..... no chyba ze mowa tu o chwilowym :cool1:

Opublikowano

Jeżeli średnie spalanie pokrywa się mniej więcej z tym co wskazuje FIS, to można z czystym sumieniem przyjąć, chwilowe spalanie za realne.

Opublikowano

Sprawdź dane z kompa pokładowego ze spalaniem rzeczywistym i będziesz wiedział ( mi w obecnym aucie przekłamywał o 0,6 a w Leonie 1,4 l/100 km -tragedia ) ,w razie nieścisłości ustaw sobie prawidłowe spalanie vagiem (licznik ,adaptacja ,itd) -było już o tym ,więc w razie potrzeby znajdziesz.Możesz podłączyć też vaga w czasie jazdy i się przekonać ( choć trudno by wartości były stałe -potrzeba idealnej prostej i równej drogi ,głupio tak wysyłać Cię na zachód :>

Opublikowano

u mnie na dystansie 800 km FIS pomylił się o 0,07 tzn wskazywał 7,7 a było w rzeczywistości 7,77

Opublikowano

u mnie na dystansie 800 km FIS pomylił się o 0,07 tzn wskazywał 7,7 a było w rzeczywistości 7,77

FIS pokazuje do jednego miejsca po przecinku wiec nie mogł pokazać 7,77. A wogole to jak wyliczyłeś takie dokładne spalanie?

Opublikowano

FIS pokazuje do jednego miejsca po przecinku wiec nie mogł pokazać 7,77. A wogole to jak wyliczyłeś takie dokładne spalanie?

:) czytanie ze zrozumieniem :) FIS wskazał 7,7, a w rzeczywistości było 7,77 i wiem że FIS wskazuje z dokładnością do 0,1 ale gdyby wyliczył 0,77 to chyba oczywiste, że FIS wyświetliłby 0,8 a nie 0,7

co do wyliczeń to policzył mi to komputer na podstawie zatankowanego paliwa i przebiegu

Opublikowano

Spoko u nas jeden gość na forum mówi że w AFN pali 3.7L :polew:

więc wszystko jest możliwe :decayed: :decayed: :decayed: