piotrekgotrek Opublikowano 8 Listopada 2011 Opublikowano 8 Listopada 2011 Witam. Panowie, potrzebuję pomocy. Niedawno w jednym z zakładów stwierdzono u mnie problem z jakąś "dźwignią" znajdującą się gdzieś w kolektorze ssącym, którą podobno potrzaskało jak poszła za duża dawka gazu. Zestaw naprawczy podobno jest na zamówienie i kosztuje ponad 900zł. Trochę nie chce mi się w to wierzyć, że aż tyle trzeba tam zmieniać...,a za chorobę nie mogę tego namierzyć. Mógłby mi ktoś z Was pomóc ? Pozdrawiam.
jasam Opublikowano 9 Listopada 2011 Opublikowano 9 Listopada 2011 nie chodzi tu przypadkiem o przepływomierz?
piotrekgotrek Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Opublikowano 9 Listopada 2011 Nie nie, chodzi o część wewnątrz kolektora dolotowego. Ja znalazłem niestety tylko schematy do silników 2.6 http://www.ms-motor-service.de/ximages/pg_si_0029b_pl_web.pdf Wydaje mi się, że chodzi o Element pośredni, ale pewien nie jestem. Mechanik niestety nie umiał mi sprecyzować o co konkretnie chodzi, albo jak się to nazywa. Powiedział, że "dźwigienka w kolektorze ssącym, która jest połamana i która rozpadła się prawdopodobnie pod wpływem dużego wystrzału gazu".
piotrekgotrek Opublikowano 15 Października 2013 Autor Opublikowano 15 Października 2013 Dźwigni jak nie było tak nie ma Sam zbadałem temat i okazuje się, że zwalnia ona opór na dodatkowym dolocie do kolektora (taka mała rurka). Poza tym rozwaloną tam miałem elektrykę (jeden z końców się urwał).
miszczu_21 Opublikowano 19 Października 2013 Opublikowano 19 Października 2013 to jest zawor regulacji dlugosci kolektora dolotowego ktory faktycznie w ASO kosztuje ok 655 PLN do tego jeszcze kierownice powietrza znajdujace sie w kolektorze. Ja ostatnio znalazlem caly kolektor na szrocie za 100 PLN. Zawor i kierownice przelozylem a reszta na zlom bo "amelinium nie pomalujesz" i w cenie bylo :)
Rekomendowane odpowiedzi