Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Gęsty, biały dym z wydechu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! :hi:

Wiem, że tematów związanych z objawem podanym w temacie jest wiele, ale nie jestem pewny co do ich związku z moim przypadkiem. Chciałbym podać to, co się dzieje z moim autem i proszę o ewentualne rady, pomoc i sugestie - szczerze powiem, że mam już dosyć tego auta :no:, więc proszę o wyrozumiałość...

- biały, gęsty dym z wydechu - w pełnym zakresie temperatur - na rozgrzanym ~90 st.C gęstawo i biało.. woda cieknie z rury (nie wyczuwam słodkiego smaku)

- ubytek płynu chłodniczego - szyba nie paruje mi szczególnie mocno i nie zauważyłem mokrych dywaników...

- ostatnio podczas odpalania zimnego silnika - trzęsie budą... po dodaniu gazu do ~2-3k obr. praca silnika wyrównuje się (tzn. przestaje trzęść budą)

- olej (Castrol magnatec 10W40) bierze i przymierzam się do jego wymiany na motul/mobil1 półsynt. (przez moją głupotę po kupnie zmieniłem z Mobila na tego Castrola) - prosiłbym również o Waszą opinię i doradzenie na jaki olej zmienić...

Ostatnio czyściłem cały dolot powietrza, odmę i przepustnicę (miałem problem z falującymi obrotami). Wymieniłem również świece, które okazały się: 1 dobra, 2 okopcone iskrowniki, 1 niedokręcona! (po poprzednim właścicielu) - odzyskałem moc w pełnym zakresie obrotów. Adaptację przepustnicy (chwilowy brak przewodziku VAGa...) wykonałem "z kluczyka". :kox:

Jak mi przyjdzie jeszcze coś do głowy to dopiszę. Proszę o pomoc i Wasze ewentualne podejrzenia i rady. :mysli:

Opublikowano

pewnie głowica sie wysrała

Opublikowano

a patrzałeś pod korek wlewu oleju czy nie ma musztardy? albo w zbiorniczku płynu chłodniczego czy śladów oleju nie ma?

Opublikowano
  • Autor

Patrzyłem, nic takiego nie zauważyłem właśnie... dla upewnienia się zaraz skoczę i podejrzę jeszcze raz...

Edit: Wróciłem z auta.. okazuje się, że po odkręceniu korka oleju zauważyłem delikatną śmietankę na korku... Jeżeli jednak chodzi o płyn chłodzący - nie zauważyłem jakichkolwiek śladów oleju...

Opublikowano

Maź pod korkiem może być jak jest jej niewiele. U mnie na Castrolu (tak wiem, następny będzie motul...) też jak ganiałem na krótkich dystansach to było trochę, ale po przejechaniu bodaj 16km nie ma ani śladu po tym. A co do tego dymu to kiedy on występuje - jak jedziesz to widać coś za samochodem czy 'dym' unosi się z wydechu tylko jak stoisz? U mnie jak stoi i szczególnie zimny to paruję, jak jadę to nic nie ma. Na ciepłym o tej porze roku też to widać, szczególnie jak jest wilgoć taka jak teraz, z tym, że jak dodasz gazu to nic nie powinno być, a na postoju może lekko parować z tłumika/tłumików bo produktem spalania jest między innymi woda i dwutlenek węgla. Jeżeli masz białą chmurę za sobą podczas jazdy to jest nieciekawie będzie to pewnie uszczelka pod głowicą...

Opublikowano
  • Autor

Nie nie kolego... to nie jest para - już nad tym myślałem... Ile czasu bym nie jechał, ile by się silnik nie rozgrzał.. już dawno by wszystko odparowało z układu...

Zauważyłem dodatkowo, jakby zaczęło gwiżdżeć podczas pracy silnika - po lewej stronie na przeciwko filtru powietrza.. Czy to nie jest oznaka, że uszczelka pod głowicą puszcza i wydaje taki dźwięk?

Opublikowano

Nie, nic nie powinno gwiżdżeć przez wydmuchaną uszczelkę. Co do tej pary to nawet na rozgrzanym może lekko parować. Pytanie tylko czy w czasie jazdy zostawiasz jakąś chmurkę. Jeżeli płynu ubywa sporo i nie ma żadnego wycieku to pewnie to jednak uszczelka.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie chodzi o to, że gdy wymieniał mi znajomy mechanior razem z Ojcem termostat , szukał ewentualnych wycieków... niczego się nie dopatrzyli, a płynu nadal ubywa. Skoro sucho pod dywanikami, a paruje szyba delikatnie - nie znaczy to zaraz, że nagrzewnica puszcza, bo podejrzewam, że bym pływał, a i płyn ubywałby szybciej...

Zrobiłem numer z kartką papieru na otwartym silniku - skakał, ale silnik próbował ją zassać, a to chyba znaczy, że ze szczelnością raczej wszystko ok? Zastanawiam się tylko nad tym świszczeniem... z rury z tyłu słyszę znowu takie "py py py py" :> nie jednostajnie tylko takie "py py py py" :> Dym wali jak się silnik zacznie rozgrzewać i na ciepłym już nie przestaje.. Chciałbym jeszcze zauważyć, że jeździłem sporo na niedogrzanym silniku - do wymiany termostatu...

No i gwizd z lewej strony tam, gdzie jest kolektor wydechowy (czy jak to się nazywa - nie jestem znawcą)?

Edit: A no i jak jadę - zostawiam sporą chmurę... dużo większą niż inni uczestnicy ruchu... :angry:

Opublikowano

Jak w czasie jazdy coś za sobą w lusterku widzisz to pewnie jednak spala ten płyn. U mnie jak dodam tyci gazu to już żadnej pary nie ma i tak powinno być. Zrób jeszcze test na obecność spalin w płynie i będzie wszystko wiadomo.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie chodzi o to, że jak dodam gazu to wali kłębami dymu... Podczas jazdy widzę w lusterkach, że dymik się ciągnie..

O teście spalin w układzie chłodzenia nie słyszałem.. a to ciekawe :> nie da rady samemu tego sprawdzić? ;-) Czy to nie chodzi o sprawdzenie ciśnienia w układzie chłodzenia? Na podstawie węży z płynem? Test spokojna/ostra jazda i porównanie wyników?

Opublikowano

Taki test można przeprowadzić w niektórych warsztatach. Jeżeli dodasz gazu i leci dym to lipa, uszczelka wydmuchana, albo co gorsze pęknięta głowica, chociaż obstawiam uszczelkę. Sprawdzanie ciśnienia to co innego, ale też możesz sprawdzić. Na ciepłym silniku ściśnij wąż płynu chłodzącego - powinien dać się ścisnąć, może być twardszy niż gdy silnik jest zimny (bo wtedy nie ma żadnego ciśnienia, a jak wiadomo aby układ dobrze pracował jest potrzebne ciśnienie którym steruje korek w zbiorniczku wyrównawczym), ale nie może być za twardy (wygląda wtedy jakby go miało rozerwać). Zrób też coś takiego: na zimnym silniku odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego i niech ktoś przygazuje i zobacz czy będą jakieś bąbelki itd w zbiorniczku i powąchaj jak pachnie zbiorniczek w środku - jak spalinami to trzeba czapkę ściągać.

Opublikowano
  • Autor

Byłem w aucie właśnie.. gazowanie + wąchanie.. nie czuć spalin w układzie i nie bąbelkuje... Na zimnym silniku też brak kłębów z wydechu...

Opublikowano

U mnie tez kapie woda z wydechu, ten typ juz tak poprostu ma... ja bym obstawial uszczelke pod glowica, ale takie pisanie tu na forum nic ci nie a na dodatek moze wprowadzic w blad. kiedys tez mialem problem z moja A4 ale kopcila na czarno i olej brala (zapieczone pierscienie + uszczelki na zaworach)... zrobilem remoncik przy okazji uszczelka pod glowica. Jak narazie odpukac nic mi nie bierze ani oleju ani plynu chlodniczego. Poszukaj w Okolicy jakiegos dobrego mechanika i jedz do niego bo tu nic wiecej ci nikt nie poradzi... Pore roku na kopcenie na bialo tez masz troche lipna... bo ja wiadomo teraz to wilgoc para z wydechu... Powodzenia :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki za rady... Jak będę miał czas to pojadę do mechaniora i po rozebraniu wszystko się okaże... bo rzeczywiście dziwna sprawa, a wróżenie z fusów nie jest pewne i sprawy nie rozwiąże... Jak coś namierzę to dam znać jak się sprawa wyjaśniła...

Edit: W związku z tym, że jeszcze nie miałem możliwości pogadania z mechaniorem... zastanawiałem się, czy to nie może być problem z paleniem na wszystkie gary? Albo niedopalaniem paliwa na którymś z nich? Zastanawia mnie brak słodu z wydechu i podejrzewam, że wina nie leży w ubywającym płynie chłodniczym - który zresztą ubywał mi już przed puszczaniem dymka... ;-)[br]Dopisany: 20 Listopad 2011, 16:39_________________________________________________Ok problem rozwiązany. Po wizycie auta u mechanika zostało wykonane kilka czynności... tj.:

- wymiana uszczelki pod głowicą - ELRING (100 zł)

- wymiana uszczelniaczy zaworowych (8*2,50 = 20 zł)

- wymiana uszczelki kolektora SS (4*21 = 84 zł)

- wymiana uszczelki pokrywy zaworów - ELRING (42 zł)

- wymiana uszczelki kolektora wydechowego (4*3 = 12 zł)

- dolewka 1l płynu (9zł)

- rurka miarki oleju VAG ;-P (2 zł)

- płyn do mycia silników (10 zł)

- uszczelniacz (14 zł)

- opaska zaciskowa (2 zł)

- olej MOTUL Synergie+ 6100 0,5synt. 5l + filtr MANN + kurier (motul.szczecin.pl) = 150 zł

Robocizna:

- wymiana uszczelki - 200zł

- wymiana mojego oleju - 10 zł

- wymiana uszczelniaczy zaworowych - 10 zł

- sprawdzenie ciśnienia sprężania - 20 zł

- plantowanie głowicy + docieranie zaworów - 100 zł

- wymiana tulei bagnetu + oringu krućca - 10 zł

Koszt części = 445 zł

Koszt robocizny (350 zł - 30 zł rabatu) = 320 zł

KOSZT CAŁKOWITY = 765 zł

Autko przestało telepać podczas odpalania, brak kłęb dymu z wydechu, olej po kilku jazdach spisuje się ŚWIETNIE!! Autko zbiera się lepiej, dźwięk motoru SUPER!

Póki co !ODPUKAĆ! jest pięknie. Aż chce się jeździć... Polecam sklep naszego kolegi z forum - motul.szczecin.pl - w związku z tym, że Marcin jest bardzo zajęty "obsłużył" mnie drugi z Jego kolegów - Dominik - idealny kontakt, doradztwo, atmosfera... Jestem bardzo zadowolony z Jego pomocy. Z ciekawości zapytałem się o oleje firmy MOTUL u mechanika, u którego robiłem auto - beznadzieja - nawet nie chciało im się ściągać tego oleju... bardzo przystawał przy Mobil1/Valvoline...

Opublikowano

Gratuluję mechanika w dobrych pieniądzach.

U mnie w Łodzi to pomarzyć żeby ktoś za takie pieniądze zdjął głowicę chociażby ...

Ten biały dym to na 99% była uszczelka głowicy.

Wrzuć fotkę uszczelki o ile ją jeszcze posiadasz.

Opublikowano
  • Autor

Niestety uszczelki nie posiadam.. sam jestem ciekawy jak wyglądała...

Wszystkie uszczelki, które zostały wymienione (a miały być wymienione jeżeli będą zużyte) - ELRING. Droższych nie było - moja decyzja - chciałem mieć wszystko oryginał, bo jakie by to auto nie było - ma być wypicowane ;-P Chociaż jeżeli chodzi o wszelki tuning... przy tym silniku nie planuję robić jakiś rewolucji. Autko ma być (powiedzmy) oszczędne, ale inwestuje w ori ile daje radę... (next time jakby miało być inne to albo TDI albo większa benzynka, ponieważ mocy jakby nie było... malutko - mam inne priorytety, chociaż marzy mi się zmiana) ;-)

Opublikowano

Czyli główną przyczyną tego wszystkiego była przepalona uszcz pod głowicą, tak ? Czy uszczelniacze ?

A tego Motula to mechanik ci nie polecał ? Bo nie bardzo zrozumiałem dlaczego zalałeś teraz Motulem jesli mechanik powiedział ze to beznadzieja.

I jeszcze jedno: napisz proszę jaki przebieg ma ten silnik bo jaj jezdze autem z takim samym motorem i dlatego mnie to wszystko interesuje.

Opublikowano
  • Autor

Uszczelka rzeczywiście puściła między komorą spalania, a tunelem wodnym... Przy okazji (w związku z tym, że mały koszt) zostały wymienione wszystkie uszczelniacze...

Jeżeli chodzi o Motula, to sklep tego samego warsztatu miałby delikatny problem ze ściągnięciem tego oleju - na moje zapytanie. U mnie na "wiosce" mało popularny on jest - w motocyklach prędzej. Ja po przeczytaniu wieeelu opinii, stwierdziłem, że musi to być Motul i koniec ;-P. A w związku z tym, że Pan w sklepie miał problem ze ściągnięciem tego oleju - zaproponował Mobil1/Valvoline Max life, albo samodzielne sprowadzenie sobie Motula. Tak też zrobiłem i zgłosiłem się do chłopaków przez nasze forum.... ;-)

Ps. 204k przebiegu...

Opublikowano

Napisz jeszcze czy spala ci znacznie mniej tego oleju niz wczesniej. Wiem ze teraz to moze za wczesnie na sprawdzenie tego ale napisz o tym np. za miesiąc.

Pozdrawiam !

Opublikowano
  • Autor

Ok napisze... Też mnie to baaardzo zastanawia, ponieważ jeździłem na castrolu (strasznie mi go pożerało... wg. mnie najgorszy olej na świecie - mój kolega z kolei zmienił z pół na minerał, bo nie zastanowił się, że castrol to chłam totalny...

Tak przy okazji, kupiłem naklejkę 3D klubu i nie wiem gdzie przykleić go na kuprze swojego kombiaka... usunąłem znaczek A4 i 1.6 (czysta tablica), ale mam dylemat gdzie przykleić naklejkę, żeby było najlepiej? Hmmm....